Αθλητισμος

Τι είναι αυτό το Nations League; (video)

Αρχίζει η νέα διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ με τον μπερδεμένο τρόπο διεξαγωγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nations.jpg

Μετά το Μουντιάλ και το EURO, το Nations League είναι η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση που αφορά εθνικές ομάδες, σε πρώτη φάση τις ευρωπαϊκές.

Είναι ένα τουρνουά που ξεκινά σήμερα και θα διεξαχθεί ως τον Νοέμβριο (αλλά η τελική του φάση θα γίνει τον Ιούνιο του 2019) και ουσιαστικά θεσπίστηκε για να αντικαταστήσει τους φιλικούς αγώνες.

Όσοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να εξηγήσουν επακριβώς τον τρόπο διεξαγωγής του, ένιωσαν σαν να δίνουν εξετάσεις και σίγουρα κάπου μπερδεύτηκαν. Κανένα ΜΜΕ στον κόσμο δεν έχει καλύψει όλες τις πιθανότητες σε αυτό το περίπλοκο τουρνουά.

Η ΟΥΕΦΑ έβγαλε ένα βίντεο, όπου προσπαθεί να εξηγήσει συνοπτικά και με εικονογράφηση, που είναι η κατάσταση. Δεν χρειάζεται και Proficiency για να καταλάβει κανείς όσα λέγονται και γράφονται στο βίντεο, όμως δεν φταίνε τα (φτωχά) αγγλικά κάποιου, αν δεν καταλάβει ακριβώς το format.

Οι 55 ευρωπαϊκές ομάδες έχουν χωριστεί καταρχάς σε τέσσερις κατηγορίες βάσει της δυναμικότητάς τους (η Ελλάδα είναι στη Γ’) και κατόπιν σε ομίλους των τριών ή τεσσάρων. Σε κάθε γκρουπ θα παίξουν όλοι με όλους εντός κι εκτός έδρας και στο τέλος ο πρώτος θα ανέβει κατηγορία και ο τελευταίος θα υποβιβαστεί. Οι τέσσερις ομάδες της Α’ κατηγορίας θα διεκδικήσουν το τρόπαιο το ερχόμενο καλοκαίρι, σε ένα φάιναλ φορ στα πρότυπα του μπάσκετ.

Από ‘κει και πέρα, υπάρχει και τρόπος ώστε τέσσερις εθνικές να πάνε στο EURO 2020 μέσω αυτής της διοργάνωσης. Όμως, για να φανεί ποιες είναι αυτές πρέπει πρώτα να γίνουν τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού και μετά να δούμε ποιες ομάδες περισσεύουν.

Το σύστημα είναι μπάχαλο, πραγματική σπαζοκεφαλιά και απλά ελπίζουμε στο τέλος να μην κάνει λάθος ούτε η ΟΥΕΦΑ και να δούμε ποιες ομάδες θα πάρουν την πρόκριση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ