Αθλητισμος

Sports 293

Αλήθεια, έχεις κανένα καλό ψέμα

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 293
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπουδαίο τραγούδι των Dream Syndicate και μεγάλος στίχος, πάντα διά στόματος Steve Wynn: “Ι hate the sinner, Ι love the sin”! Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση του ψεύτη, που πολλοί τον μίσησαν, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για το ψέμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πορεύονται στην ψεύτικη αλήθεια τους, χωρίς να τους ενοχλεί. Άλλοι, πάλι, το κάνουν συνειδητά, οπότε όντας ειλικρινείς τα ’χουν με το ψέμα γιατί δεν μπορούν να τα ’χουν με τον εαυτό τους. Τον ψεύτη τον καταλαβαίνεις από τη διατύπωση. Θα σου πει σε αυστηρό τόνο: «Το μισώ το ψέμα, το σιχαίνομαι»! Δεν τον ενοχλεί απλά, το μισεί γιατί του χαλάει την πιάτσα. Γιατί το ψέμα –γενικώς και αορίστως– δεν του αφήνει περιθώριο να διαδώσει τις ψευτιές του. 

Το έχω τσεκάρει από όλες τις πλευρές. Μόλις ακούσω κάποιον να μιλάει με πάθος και να κατηγορεί το ψέμα, προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να την κάνω. Άρχισαν τα ψέματα, λέω από μέσα μου και ξεμακραίνω. Τον ψεύτη, τώρα, στο ποδόσφαιρο τον καταλαβαίνεις από τη φράση: Εγώ θέλω η ομάδα μου να κερδίζει τα πρωταθλήματα στο γήπεδο! Χωρίς σπρώξιμο. Χωρίς τη βοήθεια της διαιτησίας», μόλις αποφάνθηκε ο Άγνωστος Στρατιώτης της Τιμιότητας! Φτιάξ’ του ένα μνημείο, για να μην πάει στράφι τόση ειλικρίνεια, και φύγε μακριά του. Γιατί, αν μείνεις, έχεις να ακούσεις πολλά. Όπως ότι μόνο οι άλλες ομάδες κλέβουν πρωταθλήματα, αλλά συγκεκριμένα μία και μοναδική που τυχαίνει να είναι ο αιώνιος αντίπαλος. Και πως τώρα, που πρωταγωνιστεί η δική του ομάδα, η τάξη αποκαταστάθηκε και το πρωτάθλημα είναι τίμιο και καθαρό σαν το κρυστάλλινο νερό του Ασωπού. 

Αν κάνεις το λάθος και του υπενθυμίσεις μερικές αλήθειες, χαράς το κουράγιο σου φίλε. Αν του ζητήσεις να θυμηθεί το τάδε ματς στο οποίο η ομάδα του κέρδισε με πέναλτι «φιδάκι», ένα άλλο που η αντίπαλη ομάδα τελείωσε με παίκτη λιγότερο και η αποβολή ήταν άδικη, εκείνο στο οποίο ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι στον αντίπαλο και στο άλλο που ήταν να αποβληθεί δικός τους ποδοσφαιριστής και τη γλίτωσε, τότε από τις απαντήσειςτου και από τον τόνο της φωνής του θα καταλάβεις σε τι μονόδρομο έχεις μπει ανάποδα. Θα φας τέτοια επίθεση, που δεν θα προλάβεις ούτε σύμφωνο να ξεστομίσεις. Στην αρχή θα αμφισβητήσει όλες τις φάσεις που του ανέφερες. Δεν ήταν πέναλτι αυτό του αντιπάλου, ήταν πεναλτάρα το δικό μας, το είπε και ο αρχιδιαιτητής στην τηλεόραση, ο ίδιος που πέρσι τέτοια εποχή ήταν καραγκιόζης και πουλημένος! Δεν ήταν αποβολή, δεν ήταν κόκκινη, αλλά κι έτσι να είναι πάλι θα κερδίζαμε, γιατί ήμασταν καλύτεροι. Αν τολμήσεις να ισχυριστείς ότι και ο αιώνιος που κατηγορεί ήταν πέρσι καλύτερος σε πολλά παιχνίδια αλλά του δώρισαν πέναλτι μούφα όταν τα χρειάστηκε και το «στραγάλι» δεν τον άφησε γενικότερα παραπονεμένο, ε τότε να είσαι έτοιμος για «μεγάλες αλήθειες». Αυτοί οι ακατονόμαστοι τα κάνουν χρόνια, έχουν κλέψει πρωταθλήματα και πρωταθλήματα, αντίθετα εμείς αφήναμε πάντα κι άλλες ομάδες να τσιμπάνε από το πιάτο, τόσο καιρό δεν μιλούσατε, τώρα σας έπιασε ο πόνος και το παίζετε αντικειμενικοί. Πληρωμένοι κονδυλοφόροι είσαστε όλοι σας, που σκοπός σας είναι η προπαγάνδα και τίποτα άλλο!!! 

Δεν φταίει αυτός, εσύ φταις που επιχείρησες ασκήσεις διαλεκτικής μαζί του. Κανένας δεν γεννιέται οπαδός ή φίλαθλος. Κανένας δεν βγήκε από την κοιλιά της μάνας του με το κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας. Όπως κανένας δεν γεννήθηκε πολίτης, οπλίτης, δικηγόρος, γιατρός ή μυρμηγκοδερματέμπορας. Εκπαιδεύτηκαν όλοι τους. Κι όπως εκπαιδεύτηκαν, έτσι λειτουργούν. Αυτή την «αλήθεια» διδάχτηκαν σαν οπαδοί, αυτή φροντίζουν να διαδώσουν. Με βάση τις αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκαν, δεν κάνουν λάθος. Και οι αρχές τούς δίδαξαν να αγαπούν με πάθος την ομάδα τους, και μόνο αυτή. Το ποδοσφαιράκι το καημένο έρχεται πολύ μετά και καταϊδρωμένο. Πού να θυμούνται ότι πρώτα κλότσησαν μια μπάλα, όταν ακόμα δεν μπορούσαν να κοντρολάρουν καλά-καλά το κορμάκι τους, και αρκετά μετά συνάντησαν τις ομάδες. Ακόμη και φωτογραφία να ανακαλύψουν με τον εαυτό τους μικρό να κλωτσάει ένα τόπι, θα βρεθεί κάποιος να τους πει ότι από τότε ήσουν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αεκτζής και βάλε όποια άλλη ομάδα γουστάρεις. Γεννήθηκες έτσι. Όπως γεννήθηκες χριστιανός και σε βαφτίσαμε για το τυπικό της υπόθεσης, έτσι γεννήθηκες οπαδός. Γι’ αυτό κι εγώ έχω αναπτύξει μια δική μου θεωρία απέναντι σε όλους αυτούς που αγαπάνε την αλήθεια και μισούν όσο τίποτα το ψέμα, που ούτε στο χείλη τους το ακουμπούν, που λέει ότι όλα τα παιδιά όταν γεννιούνται, όταν είναι ακόμη από τη φύση τους αγνά, υποστηρίζουν τον ΑΡΗ! Το γράμμα Α προφέρουν πρώτα, γιατί θέλουν να το φωνάξουν, αποδεικνύοντας τον ισχυρισμό μου. Δυστυχώς η προσπάθεια των περισσοτέρων μένει ατελής και στη συνέχεια όταν μεγαλώνουν και αρχίσουν να διαβρώνονται από το σύστημα επιλέγουν άλλες ομάδες!!!  A

* info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ