Αθλητισμος

Η Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είδε την κατάρα να σπάει

Ο προπονητής με το γιλέκο και η ομάδα του κέρδισαν για πρώτη φορά στα πέναλτι

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-990954394.jpg
© Alex Morton/Getty Images/Ideal Image

Μέχρι χθες οι Άγγλοι άκουγαν «διαδικασία πέναλτι» και άλλαζαν πεζοδρόμιο. Η εμπειρία τους στις μεγάλες διοργανώσεις είναι τραυματική, αφού το ρεκόρ τους ήταν 1/7. Κι αυτό το «1» δεν είχε μεγάλη σημασία τελικά. Ήταν μια πρόκριση στα ημιτελικά του EURO 1996 επί της Ισπανίας. Στα ημιτελικά ήρθε ο αποκλεισμός…

Από τις έξι αποτυχημένες απόπειρες (τρεις σε Μουντιάλ, τρεις σε EURΟ) δύο είναι αυτές που πόνεσαν περισσότερο. Όχι μόνο γιατί αντίπαλος ήταν η Γερμανία, αλλά επειδή και στις περιπτώσεις στερήθηκε η συμμετοχή στον τελικό.

Μία το 1990 στο Παγκόσμιο της Ιταλίας, που ο Γκάρι Λίνεκερ είπε την περίφημη φράση «… και στο τέλος νικάνε οι Γερμανοί» και μία το 1996 στο Ευρωπαϊκό που διοργάνωνε η ίδια η Αγγλία.

Ο ημιτελικός ήταν στο Γουέμπλεϊ και οι δύο ομάδες αρνούνταν να αστοχήσουν. Τα πρώτα πέντε εκατέρωθεν πέναλτι ήταν όλα εύστοχα. Στο έκτο για τα «λιοντάρια», ο άπειρος αμυντικός που ανέλαβε την εκτέλεση απέτυχε. Ο Κέπκε απέκρουσε, ο Αντρέας Μέλερ ευστόχησε αμέσως μετά και η Αγγλία αποκλείστηκε.

Μοιραίος ήταν ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο σημερινός προπονητής της εθνικής Αγγλίας! Αυτός που του κόπηκαν τα πόδια μόλις ο Ντάιερ ευστόχησε στο τελευταίο χθεσινό πέναλτι, το οποίο έδωσε την πρόκριση στα προημιτελικά έναντι στην Κολομβία. Λυτρώθηκε 22 χρόνια αργότερα, ξορκίζοντας τα προσωπικά του φαντάσματα, αλλά και μιας ολόκληρης χώρας.

Colombia v England | 2018 FIFA World Cup | Match Highlights

Αν και ήταν 26 ετών, δεν είχε σημαντικές παραστάσεις. Στην Κρίσταλ Πάλας γαλουχήθηκε και μόλις μια σεζόν νωρίτερα είχε πάρει μεταγραφή στην Άστον Βίλα, παράλληλα με το ντεμπούτο του στην εθνική Αγγλίας.

Εκείνο το χαμένο πέναλτι ήταν η φάση που στιγμάτισε την καριέρα του, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του το 2003.

Μέχρι και τραγούδι έγινε από την ποδοσφαιρόφιλη punk μπάντα των Business…

The Business - Southgate (Euro 96)

O Σάουθγκεϊτ προσπάθησε να το διασκεδάσει χρόνια αργότερα. Το 2012 συμμετείχε σε μια διαφήμιση της Pizza Hut, γεμάτη βρετανικό αυτοσαρκαστικό χιούμορ, παρέα με τους Στιούαρτ Πρις και Κρις Ουόντλ που είχαν χάσει τα δύο πέναλτι με τη Δυτικη Γερμανία το 1990! Ο Σάουθγκεϊτ είναι αυτός με τη χαρτοσακούλα στο κεφάλι, εννοώντας ότι ακόμη και τότε ντρεπόταν…

Gareth Southgate Pizza Hut Advert With Waddle & Pearce

Το 2006 όταν σταμάτησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής της Μίντλεσμπρο, ανέλαβε για τρία χρόνια την τεχνική της ηγεσία. Αργότερα έγινε υπεύθυνος ανάπτυξης στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και το 2013 επέστρεψε τους πάγκους για την εθνική κάτω των 21 ετών.

Όταν τον Σεπτέμβρη του 2016 ο Σαμ Αλαρντάις παραιτήθηκε υπό τη σκιά ενός σκανδάλου χρηματισμού του, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανέλαβε υπηρεσιακός στην εθνική Αγγλίας. Τα πήγε καλά στο δίμηνο που είχε μπροστά του και τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο.

Οδήγησε την ομάδα με άνεση στα τελικά του Μουντιάλ και τώρα ως τα προημιτελικά, αν και με μεγάλη δυσκολία. Η Αγγλία βγάζει όλες της τις παθογένειες, όμως λίγο η τύχη, λίγο οι συγκυρίες, λίγο η αύρα και η καλή ψυχολογία που μεταδίδει ο κόουτς, την έχουν βοηθήσει να προχωρήσει.

Πάντοτε φορώντας γιλέκο πάνω από το πουκάμισο, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει δημιουργήσει μόδα στην Αγγλία, αφού από την αρχή του Μουντιάλ οι πωλήσεις του συγκεκριμένου ρούχου έχουν ανέβει κατά 35%. Κι αν η ομάδα συνεχίσει και φτάσει ως τον τελικό, τότε μάλλον όλη η Αγγλία θα κυκλοφορεί με γιλέκα…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ