Αθλητισμος

Ο αντικαταστάτης του Ζλάταν είναι ένας αμυντικός

Ο Αντρέας Γκράνκβιστ ηγείται της Σουηδίας, σκοράρει και σήμερα θα γίνει ξανά μπαμπάς

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19736900.jpg
©EPA/GEORGI LICOVSKI

Όταν το 2016 η εθνική Σουηδίας ήρθε τελευταία και αποκλείστηκε από τον όμιλό της στο EURO της Γαλλίας, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι έφτασε ένα τέλος εποχής για τους Σκανδιναβούς, καθώς είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια που η χώρα δεν έχει έναν επιθετικό ως σημείο αναφοράς. Επί σειρά ετών ήταν ο Ζλάταν, πιο πριν ο Χένρικ Λάρσον με τον Λιούνγκμπεργκ και αρκετά νωρίτερα ο Μάρτιν Νταλίν με τον Τόμας Μπρολίν.

Σήμερα υπάρχει ο Μάρκους Μπεργκ, που όλοι ξέρουμε πόσο καλός είναι, αλλά δεν είναι χαρισματικός σταρ όπως οι προκάτοχοί του.

Η Σουηδία χωρίς τον «Ίμπρα» όχι μόνο δεν έχασε σε δυναμική, αλλά αντίθετα δυνάμωσε πολύ περισσότερο. Έγινε μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως, όπου δεν υπήρχαν δέκα κομπάρσοι να παίζουν για τον έναν. Υπήρχαν μόνο έντεκα μαχητές. Έτσι η ομάδα απέκλεισε την Ιταλία στα πλέι οφ και πήγε στο Μουντιάλ.

Τους προηγούμενους μήνες, ο Ζλάταν εμφανίστηκε όπως το σαλιγκάρι μετά τη βροχή, λέγοντας πως θέλει να γυρίσει. Εισέπραξε μια μεγαλοπρεπέστατη και δίκαιη «πόρτα».

Δεν άξιζε να είναι σ’ αυτή την ομάδα, που τα κατάφερε χωρίς αυτόν. «Χάσαμε έναν σπουδαίο παίκτη, όμως χωρίς τον Ιμπραϊμοβιτς κάναμε ένα βήμα παραπάνω σαν ομάδα. Είμαστε πιο δυνατοί πια» είπε χθες με νόημα ο Αντρέας Γκράνκβιστ.

Αυτός είναι ο 33χρονος αρχηγός της Σουηδίας, που θα μπει πρώτος στο γήπεδο στο σημερινό ματς νοκ άουτ με την Ελβετία (17.00). Ψηλός, δυνατός, τραχύς, ένας σύγχρονος Βίκινγκ.

Στο πρόσωπό του αποτυπώνεται όλη η φιλοσοφία της ομάδας του. Μαχητική που δεν τα παρατάει ποτέ. Ο Γκράνκβιστ ποτέ δεν έκανε τη μεγάλη καριέρα, όμως πραγματοποίησε μια αξιοπρεπή καριέρα σε Γουίγκαν, Χρόνινγκεν. Τζένοα και Κράσνονταρ. Στη Ρωσία, μάλιστα, έβγαλε και αρκετά χρήματα, αφού είχε συμβόλαιο ύψους 2.000.000 ευρώ τον χρόνο από το 2013 και μετά.

Πάντως, δεν… κορόιδευε, μα έδινε τον καλύτερο εαυτό του. Ο έμπειρος αμυντικός δεν είναι απλά ο αντικαταστάτης του Ιμπραΐμοβιτς στο πόστο του αρχηγού. Έχει ήδη σκοράρει δύο φορές στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο (με πέναλτι βέβαια) και μπορεί να πει κανείς ότι κάνει και αυτή τη δουλειά που υπό άλλες συνθήκες θα είχε επιφορτιστεί στον 37χρονο σούπερ σταρ συμπατριώτη του.

Επίσης, πέρυσι ανακηρύχθηκε κορυφαίος Σουηδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ζλάταν, ο οποίος λάμβανε αυτόν τον τίτλο για δέκα σερί έτη!

Το σημερινό είναι μακράν το πιο σπουδαίο παιχνίδι στην καριέρα του Γκράνκβιστ, ο οποίος δεν ήταν διατεθειμένος να το χάσει για κανέναν λόγο.

Από στιγμή σε στιγμή, η γυναίκα του Σόφια αναμένεται να φέρει στη ζωή το δεύτερο παιδί τους, με καισαρική, αφού το προκαθορισμένο ραντεβού στο μαιευτήριο είναι σήμερα το πρωί! Όταν ρωτήθηκε ο πατέρας αν θα αφήσει την ομάδα για να γυρίσει στη Στοκχόλμη, απάντησε πολύ φυσιολογικά: «Η σύζυγός μου είναι πολύ δυνατή και όλα είναι υπό έλεγχο. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, θα είμαι κανονικά στο παιχνίδι. Είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στο ματς, να είστε σίγουροι γι’ αυτό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ