Αθλητισμος

Κάσπερ Σμάιχελ: Ο ήρωας που δεν πανηγύρισε

Έπιασε τρία πέναλτι στο Κροατία-Δανία, αλλά αποκλείστηκε

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-989097108.jpg
© Julian Finney/Getty Images/Ideal Image

Το είπε και ο ίδιος ο Κάσπερ Σμάιχελ μετά το τέλος του δεύτερου δραματικού αγώνα της Κυριακής: «Νιώθω περηφάνια για την απόδοσή μας, αλλά και μεγάλη απογοήτευση για τον αποκλεισμό. Τι άλλο να κάναμε»; Η Δανία ήταν καλύτερη από την Κροατία, ο 32χρονος τερματοφύλακας απέκρουσε τρία πέναλτι, όμως στο φινάλε οι Κροάτες πανηγύρισαν.

«Λυπάμαι πολύ για τον Κάσπερ, όμως όταν οι τρεις καλύτεροι εκτελεστές μας αστοχούν, δεν έχουμε τύχη» είπε ο προπονητής των Σκανδιναβών, Άγκε Χαρέιντε.

Ο Σμάιχελ μπλόκαρε (!) στο 116’ το πέναλτι του Μόντριτς κρατώντας το σκορ στο 1-1, ενώ στη διαδικασία εξουδετέρωσε άλλα δύο. Κι όμως, οι Κροάτες με σκορ 3-2 πέρασαν στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσουν τη Ρωσία.

Croatia v Denmark | 2018 FIFA World Cup | Match Highlights

Κι ο Δανός γκολκίπερ είναι απαρηγόρητος, παρότι είναι ουσιαστικά το πρόσωπο της ημέρας. Διότι ξέρει ότι άλλη τέτοια ευκαιρία δεν θα ξαναβρεί. Παρότι αρκετοί τον έχουν για πιτσιρικά, είναι ήδη στα 32 του και ίσως να μην παίξει σε άλλο Μουντιάλ.

Ο Κάσπερ Σμάιχελ είναι γνωστός στους περισσότερους, εδώ και πολλά χρόνια. Κυρίως γιατί είναι γιος του Πέτερ Σμάιχελ, του επιβλητικού τερματοφύλακα που έκανε σπουδαία καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στα 19 του χρόνια, ο Κάσπερ πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ήταν πάντοτε μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Άλλη σημαντική ευκαιρία δεν πήρε στην καριέρα του, αφού για αρκετά χρόνια βολόδερνε σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών της Αγγλίας και τη Σκοτίας. Ντάρλινγκτον, Μπέρι, Φόλκερκ, Κόβεντρι, Νοτς Κάουντι. Στην αφάνεια…

Το καλοκαίρι του 2011 πήγε στη Λέστερ, που τότε έπαιζε ακόμη στην Τσάμπιονσιπ, τη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Έκανε δύο καλές χρονιές εκεί και γι’ αυτό το 2013 κλήθηκε στην εθνική Δανίας. Με τη Λέστερ κάποια στιγμή πήρε την άνοδο και επανήλθε στα φώτα της επικαιρότητας, όταν κατέκτησε με τις «αλεπούδες» το μυθικό κι αλησμόνητο πρωτάθλημα του 2016.

Παίζει ακόμη εκεί και σιγά-σιγά έγινε βασικός και στην εθνική της χώρας του. Ίσως ποτέ να μην φτάσει τις επιδόσεις του πατέρα του, μα σε αυτό το Μουντιάλ απέδειξε πως αξίζει πολλά. Όχι μόνο στο ματς με την Κροατία, αλλά και στους αγώνες των ομίλων, όπου έκανε σωρεία εντυπωσιακών επεμβάσεων.

Ο Πέτερ Σμάιχελ, στα 55 του πια, είναι και ο μεγαλύτερος θαυμαστής του, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις του στα πέναλτι που έπιανε ο γιος του.

Πέρα από τους δεσμούς αίματος που τους ενώνουν, μοιράζονται και ένα μοναδικό ρεκόρ. Οι δύο Σμάιχελ είναι οι μόνοι πατέρας και γιος που έχουν κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ, παίζοντας μάλιστα και στην ίδια θέση. Και αυτό που κάνει πιο συγκλονιστικό το επίτευγμα, είναι μια άλλη σύμπτωση:

Στις 2 Μαΐου του 1993, ο Πέτερ Σμάιχελ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του με τη Γιουνάιτεντ, σε ηλικία 29 ετών.

Στις 2 Μαΐου του 2016, ο Κάσπερ Σμάιχελ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του με τη Λέστερ, σε ηλικία 29 ετών!

Και στις δύο περιπτώσεις οι ομάδες τους δεν έπαιζαν εκείνη τη μέρα! Απλά το ’93 η Άστον Βίλα και το ’16 η Τότεναμ απέτυχαν να νικήσουν, δίνοντας μαθηματικά τον τίτλο στις ομάδες των Σμάιχελ. Αυτό λέγεται κάρμα…  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ