Αθλητισμος

Η τραυματική εμπειρία του Τιάγκο Σίλβα

Επιτέλους, χαμογέλασε στη Μόσχα - Πριν από 13 χρόνια κινδύνευσε να χάσει την ζωή του

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19576480.jpg
© EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

«Υποφέραμε, αλλά ξέραμε πώς να το διαχειριστούμε». Αυτά είπε μεταξύ άλλων μετά το τέλος του ματς της Βραζιλίας με τη Σερβία, ο Τιάγκο Σίλβα. Ο 33χρονος στόπερ της Παρί Σεν Ζερμέν πέτυχε το δεύτερο γκολ στο ματς που έγινε στη Μόσχα και θα έχει τουλάχιστον να θυμάται κάτι ευχάριστο στην υπόλοιπη ζωή του από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Διότι η πρώτη και πλέον σημαντική εμπειρία του από εκεί, ήταν τουλάχιστον τραυματική. Ο χρόνος θα πρέπει να γυρίσει στο 2005 και συγκεκριμένα τον Γενάρη. Τότε, ο πιτσιρικάς Βραζιλιάνος έπαιζε στην Πόρτο και παραχωρήθηκε πακέτο στην Ντινάμο Μόσχας μαζί με άλλους συμπαίκτες του, μεταξύ των οποίων και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης.

Οι πρώτοι μήνες κύλισαν ήρεμα, δίχως πολλές εκπλήξεις αγωνιστικές ή μη. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, η Ντινάμο Μόσχας έκανε προετοιμασία στο Πόρτο, κι αυτός ήταν ένας λόγος παραπάνω ώστε ο Σίλβα να αισθάνεται πιο καλά. Όμως συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Δεν έφταιγε το περιβάλλον, αλλά ο οργανισμός του παίκτη. Κόπωση και ζαλάδες ήταν τα συμπτώματα που είχε και όταν γύρισε στη Ρωσία, αποκαλύφθηκε πως έχει φυματίωση…

Ευτυχώς, εντοπίστηκε και νοσηλεύτηκε (σε καραντίνα) εγκαίρως και γλίτωσε τη ζωή του. Όμως η παραμονή στο νοσοκομείο της Μόσχας ήταν εφιαλτική. Κι όχι μόνο λόγω της ατελείωτης μοναξιάς και των επίπονων θεραπειών.

Όπως έχει πει ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του, «ένιωθα σαν να παίζω σε ταινία τρόμου. Το νοσοκομείο ήταν παλιό, ήταν πραγματικά τρομακτικό. Δεν είχαν καν σύριγγες μίας χρήσης και για να μου κάνουν μία ένεση, αποστείρωναν ήδη χρησιμοποιημένες με τη μέθοδο του βρασμού»!

Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο, απογοητευμένος από τα πάντα και μακριά από την οικογένειά του, που απαγορευόταν να τον δει για ευνόητους, ιατρικούς λόγους.

Πριν καλά-καλά σταθεί στα πόδια του, βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε για να συνεχίσει την καριέρα του. Ο ποδοσφαιρικός του «μέντορας», Ίβο Βόρτμαν ανέλαβε τη Φλουμινένσε και ζήτησε να τον πάρει μεταγραφή. Ο Τιάγκο Σίλβα άφηνε τη Ρωσία έναν χρόνο μετά την έλευσή του εκεί και λίγες εβδομάδες αφού πήρε εξιτήριο.

Σιγά-σιγά επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς και σε τρία χρόνια ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση και την αξία του. Κάπως έτσι ήρθε το 2009 να τον αγοράσει η Μίλαν και το 2012 να δώσει η Παρί Σεν Ζερμέν 45.000.000 ευρώ και να κάνει την ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία, ως τότε.

Ο Τιάγκο Σίλβα, όχι μόνο δεν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αλλά έγινε και ένας από τους top στόπερ στον κόσμο. Κι αν η Μόσχα του έφερνε –φυσιολογικά- δυσάρεστες αναμνήσεις, με το χθεσινό του σημαντικό γκολ, θα έχει και έναν λόγο για να τη θυμάται με χαμόγελο. Εκτός κι αν γυρίσει εκεί για τον τελικό και σε περίπτωση κατάκτησης του Μουντιάλ, διώξει μια για πάντα τις άσχημες θύμησες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ