Αθλητισμος

Ο Ρικάρντο Ροντρίγκες ξέρει να κερδίζει μάχες και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους

Νικητής από την πρώτη στιγμή τη ζωής του

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19664265.jpg
© EPA/SHAWN THEW

Το καλοκαίρι του 1992, στη Ζυρίχη της Ελβετίας, η 24χρονη Μαρσέλα από τη Χιλή κυοφορούσε για όγδοο μήνα και σε μία εξέταση ρουτίνας, αποκαλύφθηκε ότι το αγοράκι που θα έφερνε σύντομα στον κόσμο, είχε διαφραγματοκήλη. Κοινώς, λόγω χαλαρότητας του διαφράγματος, σημαντικά όργανα του εμβρύου (στομάχι, συκώτι, σπλήνα) βρίσκονταν όλα στο ύψος του θώρακα.

Το παιδί έπρεπε να έρθει άμεσα στη ζωή με καισαρική και να δοθεί από το πρώτο δευτερόλεπτο μάχη για να ζήσει. Τις πρώτες ώρες της ζωής του, ο Ρικάρντο Ροντρίγκες τις πέρασε στο χειρουργείο. Αλλά και πάλι οι γιατροί δεν έδιναν πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Και παρότι βρίσκονταν στην προηγμένη Ελβετία, κάλεσαν τον παπά για να «διαβάσει» το νεογνό. Ο πατέρας της Μαρσέλα, ονόματι Νέλσον, έδιωξε τον ιερέα: «Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Ο εγγονός μου είναι πολύ δυνατός και θα επιζήσει».

Βέβαια, καλού κακού, ένας θείος έβαλε μια εικόνα της Παναγίας δίπλα στο κρεβατάκι του νεογέννητου. Και όπως είπε πολλά χρόνια μετά η Μαρσέλα «η Παναγία έκανε πολύ καλή δουλειά».

Όπως και να ‘χει, αυτός που δικαιώθηκε ήταν ο παππούς και σήμερα ο Ισπανοχιλιανός Ρικάρντο είναι ο καλύτερος αριστερός μπακ που έχει φορέσει τη φανέλα της εθνικής Ελβετίας. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την μπάλα, αν και στα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν έπρεπε καν να κρυώσει, όχι φυσικά να αρρωστήσει. Ακόμη και μια ίωση ίσως να ήταν μοιραία για τον ευαίσθητο οργανισμό του.

Έκτοτε ο Ρικάρντο Ροντρίγκες είναι υγιής και σήμερα παίζει στη Μίλαν. Κι ήταν αυτός που ουσιαστικά χάρισε στην Ελβετία την πρόκριση στο Μουντιάλ. Στα μπαράζ του Νοέμβρη, σκόραρε το μοναδικό γκολ απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία, ενώ στη ρεβάνς απέκρουσε πάνω στη γραμμή κεφαλιά, στο 91ο λεπτό!

Μετά την ισοπαλία της πρεμιέρας με τη Βραζιλία, σήμερα η Ελβετία ψάχνει μια νίκη κόντρα στη Σερβία για να αγκαλιάσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Και ο Ρικάρντο θέλει να τα καταφέρει και να κοιτάξει ψηλά για να αφιερώσει τη νίκη. Στην Παναγία, στην οποία πιστεύει και έκανε tattoo στο μπράτσο του όταν έκλεισε τα 18, αλλά κυρίως στη Μαρσέλα, που έφυγε από τη ζωή το 2015, σε ηλικία μόλις 47 ετών.

Κι από ‘κείνη την αποφράδα μέρα, τόσο αυτός όσο και τα αδέρφια του (που παίζουν κι αυτά επαγγελματικό ποδόσφαιρο), φοράνε τη φανέλα με το «68» στις ομάδες τους. Τη χρονιά γέννησης της μαμάς τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ