Αθλητισμος

Ένας Έλληνας στο Μουντιάλ

Ο Δημήτρης Πετράτος εκπροσωπεί τη χώρα μας μέσω… Αυστραλίας

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dimi-petratos-newcastle-jets_1umn4d5bkiyxk1wu9g22tel0px.jpg

Από τη στιγμή που η Εθνική Ελλάδος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, οι ελπίδες για να δούμε έναν Έλληνα στη διοργάνωση στράφηκαν στην Ωκεανία.

Ο Θεμιστοκλής Τζημόπουλος του ΠΑΣ Γιάννινα είναι βασικός στη Νέα Ζηλανδία, αλλά η ομάδα δεν μπόρεσε να περάσει. Το έκανε, όμως, η Αυστραλία. Σε αυτήν έχει επιλέξει να αγωνίζεται ο Απόστολος Γιάννου, που γεννήθηκε εκεί και έπαιξε εννιά χρόνια στην Ελλάδα (Καλαμαριά, Καβάλα, ΠΑΟΚ, Πλατανιάς, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης) πριν πάρει μεταγραφή στην Κίνα.

Ο 28χρονος φορ ήταν στην προεπιλογή του Μπερτ Φαν Μαρβάικ, όμως κόπηκε στα τέλη Μαϊου. Και κάπου εκεί μάθαμε πως στην Αυστραλία υπάρχει ένας Δημήτρης Πετράτος. Δεν ξέρουμε αν μιλά ελληνικά, όμως το ονοματεπώνυμό του δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταγωγή του. Κι όπως θα δούμε λίγο παρακάτω, είναι ο… κλασικός Έλληνας που βράζει το αίμα του.

Με την οικογένεια που έχει ήταν αδύνατον να γίνει κάτι άλλο πέρα από ποδοσφαιριστής. Ο πατέρας του Άγγελος, έπαιζε ως στόπερ στη Σίδνεϊ Ολίμπικ. Με τον αδερφό του Κώστα, είναι συμπαίκτες τον τελευταίο χρόνο στους Νιουκάστλ Τζετς, ενώ στους αναπληρωματικούς του ίδιου συλλόγου αγωνίζεται ο μικρότερος Μάκης Πετράτος. Ούτε τα κορίτσια της οικογένειας παρέκκλιναν από τη στρογγυλή θεά. Η μεγαλύτερη αδερφή του, Παναγιώτα Πετράτου παίζει κι αυτή στους Τζετς, ενώ η μικρούλα Αναστασία στην ομάδα Under 11 της Σίδνεϊ Ολίμπικ. Πέντε αδέρφια, όλα ποδοσφαιριστές!

Πιο γνωστός είναι φυσικά ο Δημήτρης, ο οποίος στα 26 του έφτασε ως την εθνική ομάδα. Ο Πετράτος είναι εξτρέμ γρήγορος , διεισδυτικός, τεχνίτης και δυναμικός. Φέτος έκανε μια σπουδαία χρονιά με τους Τζετς, σημειώνοντας εννιά τέρματα σε 23 συμμετοχές. Επέστρεψε στην Αυστραλία έπειτα από ένα αποτυχημένο πέρασμα στη Νότιο Κορέα και την Ουλσάν Χιουντάι, ενώ αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αναζήτησε την τύχη του εκτός χώρας.

Όταν ήταν 21 ετών κι έπαιζε στη Σίδνεϊ, είχε έναν παροιμιώδη καυγά με τον Ζέλικο Κάλατς. Μυθική μορφή για το αυστραλιανό ποδόσφαιρο, ο υψηλόσωμος γκολκίπερ έχει κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν (αυτό στην Αθήνα το 2007), ενώ πέρασε και από την Καβάλα του Μάκη Ψωμιάδη για ένα φεγγάρι.

Ο Κάλατς, με ύψος 2.02, ήταν τότε προπονητής τερματοφυλάκων και είχε μια διένεξη με τον πιτσιρικά Πετράτο, ο οποίος τον έβρισε. Ο Αυστραλοκροάτης τον απείλησε με… ξύλο και αφού παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι, σύντομα ο Έλληνας ομογενής έφυγε και δοκίμασε την τύχη του στη Μαλαισία. Έμεινε εκεί μερικούς μήνες για να γυρίσει στους Ρόαρ του Μπρισμπέιν, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια.

Βελτίωσε πολύ το παιχνίδι του, ηρέμησε και σιγά-σιγά κέρδισε την εκτίμηση του κόσμου και των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Σήμερα η Αυστραλία παίζει ματς-τελικό στις 3 το μεσημέρι με τη Δανία και αν ο κόουτς Φαν Μαρβάικ χρειαστεί γκολ (οι Αυστραλοί με ήττα λογικά αποκλείονται), ίσως δώσει μια ευκαιρία στον Πετράτο.

Fernando Santos - Απάντηση σε Βρετανό ρεπόρτερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ