Αθλητισμος

Λιονέλ Μέσι, αποφάσισε: GOAT ή goat;

Στα 31 του ο Αργεντινός μάγος ξέρει πως παίζει το τελευταίο του χαρτί για να «ισοφαρίσει» τουλάχιστον τον μύθο του Μαραντόνα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-963629632.jpg
© Gabriel Rossi/Getty Images/Ideal Image

Οι περισσότεροι λένε πως είναι ο καλύτερος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Αρκετοί άλλοι διαφωνούν και χρίζουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο ως καλύτερο. Σημασία έχει πως για παραπάνω από μια δεκαετία ο Λιονέλ Μέσι βρίσκεται στις top θέσεις με τους κορυφαίους στον κόσμο.

Και όταν σταματήσει το ποδόσφαιρο σε λίγα χρόνια (είναι ήδη 31 ετών) θα θέλει να θεωρείται ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να κατακτήσει ένα Μουντιάλ. Είναι σαν να λέμε… προαπαιτούμενο. Και μέχρι στιγμής δεν θα τα έχει καταφέρει. Βασικά δεν έχει μπορέσει να πάρει ούτε Κόπα Αμέρικα με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής.

Οπότε, φέτος στη Ρωσία έχει φτάσει στη χώρα του «ή τώρα ή ποτέ». Είτε παίζει καλά, κατακτά το Μουντιάλ και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για GOAT (Greatest Of All Time), είτε αποτυγχάνει ξανά και γίνεται για τους Αργεντινούς κάτι σαν… goat. Αποδιοπομπαίος τράγος.

Υπάρχουν αρκετοί και συγκεκριμένοι λόγοι που ο Μέσι δεν απολαμβάνει καθολικής εκτίμησης στη χώρα του. Έφυγε πολύ μικρός σε ηλικία 13 ετών, δεν δείχνει διατεθειμένος να επιστρέψει εκεί για να ζήσει όταν τελειώσει η καριέρα του και βέβαια από πάνω του πλανιέται σαν φάντασμα η κληρονομιά του Μαραντόνα. Αυτός το 1986 το πήρε ουσιαστικά μόνος του το Μουντιάλ, με συμπαίκτες κάτι… μυστήριους, ενώ ο Μέσι με πλειάδα αστέρων στο πλευρό του αποτυγχάνει συνεχώς.

Κι όντως είναι αξιοζήλευτοι οι συμπαίκτες του. Αγουέρο, Ντι Μαρία, Ιγκουαϊν, Ντιμπάλα. Αυτή η Αργεντινή θα έπρεπε να σκορπά τρόμο σε κάθε ματς. Αλλά είναι η ομάδα που χρειάστηκε να νικήσει τον Ισημερινό την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών για να αποφύγει τον ντροπιαστικό αποκλεισμό. Με τρία γκολ του Μέσι ήρθε αυτή η νίκη, σ’ ένα από τα ελάχιστα πραγματικά κρίσιμα και μεγάλα ματς που ο Λίο βγήκε μπροστάρης.

Jordan Pickford 2017/18 Amazing Saves - FC everton & England

Αυτός ο μαγικός ποδοσφαιριστής που μπορεί να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο, έχει ένα… θεματάκι όταν η μπάλα καίει. Εξαίρεση τα ματς για το πρωτάθλημα Ισπανίας. Όμως τόσο σε Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στους σπουδαίους αγώνες της εθνικής Αργεντινής, δεν εξαφανίζεται ακριβώς, αλλά δεν είναι και το πρώτο βιολί που όλοι περιμένουν.

Στους τρεις τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε η Μπαρτσελόνα με τον Μέσι βασικό, πάντοτε άλλος ήταν ο καλύτερος παίκτης. Ο Ινιέστα και ο Τσάβι το 2009 στη Ρώμη, ο Βίγια το 2011 στο Λονδίνο, ο Ράκιτιτς το 2015 στο Βερολίνο. Άσχετο που στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ο Αργεντινός αναδείχθηκε MVP. Εδώ, βγήκε πολυτιμότερος του Μουντιάλ της Βραζιλίας και γελούσαν τα τσιμέντα του Μαρακανά. Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε στ’ αυτιά του, ακούγοντας την ανακοίνωση, έχοντας και την πίκρα από τη χαμένη ευκαιρία κόντρα στους Γερμανούς.

Και σαν να μην έφτανε η αποτυχία του τελικού του 2014, ήρθαν καπάκια άλλες δύο τα αμέσως επόμενα καλοκαίρια. Δύο ήττες από τη Χιλή σε τελικό Κόπα Αμέρικα. Από τη Χιλή που δεν συμμετέχει καν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας…

Fernando Santos - Απάντηση σε Βρετανό ρεπόρτερ

Ο Λιονέλ Μέσι δεν πια αυτό το… αναιμικό παιδάκι με τη χαίτη, που κάνει μαγικά με την μπάλα. Δεν είναι ο πιτσιρίκος με την ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, η οποία λίγο έλειψε να του δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό εφ’ όρου ζωής. Πιθανότατα δεν είναι το άγιο παιδί που όλοι πίστευαν.

Lionel Messi - Transformation From 1 to 30 Years Old

Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο αξύριστος Αργεντινός παικταράς με τα tattoos-μανίκια, είναι ο φοροφυγάς στην Ισπανία, είναι αυτός που κάνει εμετούς μέσα στον αγωνιστικό χώρο (είναι ντοπαρισμένος λένε οι κακεντρεχείς) και βασικά ΔΕΝ είναι ο Μαραντόνα για τους Αργεντινούς.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, (σχεδόν) άπαντες παραδέχονταν πως ο Μέσι ήταν καλύτερος του Κριστιάνο. Τώρα αμφισβητείται κι αυτό. Διότι υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχουν άπειροι στατιστικολόγοι που τους τις βγάζουν και τις μετράνε. Τις επιδόσεις…

Και σε όλους τους αριθμούς, ο Πορτογάλος είναι μπροστά. Στα γκολ, στα σημαντικά τρόπαια, στην παραγωγικότητα στα μεγάλα παιχνίδια.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν αφόρητη πίεση στον Μέσι, ο οποίος δεν έχει πια δικαιολογίες. Η εθνική ομάδα είναι πάντα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Επιλέγει προπονητές ακόμα και συμπαίκτες. Γιατί άλλωστε ο Ικάρντι της Ίντερ είναι εκτός 23άδας;

Όμως, όσο καλή είναι η επίθεση της Αργεντινής τόσο κακή είναι η άμυνά της. Γερασμένοι παίκτες που αφήνουν πολλές «τρύπες». Και ως γνωστόν, ο Μέσι δεν μπορεί να παίξει (και) άμυνα.

Όπως έγραψε στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα  ο προπονητής της εθνικής, Χόρχε Σαμπάολι, «ο Μέσι παίζει με ένα περίστροφο στο κεφάλι. Και αν δεν πάρει αυτό το Μουντιάλ θα “σκοτωθεί”».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο για τον 31χρονο ξεκινά σήμερα με το παιχνίδι κόντρα στην Ισλανδία. Δεν κρίνει τίποτα φυσικά, όμως ο ίδιος θα ήθελε μια δυνατή αρχή. Γιατί, σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα, πήγε κι αυτός ο… αναθεματισμένος ο Ρονάλντο και έβαλε χθες τρία γκολ στην Ισπανία. Και οι συγκρίσεις συνεχίζονται ακόμη και σε μια διοργάνωση που ουσιαστικά δεν κοντράρονται οι δυο τους. Ο Ρονάλντο… προηγείται, ο Μέσι αγχώνεται. Άσε που την Κυριακή εμφανίζεται κι ο Νεϊμάρ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ