Αθλητισμος

Κάντε τον «παππού» χαρούμενο

Ο Αιγύπτιος Ελ Χανταρί, κυνηγά στα 45 του χρόνια, ένα απίθανο ρεκόρ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18424939.jpg
© EPA/KHALED ELFIQI

Σε λίγες ώρες Αίγυπτος και Ουρουγουάη θα κάνουν τη δική τους πρεμιέρα στο Μουντιάλ της Ρωσίας και μόλις ανακοινωθούν οι ενδεκάδες, όλοι θα σπεύσουν να δουν αν παίζει ο Μοχάμεντ Σαλάχ.

Κι όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει να τσεκάρουμε τον Εσάμ Ελ Χανταρί. Πρόκειται για τον 45χρονο (!) αρχηγό της αφρικανικής ομάδας, που αν παίξει σήμερα ή σε ένα από τα υπόλοιπα δύο ματς, θα γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που αγωνίζεται σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Δεν ξέρω ακόμα τι θα αποφασίσει ο προπονητής μου, αλλά αν αγωνιστώ έστω κι ένα λεπτό, θα είμαι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος πάνω στη Γη» είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ελ Χανταρί παίζει επαγγελματικά από το 1991, όταν ήταν 18 ετών. Όμως, είχε ένα σημαντικό εμπόδιο στην αρχή της καριέρας του. Τον πατέρα του. Ο επιπλοποιός από τη φτωχομάνα Καφρ Αλ Μπατίκ, είχε πει στον πιτσιρικά γιο του: «Έχεις δύο επιλογές στη ζωή σου. Είτε θα διαβάσεις πολύ για να σπουδάσεις, είτε θα δουλέψεις σκληρά μαζί μου για να μάθεις και να έχεις να ζεις». Ο έφηβος Ελ Χανταρί τον… έγραψε κανονικά.

Κάπως κατάφερνε να πείθει τους γονείς του ότι «πάω σε έναν φίλο να διαβάσω» και σχεδόν κάθε απόγευμα κουβαλούσε τη σχολική του τσάντα στο γηπεδάκι της περιοχής, όπου έπαιζε.

Και όσες φορές τα ρούχα του λερώνονταν, αυτός τα ξέπλενε στο κοντινό ποτάμι για να μην πάρουν χαμπάρι οι δικοί του. Περιέργως τα κατάφερε. Και συνέχισε το ίδιο βιολί, ακόμη κι όταν τον εντόπισαν τοπικοί σκάουτερς και του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει στις ακαδημίες της Νταμιέτα, στη διπλανή πόλη.

Κάθε μέρα έκανε 7+7 χιλιόμετρα ποδαρόδρομο για να πηγαίνει στην προπόνηση, συνήθως με τη συνοδεία κάποιου φίλου του που ακολουθούσε με το ποδήλατο. Ο Ελ Χανταρί δεν είχε λεφτά ούτε για ποδήλατο, ούτε καν για γάντια. Μάλιστα δεν τον βόλευαν καθόλου και στις περισσότερες προπονήσεις έπαιζε με γυμνά χέρια.

Είχε, όμως, ταλέντο και πριν κλείσει τα 18 πήρε προαγωγή για την ανδρική ομάδα της Νταμιέτα, που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Τότε ήταν που ξεφούρνισε την αλήθεια στους δικούς του. Γιατί με την πρόοδο που είχε, καμιά μέρα θα τον έβλεπαν να παίζει μπάλα στην τηλεόραση και δεν θα είχαν ιδέα!

Στα 20 του κλήθηκε στην εθνική Αιγύπτου, εντελώς αναπάντεχα, και ένας γείτονας ήταν εκείνος που τον πήγαινε στο Κάιρο για τις προπονήσεις με ένα σαραβαλάκι του ’70. Διακόσια χιλιόμετρα να πας κι άλλα τόσα να γυρίσεις…

Τα χρόνια πέρασαν και ο Ελ Χανταρί έγινε εμβληματική φιγούρα του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου. Πήρε πρωταθλήματα, Κύπελλα, αφρικανικά Τσάμπιονς Λιγκ και ήταν βασικός στα τρία συνεχόμενα Κόπα Άφρικα από το 2006 ως το 2010. Μετρά 158 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του και ψάχνει εναγωνίως την 159η μέσα στον Ιούνιο…

Essam El Hadary ● Egyptian Legend Goalkeeper ● Highlights

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ