Αθλητισμος

Οι 17 «Έλληνες» του Μουντιάλ της Ρωσίας

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο έχει κι αυτό ελληνικό χρώμα

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4351731.jpg
© Θανάσης Δημόπουλος / Eurokinissi

Μπορεί η Εθνική μας ομάδα να μην τα κατάφερε να βρεθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ωστόσο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έχει ορισμένους εκπροσώπους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο λόγος γίνεται για ποδοσφαιριστές που είτε φορούν, είτε φόρεσαν τη φανέλα ελληνικών συλλόγων και θα βρίσκονται με τις εθνικές ομάδες της χώρας τους στο Μουντιάλ, για προπονητές που ήρθαν στην Ελλάδα αλλά και για άλλες δύο ιδιάζουσες περιπτώσεις Ελλήνων που θα βρεθούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Οι «νυν»

Αμρ Ουάρντα

Ο μέσος που ανήκει στον ΠΑΟΚ και αγωνίστηκε αυτή τη χρονιά με τον Ατρόμητο θα είναι από τους βασικούς πυλώνες της Εθνικής ομάδας της Αιγύπτου και ειδικά αν ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν καταφέρει να αγωνιστεί, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει. Φέτος, ο 25χρονος έβαλε 11 γκολ σε 28 συμμετοχές σε SuperLeague και Κύπελλο Ελλάδας.

4432262.jpg
© ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / Eurokinissi

Εχσάν Χατζισαφί

Ο Ιρανός αριστερός μπακ, ξεκίνησε τη σεζόν με τον Πανιώνιο, όπου εντυπωσιάζοντας με τις εμφανίσεις του, κέρδισε τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Είναι ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές της Ιρανικής παροικίας στην Ελλάδα και βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας του Ιράν. Έγραψε 20 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα με Πανιώνιο και Ολυμπιακό και σκόραρε δύο φορές.

4394080.jpg
© ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ / Eurokinissi

Σοτζέι Μασούντ

Αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους παίκτες του Ιράν και η φετινή, θα είναι η τρίτη του παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Βρίσκεται στη χώρα μας από το 2016 και φέτος το χειμώνα, έπειτα από ενάμιση χρόνο στον Πανιώνιο πήρε μεταγραφή για την Α.Ε.Κ. με τη φανέλα της οποίας στέφθηκε φέτος πρωταθλητής. Βέβαια, θα μνημονεύεται για τη μεγάλη ευκαιρία που έχασε κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου. Φέτος, σε 23 συμμετοχές με ΑΕΚ και Πανιώνιο έβαλε 3 γκολ.

4432663.jpg
© Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi

Καρίμ Ανσαριφάρντ

Είναι ο βασικός σέντερ φορ της Εθνικής ομάδας του Ιράν και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς μετά από τη χρονιά που διένυσε φέτος με τον Ολυμπιακό. Ο επιθετικός των Πειραιωτών σημείωσε 17 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα και σε 3 χρονιές στην Ελλάδα με Πανιώνιο και Ολυμπιακό έχει σκοράρει 32 φορές. Θα καταφέρει να λάμψει και στα γήπεδα της Ρωσίας;

4451028.jpg
© Lato Clodian / Eurokinissi

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς

Το πολυβόλο του ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να βρίσκεται στα πλάνα του Μλάντεν Κρστάιτς και μάλιστα ήταν αυτός που με γκολ του έστειλε τη Σερβία στην τελική φάση του Μουντιάλ. Φέτος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου και συνολικά βρήκε δίχτυα 27 φορές σε Superleague, Κύπελλο και Europa League.

4457838.jpg
© Τάκης Σαγιάς / Eurokinissi

Οι «πρώην»

Λούκα Μιλιβόγεβιτς

Ο 27χρονος μέσος έκανε μια γεμάτη σεζόν στην Κρίσταλ Πάλας σημειώνοντας μάλιστα 10 γκολ και φυσικά θα δεσπόζει στο κέντρο της Εθνικής ομάδας της Σερβίας μαζί με τον Νεμάνια Μάτιτς. Ο «Μίλι» είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από την τρίχρονη παρουσία του στην ομάδα του Ολυμπιακού, του οποίου μάλιστα την τελευταία χρονιά ήταν και αρχηγός.

3971924.jpg
© Eurokinissi

Μάνουελ Ντα Κόστα

Ο Ντα Κόστα έφυγε από Ολυμπιακό πέρυσι το καλοκαίρι για χάρη της τουρκικής Μπακασεκχίρ και φέτος το καλοκαίρι είναι στην αποστολή του Μαρόκου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Βέβαια, στη θέση του βρίσκεται ο Μπενατιά της Γιουβέντους και έτσι δύσκολα θα βρει χρόνο συμμετοχής. Ο Μαροκινός Σέντερ Μπακ αγωνίστηκε σε 39 παιχνίδια με τον δαφνοστεφανωμένο στο στήθος και σκόραρε 4 φορές.

4126002.jpg
© ΜΑΡΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / Eurokinissi

Μεχντί Καρσελά

Ο 29χρονος μέσος ανήκει στη Γρανάδα και αγωνίζεται ως δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης και υπό το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς βρέθηκε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2017-18. Στην Εθνική του Μαρόκου κλήθηκε πρώτη φορά το 2011 και αναμένεται να βοηθήσει την προσπάθεια των παικτών του Ερβέ Ρενάρ για πρόκριση στην επόμενη φάση.

4305338.jpg
© Lato Clodian / Eurokinissi

Βλάντιμιρ Στοΐκοβιτς

Ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Σερβίας τα τελευταία 12 χρόνια θα είναι κάτω από τα δοκάρια της και σε αυτό το Μουντιάλ. Πολλοί μπορεί να μην τον θυμούνται, όμως το 2014 αγωνίστηκε για 11 παιχνίδια με τον Εργοτέλη. Έχει φτάσει τα 35 του πλέον και φέτος αγωνίστηκε στην Παρτιζάν.

stojkovic_thank_fans_1.jpg
© Wikimedia Commons

Όσκαρ Χίλιεμαρκ

Ο Σουηδός αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές στην περυσινή μαρτυρική χρονιά για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο μέσα στον γενικό κατήφορο δεν μπόρεσε κι αυτός να διακριθεί. Στα μισά της διαδρομής, έφυγε και επέστρεψε στην Τζένοα, όπου πραγματοποίησε ένα μεστό δεύτερο μισό, το οποίο εξαργύρωσε με την κλήση του στην Εθνική Σουηδίας.

4309843.jpg
© Τάκης Σαγιάς / Eurokinissi

Τζίμι Ντουρμάζ

Ο «τρελός» από τη Σουηδία, αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, για μια διετία (2014-2016), χωρίς να εντυπωσιάσει. Όταν έφτασε στην Τουλούζ όμως, αναγεννήθηκε και η καριέρα του, πήρε ξανά τα πάνω της. Δεν θα είναι βασικός στην Ρωσία, όμως αναμένεται να πάρει λεπτά συμμετοχής.

2504033.jpg
© ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / Eurokinissi

Μάρκους Μπεργκ

Κλείνοντας με τους «πρώην» από τη Σουηδία δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον Μάρκους Μπεργκ. Ο αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού έγραψε ιστορία με τη φανέλα του τριφυλλιού και έκανε τον κόσμο του, να ξεχάσει τον Τζιμπρίλ Σισέ. Σκόραρε 95 γκολ και λατρεύτηκε όσο λίγοι από τον πράσινο λαό μέχρι να φύγει με επεισοδιακό τρόπο για την Αλ Αΐν. Εκεί, σε 29 συμμετοχές φέτος έχει ήδη βρει δίχτυα 32 φορές.

4134226.jpg
© Βαγγέλης Στόλης / Eurokinissi

Μπρούνο Άλβες

Ο δυναμικός σέντερ μπακ έχει φτάσει πλέον τα 36 χρόνια ζωής, όμως αποδεικνύεται σκληρό καρύδι και θα διεκδικήσει μια θέση στο αρχικό σχήμα του Φερνάντο Σάντος και στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Φέτος αγωνίστηκε με τη φανέλα της σκωτσέζικης Ρέιντζερς. Θα είναι η τρίτη παρουσία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για τον υψηλόσωμο αμυντικό που τη σεζόν 2004-2005 αγωνίστηκε σε 27 παιχνίδια με τη φανέλα της ΑΕΚ.

bruno_alves_2012_press_conference.jpg
© Wikimedia Commons

Οι «πρώην κόουτς»

Φερνάντο Σάντος

1847904.jpg
© Eurokinissi

Ο προπονητής που έφερε στην κορυφή της Ευρώπης την Πορτογαλία θυμίζει κάτι από Ελλάδα. Ή μάλλον είναι η σημαντικότερη «ελληνική» παρουσία στο Μουντιάλ. Ο Σάντος οδήγησε την Ελλάδα στους «16» του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου και αν ήταν λίγο πιο τυχερός θα είχε φτάσει στα προημιτελικά. Έτυχε όμως άσχημης αντιμετώπισης από την ελληνική ομοσπονδία, η οποία είχε κλείσει τον Κλαούντιο Ρανιέρι, πριν καν αποκλειστεί η Ελλάδα από την Κόστα Ρίκα και έφυγε όχι με τόσο ευχάριστες αναμνήσεις. Αγαπά την Ελλάδα και πριν από την Εθνική Ομάδα, προπόνησε σειρά τους: ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Από το 2014 και έπειτα είναι προπονητής του Κριστιάνο Ρονάλντο. Όλοι θυμούνται την επική του απάντηση σε Άγγλο ρεπόρτερ, όταν ήταν προπονητής της Εθνικής.

Fernando Santos - Απάντηση σε Βρετανό ρεπόρτερ


Έκτορ Ραούλ Κούπερ

Ο Κούπερ έγραψε σπουδαία πορεία ως προπονητής, καθώς βρέθηκε στη μεγάλη ομάδα της Βαλένθια και προπόνησε την Ίντερ και τη Μαγιόρκα με την οποία έφτασε ως την τρίτη θέση της La Liga. Στην Ελλάδα βρέθηκε τη διετία 2009-2011 ως προπονητής του Άρη Θεσσαλονίκης, με τον οποίο βγήκε 4ος την πρώτη χρονιά και 6ος την επόμενη, οδηγώντας τον μάλιστα στη φάση των «32» του Κυπέλλου Uefa. Από το 2015 είναι προπονητής στην Εθνική Ομάδα της Αιγύπτου, την οποία οδήγησε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 28 χρόνια.

1539137.jpg
© Κωνσταντινίδης Γιώργος / Eurokinissi

Οι Έλληνες

Αντώνης Σαριόγλου

Ο Κούπερ τον συνάντησε στον Άρη, όταν ήταν ακόμη μεταφραστής και τον πήρε μαζί του στην Εθνική της Αιγύπτου. Εκεί, ο Αντώνης Σαριόγλου εκτελεί χρέη γυμναστή και έχει εξομολογηθεί ότι με τον Σαλάχ συνεχώς βρίζει ο ένας τον άλλον στα ελληνικά, καθώς ο σταρ της Λίβερπουλ είχε βρεθεί δίπλα στον Κώστα Μανωλά στη Ρόμα και ήταν… ενημερωμένος.

1402890.jpg
© Eurokinissi

Δημήτρης Πετράτος

Ο Έλληνας ομογενής είναι στην αποστολή της Αυστραλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μια θέση στο αρχικό σχήμα της. Αγωνίζεται με τη φανέλα της Νιουκάστλ Τζετς, όπως και τα μικρότερα αδέρφια του, Κώστας, Παναγιώτα και Μάκης. Ο 25χρονος αποτελεί ό,τι πιο κοντινό σε Έλληνα, θα δούμε στα γήπεδα της Ρωσίας.

Fernando Santos - Απάντηση σε Βρετανό ρεπόρτερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ