Αθλητισμος

Ο Πούτιν διχάζει τον χουλιγκανισμό

Η παλιά γενιά των χούλιγκαν στηρίζει τον τσάρο, αλλά οι νέοι ετοιμάζονται να τα κάνουν λίμπα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 663
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούτιν
© POOL/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Πριν από κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, το κύριο μέλημα για τους οικοδεσπότες είναι η ασφάλεια: των ομάδων, των δημοσιογράφων και βέβαια των φιλάθλων. Αυτών που θα έρθουν από τη χώρα τους κι αυτών που βρίσκονται στην πατρίδα τους.

Έχει γίνει συνήθειο πια να ζούμε με τον φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης, αν και στη Ρωσία ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος είναι άλλος. Όχι πως δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μιας τέτοιας περίπτωσης, όμως στο Μουντιάλ που έρχεται μία λέξη προκαλεί φόβο και τρόμο: χούλιγκαν. Για την ακρίβεια, οι ντόπιοι, οι ρώσοι χούλιγκαν είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Οι πιο σκληροί και αδίστακτοι σε όλη την Ευρώπη.

Τους ξέραμε από παλιά, τους θυμηθήκαμε για τα καλά, όταν στο προπέρσινο EURO της Γαλλίας σάπιζαν στο ξύλο τους Άγγλους, όπου τους έβρισκαν μπροστά τους. Στους δρόμους της Μασσαλίας, στα μπαρ, στις εθνικές οδούς, μέσα στα γήπεδα…

Κι από τότε είχαν προειδοποιήσει ότι τους περιμένουν φέτος στη δική τους «έδρα». Ήδη στην Αγγλία το ενδιαφέρον για το ταξίδι στη Ρωσία είναι μειωμένο σε σχέση με τις διοργανώσεις προηγούμενων ετών, αν και υπάρχουν αρκετοί που είναι αποφασισμένοι να πάνε στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για «εκδίκηση».

Ο σπουδαίος σκακιστής και πιο διάσημος ρώσος πολέμιος του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Γκάρι Κασπάροφ, τόνισε πρόσφατα πως «ο δικτάτορας της χώρας μας θα κάνει τα πάντα για να εκμεταλλευτεί τη διοργάνωση του Μουντιάλ και να αντιστρέψει την άποψη της παγκόσμιας κοινής γνώμης».

Με δεδομένη την τεράστια δύναμη που έχει στη χώρα του, ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει τους χούλιγκαν, με τα «κεφάλια» των οποίων άλλωστε έχει καλές σχέσεις. Και θα το κάνει. Δεν το λέμε εμείς αυθαίρετα, αλλά ο «Βασίλι, ο δολοφόνος».

Αυτό είναι το παρατσούκλι του Βασίλι Στεπάνοφ, ενός εκ των πλέον διαβόητων οπαδών - κακοποιών στη Ρωσία, που το καλοκαίρι του 2016 πρωταγωνίστησε στα επεισόδια της Γαλλίας. Ο Στεπάνοφ αποτελεί πόλο έλξης για ξένα ΜΜΕ και σε μία πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάρισε: «Ο Πούτιν είναι ο πρόεδρός μας και θα κάνουμε αυτό που θα μας πει. Δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα γεγονότα προηγούμενων ετών. Όλοι οι χούλιγκαν που νομίζετε ότι θα προκαλέσουν καβγάδες, θα μείνουν μακριά. Άλλοι έχουν κανονίσει τις διακοπές τους, άλλοι θα πάνε στο χωριό τους, εγώ θα παίζω σκάκι με την 5χρονη κόρη μου».

Τότε, θα αναρωτηθεί κανείς, πού είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι στη νέα γενιά των χούλιγκανς. Πρόκειται για παιδιά 18-19 ετών, ακόμη και ανήλικα, που περιμένουν το Μουντιάλ για να «λάμψουν». Οι επικεφαλής των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών στη Ρωσία, τα βάζουν στην… προπόνηση από τα 13-14 ετών. Τα εκπαιδεύουν και τα στέλνουν στις περίφημες «ίσες» μάχες, όπου οπαδοί δύο ομάδων παίζουν ξύλο αυστηρά μόνο με τα χέρια και τα πόδια σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος. Εκεί ανακηρύσσονται νικητές και ηττημένοι.

Αυτοί οι πιτσιρικάδες, που μεγάλωσαν μέσα στη βία, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με την αστυνομία. Έχουν οργανωθεί σε δικές τους ομάδες και περιμένουν την έλευση των ξένων φιλάθλων και οπαδών για να αποδείξουν την αξία τους. Όχι τόσο στον εαυτό τους, αλλά στους παλιούς χούλιγκανς, τους οποίους σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τα επόμενα χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ