Αθλητισμος

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής

Φέτος σκοράρει συνεχώς με τη Λίβερπουλ, αλλά εκτός γηπέδων βάζει ακόμη πιο σημαντικά «γκολ»

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19559184.jpg
© EPA / ARMANDO BABANI

Αποτελεί το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο φέτος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και θα συνεχίσει να μας απασχολεί όλο το καλοκαίρι.

Είτε με τη σημερινή του προσπάθεια στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, είτε με τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ με τη φανέλα της Αιγύπτου, ακόμη και με την προσπάθεια κάποιων πολύ πλούσιων ομάδων να τον αποκτήσουν από τη Λίβερπουλ.

Δικαιολογημένος ο ντόρος που γίνεται γύρω από τον Μοχάμεντ Σαλάχ, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο Αιγύπτιος επιθετικός είναι κάτι παραπάνω από ένας (πολύ) καλός ποδοσφαιριστής.

Για την ακρίβεια, εκτός γηπέδων παίζει πολύ καλύτερη… μπάλα απ’ ότι εντός και ας μην πηγαίνει ο νους στο πονηρό.

Εδώ και τέσσερα χρόνια καταφέρνει και κάνει πολύ καλά συμβόλαια, με αποκορύφωμα το φετινό του με τη Λίβερπουλ, όπου εισπράττει σχεδόν 5.000.000. Θεωρείται δεδομένο πως του χρόνου θα παίρνει ακόμη περισσότερα είτε μείνει στο «Άνφιλντ» είτε παραχωρηθεί σε άλλη ομάδα.

Καλό νέο αυτό, αφού είναι σίγουρο πως θα εντείνει τη φιλανθρωπική του δράση, η οποία είναι ήδη σπουδαία και τον καθιστά πολύ αγαπητό όχι μόνο στα μέρη του, αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

Δεν πάει πολύς καιρός που έδωσε 600.000 ευρώ για να εξοπλιστεί ένα νοσοκομείο για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Γενικά έχει μια ευαισθησία με το συγκεκριμένο θέμα, κάτι που φαίνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Κάποιο παιδί στην Αίγυπτο έχει αυτή την… κωλοαρρώστια και εξέφρασε ως επιθυμία να γνωρίσει από κοντά στον 26χρονο παίκτη. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορούσε να γίνει λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεών του, όμως η άκρη βρέθηκε. Ο πατέρας του μικρού παιδιού έψαξε και βρήκε μέσω γνωστών δίαυλο επικοινωνίας με τον Σαλάχ, ο οποίος έκτοτε συχνά-πυκνά παίρνει τηλέφωνο τον πιτσιρικά και τα λένε! Μάλιστα, θα τον επισκεφτεί τις επόμενες μέρες, όταν θα γυρίσει για λίγο στη χώρα του.

Συγκινήθηκε επίσης, όταν είδε ένα φτωχόπαιδο από κάποιο χωριό της Αιγύπτου να παίζει στις λάσπες φορώντας ένα μπλουζάκι, που είχε γράψει μόνος του πίσω το όνομα του Σαλάχ. Ο παίκτης της Λίβερπουλ, είδε τη φωτογραφία που έγινε viral και αμέσως του έστειλε φανέλες του, επίσημες, κανονικές, καθαρές…

Ξέρει από φτώχεια ο διεθνής άσος. Μεγάλωσε στο Νάγκριγκ, ένα χωριό ανάμεσα σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, περνώντας δύσκολα παιδικά χρόνια. Μέχρι πρότινος, καθαρό πόσιμο νερό δεν έφτανε πάντοτε ως εκεί. Ώσπου αυτός δώρισε 500 χιλιάδες ευρώ, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα ύδρευσης στην περιοχή και οι συγχωριανοί του να απολαμβάνουν το πιο απλό μα και απαραίτητο αγαθό στον κόσμο…

Υπάρχουν κι άλλες πολλές ιστορίες, που δείχνουν την πάστα του Μοχάμεντ Σαλάχ συν πόσες ακόμη που δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν το επιθυμεί ο ίδιος. Μία άλλη αφορά την άρνησή του να πάρει μία βίλα ως δώρο για την πρόκριση της εθνικής στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ενώ όλοι του οι συμπαίκτες δέχτηκαν με χαρά το αναπάντεχο δώρο ενός μεγαλοεπιχειρηματία, αυτός ζήτησε τα χρήματα που κοστίζει το σπίτι να δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για αυτούς τους λόγους, αλλά κι επειδή είναι παικταράς, ο Σαλάχ απολαμβάνει καθολικής αποδοχής τόσο στην Αίγυπτο όσο και στις γύρω χώρες.

Οι φανέλες της Λίβερπουλ, της εθνικής Αιγύπτου, όπως και τα κάθε λογής t-shirts (που είναι και φθηνότερα) με τη φάτσα του πάνω, ξεπουλάνε, ενώ όταν αγωνίζεται η Λίβερπουλ τα καφέ και τα μπαρ ξεχειλίζουν από κόσμο που θέλει να δει τον τοπικό ήρωα να σκοράρει.

Γι’ αυτό και οι πιο θρησκόληπτοι θα του συγχωρήσουν ότι από προχθές έχει «σπάσει» το Ραμαζάνι, στην προσπάθειά του να είναι απόλυτα έτοιμος για το μεγάλο παιχνίδι. Άλλωστε, η πίστη του στο Ισλάμ δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Άλλος ένας λόγος για τους Αιγύπτιους, να πίνουν –καθαρό- νερό στ’ όνομά του.

Polemikat/ Këngëtari grek Notis Sfakianakis mbush Pallatin e Kongreseve, shiten të gjitha biletat

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ