Αθλητισμος

Ο ωραίος νέος, ο «ταβερνιάρης» και ο Έλληνας

Νικητές και χαμένοι της φετινής Ευρωλίγκας που ολοκληρώθηκε

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4464750.jpg
© Eurokinissi Sports

Τρεις μήνες αφού έκλεισε τα 19 του χρόνια, ο Λούκας Ντόντσιτς τα πήρε όλα και φεύγει. MVP του φάιναλ φορ που κατέκτησε η ομάδα του η Ρεάλ Μαδρίτης, MVP και της κανονικής περιόδου, βραβείο πιο ανερχόμενου παίκτη της διοργάνωσης και μέλος της καλύτερης πεντάδας.

2017-18 Turkish Airlines EuroLeague MVP: Luka Doncic, Real Madrid

Ο Σλοβένος με 31 πόντους στα δύο ματς οδήγησε τη «Βασίλισσα» στην κατάκτηση του 10ου Ευρωπαϊκού στο μπάσκετ και τώρα ετοιμάζεται να κατακτήσει το ΝΒΑ. Η νούμερο 1 επιλογή στο ντραφτ ανήκει στους Φοίνιξ Σανς, που έχουν από φέτος στον πάγκο τους, τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Τον πρώτο Ευρωπαίο head coach στην ιστορία του αθλήματος, που τον περασμένο Σεπτέμβριο πήρε με τη Σλοβενία και τον Ντόντσιτς, το Ευρωμπάσκετ!

Αν δεν τον διαλέξει –διότι οι Σανς θέλουν έναν σέντερ- τότε ο Ντόντσιτς θα πρέπει να ετοιμαστεί για το 2 και τους Σακραμέντο Κινγκς, όπου θα γίνει συμπαίκτης με τον Κώστα Κουφό.

Ο Σλοβένος έχει τεράστιο ταλέντο, όμως για να ξεχωρίσει στο αμερικάνικο πρωτάθλημα, θα πρέπει να δυναμώσει το κορμί του, αλλά και να βελτιώσει τον χαρακτήρα του. Στα παιχνίδια των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό δεν έδειξε καλά σημάδια και στο ΝΒΑ οι αντίπαλοι… βαράνε πολύ και αυτό ίσως να τον χαλάσει στην αρχή.

MVP ο Ντόντσιτς έβγαλε η ψηφοφορία, τον Κοσέρ με τους 17 πόντους στον τελικό θα ήθελαν πολλοί, όμως ο Πάμπλο Λάσο ίσως αξίζει αυτόν τον τίτλο έστω και άτυπα.

Γενικά, ο Ισπανός προπονητής δεν χαίρει εκτίμησης στην μπασκετική κοινότητα. Κάποιοι –εδώ στην Ελλάδα- τον αποκάλεσαν «ταβερνιάρη», ιδιαίτερα μετά την ήττα των 28 πόντων από το «τριφύλλι» στο ΟΑΚΑ.

Όμως, τότε ήταν σαν να γύρισε τον διακόπτη και η ομάδα του έκανε πέντε σερί νίκες. Τρεις κόντρα στους «πράσινους» και δύο στο φάιναλ φορ. Και όχι δεν στηρίχτηκε σε 2-3 παίκτες. Παρά τους τραυματισμούς όλη τη σεζόν, χρησιμοποίησε σοφά όλη του τη 12άδα κι απ’ όλους πήρε κάτι. Επιχείρησε να παίξει με πολλά συστήματα (πχ. με δύο σέντερ), επανέφερε ομαλά τον Γιουλ μετά την 8μηνη απουσία του, έκανε σωστό rotation και στο τέλος δικαιώθηκε. Mε την κατάκτησης της κορυφής της Ευρώπης στο 85-80 της Κυριακής.

Championship Game Highlights: Real Madrid - Fenerbahce Dogus Istanbul

Αντίθετα, ο Ομπράντοβιτς έδειχνε εγκλωβισμένος, αφού η δική του φετινή Φενέρ δεν είχε τον ηγέτη. Ο Ντατόμε με τον Βέσελι είχαν κακό τριήμερο  και ο Μέλι με τους 28 πόντους δεν έφτανε, όπως και οι σχεδόν 15.000 Τούρκοι που κιτρίνισαν το Βελιγράδι. Ο Ζοτς θα συνεχίσει στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται βέβαιο πως θα ανεβάσει κι άλλο το μπάτζετ για να προσελκύσει παίκτες-ηγέτες.

Προς το παρόν, ο Σέρβος τεχνικός έχει χρίσει ηγέτη τον Κώστα Σλούκα. Ο μοναδικός Έλληνας παίκτης στο φετινό φάιναλ φορ, ήταν πολύ αποδοτικός στον ημιτελικό με τη Ζαλγκίρις με 14 πόντους, όμως χθες δεν έπιασε την ίδια απόδοση. Μ’ ένα ξέσπασμα σημείωσε επτά πόντους στη δεύτερη περίοδο, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει άλλους. Παράλληλα, στο δεύτερο μέρος έδειξε μπλοκαρισμένος και δεν βοήθησε στην προσπάθεια ανατροπής της Φενέρ.

Σχεδόν βέβαιο είναι πως ο Δημήτρης Ιτούδης δεν θα συνεχίσει στο Μόσχα. Η σταθερά πιο ακριβή ομάδα της Ευρώπης απέτυχε ξανά, έχοντας 3/16 κατακτήσεις. Ο Έλληνας προπονητής συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια στην ΤΣΣΚΑ, πήγε σε ισάριθμα φάιναλ φορ, όμως η σούμα δείχνει μία κατάκτηση και τρεις ήττες στα ημιτελικά. Και για τις προσδοκίες των Ρώσων, αυτή συνιστά αποτυχία. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι ο Ιτούδης διότι η ΤΣΣΚΑ παραδοσιακά πάει ως φαβορί και αποτυγχάνει, όμως η ουσία είναι πως ο Ντέιβιντ Μπλατ ετοιμάζεται να τον αντικαταστήσει.

Από τη μεριά της, η Ζαλγκίρις πανηγυρίζει για την τρίτη θέση (79-77 την ΤΣΣΚΑ στον μικρό τελικό) και η παρέα που δημιούργησε ο Γιασικεβίτσιους ετοιμάζεται να σκορπίσει. Ο Σάρας έχει ήδη σημαντικές προτάσεις για να αναλάβει προπονητές σε ομάδες όπως η Μακάμπι και η Μπαρτσελόνα, ενώ πολύ καλά συμβόλαια θα βρουν και άλλοι παίκτες των Λιθουανών, όπως ο Πάνγκος και ο Ντέιβις.

Third Place Game Highlights: CSKA Moscow - Zalgiris Kaunas

Τέλος, υπάρχουν και οι δύο ελληνικές ομάδες που έφτασαν κοντά στο φάιναλ φορ, όμως δεν πήραν την πρόκριση. Αν και εκκρεμεί η κατάληξη του ελληνικού πρωταθλήματος, μοιάζει σίγουρο πως οι δύο «αιώνιοι» θα έχουν πολλές αλλαγές του χρόνου.

Στον Ολυμπιακό δύσκολα θα μείνει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, θα υπάρξουν πάλι αλλαγές στους ξένους, ενώ τελειώνει και το συμβόλαιο του 36χρονου Βασίλη Σπανούλη.

Ο Παναθηναϊκός δεν ξέρει να θα παίξει Ευρωλίγκα ή Τσάμπιονς Λιγκ και αυτή του η κίνηση θα καθορίσει εν πολλοίς το ρόστερ. Λογικά δεν θα κάνει την… ανταρσία του και θα μείνει στη διοργάνωση του Μπερτομέου, όμως είναι πιθανό να τον δούμε δίχως τους Καλάθη, Τζέιμς, Σίνγκλετον που δείχνουν φευγάτοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ