Αθλητισμος

Γιατί η Μπάγερν δεν έπαιζε πάντα στην Μπουντεσλίγκα;

Η… απόρριψη του 1963, η καθυστερημένη είσοδος και η εντυπωσιακή συνέχεια

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19501071.jpg
© EPA/PHILIPP GUELLAND

Είναι γνωστό τοις πάσι, πως η Μπάγερν Μονάχου είναι η μεγαλύτερη και πιο πετυχημένη ομάδα στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Έχει κατακτήσει μαζί με το φετινό 27 πρωταθλήματα από το 1963 και μετά που θεσπίστηκε η Μπουντεσλίγκα.

Το Σάββατο, που υποβιβάστηκε το Αμβούργο, η είδηση ήταν ότι έπεσε η ομάδα που είχε το απόλυτο συμμετοχών στο ανώτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γερμανίας. Θα αναρωτηθεί κανείς, πότε υποβιβάστηκε η Μπάγερν και τι συνέβη ώστε να καταγράψει «απουσία» από τη μεγάλη κατηγορία.

Η αλήθεια είναι ότι η Μπάγερν δεν υποβιβάστηκε ποτέ. Απλά δεν συμμετείχε τις πρώτες χρονιές που θεσπίστηκε η Μπουντεσλίγκα.

Η μεγάλη απόφαση για τη δημιουργία ενός ενιαίου πρωταθλήματος της Δυτικής (τότε) Γερμανία πάρθηκε πριν από 55 χρόνια. Ως τότε υπήρχαν πολλά τοπικά πρωταθλήματα (Ομπερλίγκα) και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας κλήθηκε να διαλέξει από αυτά, τις καλύτερες ομάδες για πρώτο γερμανικό πρωτάθλημα.

Από τη νότιο Γερμανία αποφασίστηκε να συμμετέχουν πέντε ομάδες. Εκείνη τη χρονιά, η Μπάγερν είχε τερματίσει στην τρίτη θέση του δικού της πρωταθλήματος, ενώ η συμπολίτισσα Μόναχο 1860 ήταν πρώτη. Από τη στιγμή που δεν κρίθηκε σωστό να λάβουν μέρος δύο σύλλογοι από την ίδια πόλη, η Μπάγερν τοποθετήθηκε στη δεύτερη κατηγορία και έπρεπε να περιμένει ως το 1965 για να εξασφαλίσει την άνοδο.

Τότε που είχε μια νεανική ομάδα με παίκτες πολλά υποσχόμενους. Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ, Ζεπ Μάιερ. Η συνέχεια γνωστή, γεμάτη τίτλους…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ