Αθλητισμος

«Τελειώνουν» το μπάσκετ στην Αγγλία

Η εθνική Βρετανίας ίσως δίνει σήμερα στην Κρήτη τον τελευταίο αγώνα της!

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1_pqap0a6jfd7palremneziw.jpeg
fiba.com

Δεν είναι δα και μυστικό πως οι Άγγλοι και οι Βρετανοί γενικότερα δεν ασχολούνται με το μπάσκετ. Εν αντιθέσει με την Ευρώπη που είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές σπορ μετά το ποδόσφαιρο, στο «Νησί» το basketball είναι ανύπαρκτο. Ομάδες που δεν τις ξέρει κανείς παίζουν αγώνες πρωταθλήματος μπροστά σε μερικές εκατοντάδες θεατές, κανένα γνωστό σάιτ δεν καλύπτει την ειδησεογραφία, ενώ για να μάθει κάποιος τα αποτελέσματα πρέπει να ψάξει καλά τις αθλητικές σελίδες των εφημερίδων και τα… ψιλά γράμματα.

Ως εκ τούτου, σχεδόν κανείς Άγγλος δεν θα δει σήμερα τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την αντίστοιχη της Βρετανίας στο Ηράκλειο, για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση, ενώ οι Βρετανοί έχουν ελπίδες πρόκρισης, αν βέβαια συνεχίζουν να… υφίστανται σαν ομάδα. Σύμφωνα με όσα ακούγονται, αυτός ενδέχεται να είναι και ο τελευταίος αγώνας της εθνικής μπάσκετ της Βρετανίας!

Το πλέον παράδοξο είναι πως ο λόγος που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι οικονομικός. Και η Αγγλία δεν είναι από τις χώρες που έχουν μνημόνια ή άλλους είδους οικονομικά προβλήματα.

Στο μπάσκετ, οι εθνικές ομάδες κάθε κράτους λειτουργούν ως αλυσίδα. Πρέπει να συμμετέχουν όλες (Ανδρών, Γυναικών και των μικρότερων ηλικιών αντίστοιχα) στις εκάστοτε διοργανώσεις. Αν μία δεν μπορεί να τα καταφέρει, τότε αυτόματα αποβάλλονται όλες.

 

Για τη Βρετανία το κόστος συντήρησης των οκτώ εθνικών ομάδων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Κάποτε, όχι πολύ παλιά, το βάρος σήκωνε η Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς υπήρχαν στον ορίζοντα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου (2012). Άπαξ και η τοπική ομοσπονδία δεν μπορούσε να βρει τα χρήματα, στη συνέχεια εμφανίστηκε η Sport England. Πρόκειται για έναν δημόσιο οργανισμό που εκμεταλλεύεται κάποια κονδύλια, βοηθώντας έτσι τα ασθενέστερα σπορ, όπως και αθλητικές ακαδημίες ανά τη χώρα.

Μόνο που η Sport England ξεκαθάρισε πως σταματά τη χρηματοδότηση στις ομάδες μπάσκετ και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να καλύψει το κενό.

Μέσα στις επόμενες 20 μέρες, πρέπει να βρεθούν 100.000 ευρώ, αλλιώς η εθνική Ανδρών της Βρετανίας δεν θα μπορέσει να παίξει τα δύο τελευταία ματς του ομίλου που θα γίνουν τον Ιούνιο. Αν τα χρήματα δεν θα δοθούν, η ομάδα θα δηλώσει αδυναμία και θα αποσυρθεί, όχι μόνο σε επίπεδο Ανδρών, αλλά σε όλα τα κλιμάκια. Και για να επανέλθει στο μέλλον θα πρέπει να καταβάλλει στη ΦΙΜΠΑ 300.000 ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που το μπάσκετ γνωρίζει άνοδο δημοφιλίας στη Βρετανία. Κι αν πιστέψουμε τους αριθμούς σε 10-15 χρόνια θα είναι ανεβασμένο τόσο σε ποιότητα παικτών όσο και σε ποσότητα φιλάθλων.

Σε έρευνα που έκανε, εντελώς συμπτωματικά, η Sport England το μπάσκετ είναι το έκτο άθλημα στις προτιμήσεις ανθρώπων ηλικίας 14-25 ετών. Ξεπερνά το τένις και το κρίκετ, όπου οι Βρετανοί έχουν παράδοση.

Αυτό γίνεται διότι υπάρχει στη χώρα μεγάλη εισροή μεταναστών (οικογένειες με παιδιά) και φυσικά φοιτητών, όπως πάντα.

Έτσι, το 58% των νεαρών παικτών που ασχολούνται με το μπάσκετ έστω και ερασιτεχνικά, δεν είναι Άγγλοι, αλλά αλλοδαποί. Βέβαια, με αυτή τη λογική, ένας πχ. Έλληνας μαθητής ή φοιτητής μπορεί να παρασύρει και τον Άγγλο συμμαθητή του.

Με τη γλώσσα των αριθμών, 175.000 άτομα παίζουν μπάσκετ κάθε εβδομάδα, ενώ 330.000 είναι αυτοί που θα ρίξουν τα… σουτάκια τους έστω μια φορά τον μήνα.

Στις πολύ μικρές ηλικίες (11-15), το 40% των αθλητών είναι κορίτσια, ενώ ταυτόχρονα η εθνική Γυναικών για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι κοντά σε πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ.

Θ’ αναρωτιέται κανείς γιατί η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δείχνει ενδιαφέρον ξανά, αφού η Sport England δήλωσε αδυναμία. Η απάντηση είναι πολύ απλή και κυνική. Οι Βρετανοί έχουν όλη την καλή διάθεση να χρηματοδοτήσουν αθλητές και σπορ που μπορούν να τους φέρουν Ολυμπιακά μετάλλια και άλλες διακρίσεις. Το μπάσκετ, αναμφίβολα, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ