Αθλητισμος

Γλίτωσε τις βαριές κατηγορίες ο Μαρινάκης

Βγήκε το βούλευμα αλλά δεν αποδείχθηκε η σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
380370-784553.jpg
LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Έσκασε με καθυστέρηση 14 μηνών η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνολικά παραπέμπονται σε δίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, 28 άνθρωποι το ποδοσφαίρου για "σύσταση συμμορίας" και "αλλοίωση αποτελεσμάτων" με πιο τρανταχτό όνομα τον πρόεδρο και μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Παράλληλα όμως, ο Μαρινάκης απαλλάχθηκε από τη κατηγορία για ηθική αυτουργία που αφορά τον εμπρησμό από αγνώστους στον φούρνο του παλιού διαιτητή και σημερινού βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα. Αποκλείστηκε επίσης η ύπαρξη "εγκληματικής οργάνωσης" στο ποδόσφαιρο που θα ήταν και η βαρύτερη κατηγορία.

Το κατηγορητήριο που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών είναι δυνατόν να προκαλέσει  αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Μαρινάκης θα πρέπει τυπικά να αποχωρήσει και από την προεδρία αλλά και από την μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ, αφού δεν μπορεί να κατέχει μετοχές από την στιγμή που έχει παραπεμφθεί για κακούργημα και μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική δίκη.

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι δεν αποκλείεται να να κινηθεί και η αθλητική δικαιοσύνη απειλώντας τις ομάδες και τα πρόσωπα που εμπλέκονται με πειθαρχικές κυρώσεις όπως αφαίρεση βαθμών ή και υποβιβασμό ανεξάρτητα από την ποινική δίκη που λογικά θα ξεκινήσει μέσα στο 2018. 

Όμως ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ μπορεί και να περιμένει να ολοκληρωθεί πρώτα η ποινική δίκη και μετά να επέμβει παραπέμποντας στις πειθαρχικές επιτροπές του ποδοσφαίρου, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλά και τις ομάδες που βρίσκονται στην δικογραφία.

Κατηγορούμενοι επίσης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, ο πρώην νομικός σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Θόδωρος Κουρίδης ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης, ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός, οι πρώην διαιτητές Ηλίας Σπάθας, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Απόστολος Αμπάρκιολης, Κώστας Ιωαννίδης και Γιάννης Κάμπαξης, τα πρώην στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος, τα πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Αρης Σταθόπουλος, Νίκος Προύντζος και Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ο πρώην μεγαλομέτοχος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο τεχνικός διευθυντής του Ατρομήτου, Γιάννης Αγγελόπουλος, ο γενικός αρχηγός της Βέροιας Γιώργος Λαναρής, ο πρώην προπονητής του Ατρομήτου, Ρικάρντο Σα Πίντο, οι ποδοσφαιριστές της Βέροιας, Καλογέρης, Μάνος, Σκαθαρούδης, Μπάρμπας, Ιωάννου, Παυλίδης, Αμαραντίδης και Γκιγιέρμο Πέρεθ.

Απαλλακτικό βούλευμα εκδόθηκε για τα πρώην στελέχη της ΕΠΟ, Παυσανία Παπανικολάου και Χρήστο Υφαντή, καθώς και για τα πρώην μέλη των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου Ζυγογιάννη, Παντελοπούλου, Βλάσση, Αναστασάκη και Ζάμπρα που έχει πεθάνει.

Η παραπομπή έγινε με ψήφους 2-1. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Κ. Σταμαδιάνος πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, αντίθετα με την εισηγήτρια Αριστέα Ρουσσέα και την εφέτη Αργυρώ Κανελλοπούλου,

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ