Αθλητισμος

Ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα: μια πονεμένη ιστορία

Η αδυναμία των Θεσσαλονικιών να νικήσουν στην Αττική κρατάει χρόνια 

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
380036-783855.jpg
ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Το χθεσινοβραδινό ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν το 65ο παιχνίδι που έπαιξε ο ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, από το 1983 ως και τώρα. Ο απολογισμός είναι τραγικός. 6 νίκες, 11 ισοπαλίες και 48 ήττες έχει ο «Δικέφαλος του Βορρά», έχοντας αγωνιστεί ουκ ολίγες φορές και με τους τρεις «μεγάλους», συν τον τελικό του 1985 με τη Λάρισα.

Τότε διασύρθηκε με 4-1, δύο χρόνια νωρίτερα είχε χάσει από την ΑΕΚ, ενώ με 4-1 έχασε και στον τελικό του 2014 από τον Παναθηναϊκό. Τρεις τελικοί Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, ισάριθμες παταγώδεις αποτυχίες.

Από ‘κει και πέρα ο ΠΑΟΚ έχει υποστεί… άπειρες ήττες, όχι μόνο σε δύσκολες εποχές γι’ αυτόν, αλλά και σε περιόδους που διεκδικούσε τον τίτλο. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι το 1985 που πήρε το τελευταίο πρωτάθλημα στην ιστορία του, είχε νικήσει 1-0 τον Παναθηναϊκό με το γκολ του Πάπριτσα.

Γενικότερα, όταν κατεβαίνει στην Αθήνα ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και συνήθως ηττάται, ενώ έχει μείνει ιστορική η αρνητική προϊστορία στη Ριζούπολη, όταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ως τα 90s, η ομάδα της Θεσσαλονίκης απέτυχε να νικήσει τον Απόλλωνα Αθηνών για 17 συνεχόμενες φορές!

Στη νεότερη εποχή και συγκεκριμένα από το 2012 που ανέλαβε ο Ιβάν Σαββίδης, παίζοντας με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στην Αθήνα, ο ΠΑΟΚ έχει μόλις μία νίκη με 2-1 μέσα στο Καραϊσκάκη. Από  ‘κει και πέρα, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μετρά έξι ισοπαλίες, 16 ήττες και άλλη μία νίκη στα χαρτιά, πέρυσι του Παναθηναϊκού, με το περίφημο κουτάκι στον Βλάνταν Ίβιτς. Για την ιστορία, όταν το ματς διεκόπη ο ΠΑΟΚ έχανε με 1-0.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ