Αθλητισμος

Τι μπορεί να συμβεί στην Μπαρτσελόνα και τις άλλες ομάδες της Καταλονίας;

Τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που η ανεξαρτησία από την Ισπανία γίνει πραγματικότητα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378658-781461.jpg

Το πλέον αμφίβολο στην όλη υπόθεση είναι αν τελικά η Καταλονία θα γίνει όντως ανεξάρτητο κράτος. Αλλά σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το μέλλον της Μπαρτσελόνα, η οποία είναι και το καμάρι της περιοχής.

Ό,τι και να γίνει ακόμη και σήμερα, που λέει ο λόγος, η Μπάρτσα θα συνεχίσει να συμμετέχει κανονικά τόσο στο φετινό πρωτάθλημα της Ισπανίας όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν πρόκειται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αυτό θα είναι από τη νέα σεζόν. Κάθε ποδοσφαιρική ομοσπονδία δηλώνει αυτή κάθε χρόνο τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Άρα, κάλλιστα η ισπανική θα μπορούσε να μην δηλώσει την Μπαρτσελόνα, παρότι αυτή θα έχει μια θέση που θα την οδηγεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, η μοναδική χώρα που μπορεί να δώσει ομάδες που συμμετέχουν στα ισπανικά πρωταθλήματα, είναι η Ανδόρα. Αυτό βέβαια μπορεί αν αλλάξει, σε περίπτωση απόσχισης της Καταλονίας. Άλλωστε, τόσο οι «μπλαουγκράνα» θέλουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στην Πριμέρα Ντιβισιόν όσο και οι Ισπανοί επιθυμούν αυτόν τον τεράστιο σύλλογο στο δικό του πρωτάθλημα. Απλά, δεν αποκλείεται να δούμε τους Ισπανούς να κάνουν κάποια… γυμνάσια στους Καταλανούς, για παράδειγμα να απειλήσουν με μη συμμετοχή της ομάδας στο επερχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελεί απλά μοχλό πίεσης.

Αν για κάποιον λόγο όλα τα παραπάνω δεν συμβούν, η ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να κάνει αίτημα σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ώστε να τη δεχτούν στις τάξεις τους. Αυτό θα γίνει σίγουρα, αλλά όχι από τη μια στιγμή στην άλλη. Ίσως πάρει έναν χρόνο, ίσως και έξι. Κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό να μην βλέπουμε την Μπαρτσελόνα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι απλά σενάρια. Το πιθανότερο είναι ότι πως τίποτα δεν θα συμβεί και όλα θα συνεχίσουν όπως σήμερα, τουλάχιστον στο αθλητικό κομμάτι. Τα λεφτά είναι πολλά και κανείς δεν θέλει να τα χάσει… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ