Αθλητισμος

Στον αέρα το μπάσκετ

Πόλεμος FIBA και Ευρωλίγκας με τις ομοσπονδίες να σηκώνουν ανάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373307-770810.jpg
EPA/TOLGA BOZOGLU

Ο «πόλεμος» της μπασκετικής Ευρωλίγκας με τη FIBA φτάνει στο πικ του: Είτε θα υπάρξει λύση, είτε θα έχουμε ένα και μοναδικό θύμα: το μπάσκετ. 

 

Μετά την προαναγγελία των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο, εκ μέρους της  FIBA (τα λεγόμενα παράθυρα), η Ευρωλίγκα αρνήθηκε να κρατήσει ελεύθερες δύο εβδομάδες αφιερωμένες στις Εθνικές ομάδες. Παρότι επίσημα υπαινίχθηκε ότι θα αφήσει στους παίκτες την ελεύθερη συμμετοχή με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα, όρισε στα Παράθυρα αγώνες της Ευρωλίγκας τις ίδιες ημερομηνίες που θα παίζουν οι Εθνικές ομάδες. Η Ευρωλίγκα έδωσε την Πέμπτη στην δημοσιότητα ένα σχέδιο λύσης: να γίνονται όλοι οι αγώνες των Εθνικών Ιούνιο και Ιούλιο. ώστε να μπορούν να παίζουν οι μπασκετμπολίστες με τις Εθνικές τους ομάδες όταν θα έχουν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους με τα κλαμπ. Δεν μπήκε καν σε συζήτηση και κρίθηκε δικαίως από την FIBA απαράδεκτη. 

 

Από την πλευρά της, η FIBA απάντησε σε επιθετικό τόνο περιγράφοντας ακριβώς την ουσία του προβλήματος: «Δεν γίνεται να αλλάξει ολόκληρο το καλεντάρι του παγκόσμιου μπάσκετ επειδή η Ευρωλίγκα δεν δέχεται να μετακινήσει χρονικά δύο από τα 37 ματς που είναι προγραμματισμένα να γίνουν μέσα στη σεζόν». 

 

Στην πραγματικότητα, ο καυγάς γίνεται για δύο εβδομάδες, τις οποίες ο Μπερτομέου ξέρει ότι φέτος μπορεί να δώσει και μάλιστα άκοπα. Από την άλλη όμως, ο Ισπανός CEO έχει υποσχεθεί άλλες δύο επιπλέον θέσεις στην Ευρωλίγκα με σκοπό οι ομάδες να γίνουν 18 του χρόνου ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Με το σύστημα που υπάρχει και τις 16 ομάδες, είναι απλή η μετακίνηση δύο αγώνων. Του χρόνου, όμως, όταν οι ομάδες γίνουν 18, αν τηρηθεί το ίδιο format (όλοι απέναντι σε όλους στην κανονική περίοδο, άρα 34 εβδομάδες με παιχνίδια) τα κουκιά δεν θα βγαίνουν. Για αυτό και ο Μπερτομέου στυλώνει τα πόδια με τις ευλογίες των ομάδων φυσικά, των 11 που έχουν 10ετές συμβόλαιο. Πάντως, επτά ομοσπονδίες, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στην Γενεύη κατέστησαν τη θέση τους σαφή: “Εμείς θα καλέσουμε τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα να παίξουν στις Εθνικές”. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ρωσία, την Τουρκία και την Γερμανία. Μύλος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ