Αθλητισμος

Μιλήσαμε με τον πρώτο άνθρωπο που «χόρεψε» με το Βόρειο Σέλας

Ο θρύλος των αιθέρων Horacio Llorens άφησε άφωνους τους θεατές του Athens Flying Week. Αυτά είναι όσα έμαθε πετώντας

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372529-769400.jpg

Πτώση από ελικόπτερο, ασύλληπτα ακροβατικά στον αέρα, πτήσεις πάνω από μοναδικά τοπία του πλανήτη Γη. Πώς είναι; O Horacio Llorens, ο διάσημος ισπανός αθλητής που έχει σπάσει τρεις φορές το παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες και έχει σηκώσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή Paragliding Aerobatic (ακροβατικό αλεξίπτωτο πλαγιάς) άλλες πέντε, καταπλήσσει χρόνια τους ανθρώπους με το συναρπαστικό υπερθέαμα που προσφέρει. Για πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα και με το AcroBASE Show  που παρουσίασε στο Athens Flying Week, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας επιβεβαίωσε τη φήμη που τον συνοδεύει. Αυτά είναι όσα μοιράστηκε στην A.V. για το θεαματικό σπορ που κόβει την ανάσα.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το Paragliding (ακροβατικό αλεξίπτωτο πλαγιάς) και πώς «μυήθηκες» σε αυτό;

Η οικογένειά μου συνδέεται με αυτό το άθλημα από το 1986, όταν ο θείος μου Felix Rodriguez ξεκίνησε την ενασχόλησή του με αυτό, ένας από τους πρώτους που πέταξαν στην Ισπανία. Από τότε διδάσκει τους γιους του, Raul και Felix, και αργότερα, όταν έγινα 14 ετών και εμένα. Οι Raul και Felix, είναι μεγαλύτεροι από εμένα, είναι θρύλοι σε αυτό το άθλημα και εξέλιξαν τα ακροβατικά. Ήταν η έμπνευσή μου από παιδί.

Πώς είναι να πηδάς από ένα ελικόπτερο στα 19.700 πόδια;

Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Μου άρεσε πολύ που πήδηξα από ένα ελικόπτερο σε αυτό το ύψος σημειώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στο Infinity Tumbling. Η θέα ήταν απίθανη πριν την πτώση, πετώντας πάνω από τα χαλάσματα των Μάγιας. Η Γουατεμάλα είναι μια μαγική χώρα!

Μιλήσαμε με τον πρώτο άνθρωπο που «χόρεψε» με το Βόρειο Σέλας

Ποια ήταν η πιο επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχεις βρεθεί πετώντας;

Ήταν στο Πακιστάν, πετώντας πάνω από τα 7.000 μέτρα, οι συνθήκες θερμοκρασίας εκεί είναι απίστευτες. Προσπαθούσα να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Το σύστημα οξυγόνου κατέρρευσε και βρέθηκα πολύ κοντά στο να χάσω τις αισθήσεις μου, πετώντας κοντά στις παγωμένες κορυφές του Rakaposhi, ένα βουνό με υψόμετρο 7.800 μέτρων.

Υπήρξε κάποιο ατύχημα που σε έκανε να σκεφτείς ξανά τις πτήσεις σου;

Ποτέ δεν είχα κάποιο σοβαρό ατύχημα. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως είμαι τρελός, αλλά η αλήθεια είναι πως πάντα μετρώ όλα τα ρίσκα και προπονούμαι σκληρά για να είμαι έτοιμος για ό,τι κάνω. Το να είσαι προετοιμασμένος είναι το πιο σημαντικό πράγμα και αν έχεις να σκεφτείς δεύτερη φορά και πας να προσγειωθείς μια μέρα γιατί δεν σου αρέσει όπως φαίνεται, πρέπει να προσγειωθείς με ασφάλεια και να είσαι έτοιμος να πετάξεις την επόμενη.

Τι λες στους ανθρώπους που είναι νευρικοί στο να δοκιμάσουν το Paragliding;

Είναι ένα όμορφο άθλημα, εύκολο στο να το μάθεις και η Ελλάδα είναι ένα σπουδαίο μέρος για να εξασκηθείς. Ενθαρρύνω τους Έλληνες να το δοκιμάσουν, ξεκινώντας με μια Tandem πτήση. Υπάρχουν πάρα πολλοί επαγγελματίες Tandem πιλότοι στη χώρα όπως και σχολές Paragliding.

Έσπασες το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες τρεις φορές; Πώς σπρώχνεις τον εαυτό σου στα όρια;

Είναι στη φύση μου να δοκιμάζω να βρίσκω τα όριά μου και να πιέζω για να φτάνω σε νέα επίπεδα. Μου αρέσει να μαθαίνω νέα κόλπα, να δοκιμάζω νέα μέρη για να πετάξω ή να πιέζω για ρεκόρ. To να βρίσκομαι σπίτι δεν είναι εύκολο για μένα, έχω την ανάγκη να κινούμαι!

Είσαι ένας θρύλος των αιθέρων, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Πες μας την πιο αξιομνημόνευτη στιγμή από τους αιθέρες;

Οι καλύτερες στιγμές είναι όταν προπονούμαι στην Οργκάνια, στην Ισπανία. Ηλιοβασίλεμα, οι καλύτερες συνθήκες πτήσης και φίλοι που με περιβάλλουν πετώντας και προπονούμενοι μαζί μου, τα ξαδέρφια μου Raul και Felix που προπονούνται μαζί μου. Αυτή είναι σκέτη ελευθερία, ο ορισμός της ευτυχίας για μένα. 

Πώς ορίζεις την επιτυχία;

Είναι ο τρόπος που η ζωή σου επιστρέφει την ανταμοιβή της προσπάθειας και την πίστη στα όνειρά σου. Το μόνο εμπόδιο είναι να μην προσπαθήσουμε. Πιστεύω στα όρια και στη σκληρή δουλειά για να τα πραγματοποιήσεις.

Ποια είναι η σημασία του να παίρνεις ρίσκα στη ζωή;

Κανένα ρίσκο, καμία νίκη. Το να έχεις την άνεσή σου είναι εύκολο, αλλά ο χρόνος περνά και αν δεν προχωρήσεις μπροστά θα μείνεις κολλημένος μέχρι μια μέρα που η αίσθηση πως έχεις χάσει το χρόνο σου, θα είναι κάτι που δύσκολα θα αποδεχθείς. Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ακολουθούν τα όνειρά τους και να προσπαθούν, το ρίσκο είναι απλά η αντίληψη που έχεις όταν φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι. Αν το κάνεις μια φορά, θα ανακαλύψεις πώς δεν ήταν τόσο δύσκολο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου, τα οποία μπορεί ήδη να προετοιμάζεις στα όνειρά σου;  

Θέλω να πετάξω πάνω από ένα ενεργό ηφαίστειο, με λάβα, κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον εξοπλισμό μου γεμάτο LED και να κάνω μερικά χάρντκορ ακροβατικά. Είναι ρίσκο; Εξαρτάται πόσο προετοιμασμένος θα είμαι πριν φτάσω εκεί για αυτή την πτήση. Αλλά σίγουρα θα έχω προετοιμαστεί και θα έχω προπονηθεί στο φουλ.

Τι κάνεις όταν δεν πετάς;

Απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία, να βλέπω τους παλιούς καλούς φίλους μου και να περνώ χρόνο με την οικογένειά μου. Εύκολα και όμορφα πράγματα…

Αυτή ήταν η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα. Πώς ήταν να συμμετέχεις στην Athens Flying Week;

Ήταν πολύ μεγάλη απόλαυση. Γνώρισα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και απόλαυσα τις απίθανες επιδείξεις όλων των αεροπλάνων. Ήταν θεαματικό. Ο Δημήτρης Βερβερέλης ήταν ο πιλότος του ελικόπτερου από το οποίο πήδηξα για τις επιδείξεις μου και μαζί ανακαλύψαμε πως μπορούμε να κάνουμε ακροβατικά μαζί, εκείνος με το ελικόπτερό του και εγώ με το αλεξίπτωτό μου. Πιστεύω πως οι θεατές απόλαυσαν πολύ αυτό το νέο κόνσεπτ. Θέλουμε πολύ να αναπτύξουμε ένα νέο σόου σε αυτό το ύφος για το μέλλον! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ