Αθλητισμος

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ η Σλοβενία (video)

Παρά τις αντιξοότητες που της προέκυψαν, νίκησε τους Σέρβους στον τελικό και ανάγκασε τους πάντες να υποκλιθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372300-768902.jpg
EPA/TOLGA BOZOGLU

Το 40ό Ευρωμπάσκετ ολοκληρώθηκε και είχε το φινάλε που θα ήθελε κάθε υγιής φίλος του αθλήματος. Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Σλοβενία, η ομάδα που εξαρχής κέρδισε τις καρδιές των φιλάθλων και μάλιστα τα κατάφερε με τέτοιον τρόπο, που πιστοποιεί σε όλες του τις εκφάνσεις, το εξαιρετικό κλίμα που κάνει μια εθνική ομάδα, ΟΜΑΔΑ.

Έπειτα από ένα (ακόμη) συγκλονιστικό ματς, οι Σλοβένοι νίκησαν στον μεγάλο τελικό τους Σέρβους με 93-85 και κατέκτησαν το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία τους.

Η επιτυχία τους γίνεται μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι έπαιξαν στα τελευταία κρίσιμα λεπτά δίχως τα μεγάλα αστέρια τους. Στα μέσα της τρίτης περιόδου το παιδί-θαύμα, ο Ντόντσιτς, προσγειώθηκε πάνω στο πόδι του συμπαίκτη του Ράντολφ και αποχώρησε με βαρύτατο διάστρεμμα. Οι Σλοβένοι ανησύχησαν από την απώλεια του πληθωρικού γκαρντ τους, αλλά είχαν σε απίθανη βραδιά τον Γκόραν Ντράγκιτς. Ο πλέι μέικερ των Μαϊάμι Χιτ είχε φτάσει τους 26 πόντους στο πρώτο μέρος (!) και τους 35 συνολικά, ως τις αρχές της τέταρτης περιόδου. Εκεί.. κλάταρε κι αυτός. Αποχώρησε με κράμπα, όταν επανήλθε έχασε τρία σουτ και ήταν εμφανές πως δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο. Οι Σέρβοι κατάφεραν να περάσουν μπροστά στο σκορ και δίχως τα δύο μεγάλα αστέρια των αντιπάλων στο παρκέ, έγιναν το φαβορί. Κι όμως… Η Σλοβενία είχε κρυμμένο άσο στο μανίκι, τον Κλέμεν Πρέπελιτς, έναν ρολίστα που έγινε σταρ για μια βραδιά και με 21 πόντους πήρε την ομάδα στην πλάτη του και την οδήγησε στη νίκη.

Οι 6.000 εκδρομείς στην Κωνσταντινούπολη έστησαν τρελό πανηγύρι και λίγο πριν την απονομή στη «χρυσή» και αήττητη Σλοβενία (9-0 έκανε στο Ευρωμπάσκετ), αποτυπώθηκαν οι πιο σπουδαίες εικόνες. Βγαίνοντας για την απονομή, σύσσωμη η εθνική Σλοβενίας κουβάλησε στα χέρια τον τραυματία Ντόντσιτς που δεν μπορούσε να πατήσει το ένα του πόδι, ενώ αμέσως μετά κάλεσαν μαζί τους για την απονομή, τον Ζόραν Ντράγκιτς. Ο μικρός αδερφός του ηγέτη Γκόραν, θα ήταν κι αυτός μαζί τους στην ομάδα, αν δεν πάθαινε ρήξη χιαστών τον περασμένο Φεβρουάριο. Ακόμη δεν έχει επανέλθει στις προπονήσεις και φυσικά δεν θα μπορούσε να παίξει στον Ευρωμπάσκετ. Οι συμπαίκτες και συμπατριώτες του, τον κάλεσαν κι αυτόν στο βάθρο των νικητών, καταπατώντας κάθε πρωτόκολλο. Αλλά ήταν τόσο αυθόρμητη η κίνησή τους, ήταν τόσο άδολη η χαρά τους, που κανείς δεν θα μπορούσε να τους εμποδίσει.

Από την άλλη, αξίζουν πολλά μπράβο και στη Σερβία, η οποία έφτασε στον μεγάλο τελικό, έχοντας ένα σωρό απουσίες. Από τη στιγμή που έλειπε η μισή τους ομάδα, ουδείς την υπολόγιζε, αλλά ο Τζόρτζεβιτς και οι παίκτες του, έκαναν υπερβάσεις και έφτασαν μια ανάσα μακριά από την κορυφή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ