Αθλητισμος

Η επόμενη μέρα της Εθνικής

Αναζητείται κόουτς που δεν θα είναι αναλώσιμος

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελλάδα - Ρωσία 69-74 Highlights | HELLAS vs Russia - Eurobasket 2017 - Quarter-Final {13/9/2017}

Τουλάχιστον η εικόνα της Εθνικής στην επιστροφή από το Ευρωμπάσκετ δεν είναι τόσο στενάχωρη όσο έδειχνε στο Ελσίνκι. Τόσο μπορούσαν οι διεθνείς μας τόσο έπαιξαν και αν μη τι άλλο, ουδείς μπορεί να έχει παράπονο απ’ αυτούς για την παρουσία τους στα παιχνίδια με την Πολωνία, τη Λιθουανία, αλλά και τη Ρωσία παρά την ήττα.

Δυστυχώς, η απουσία των ΝΒΑers Αντετοκούνμπο, Κουφού και η ατολμία του Κώστα Μίσσα σε μπόλικα ζητήματα, μας στέρησαν ένα μετάλλιο, που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τόσο άπιαστο όνειρο. Ας είναι. Ο κόουτς δεν μπόρεσε ποτέ να επιβληθεί στους παίκτες, την κρίσιμη στιγμή μάλιστα δεν τους πίστεψε κιόλας, με συνέπεια η πεντάδα των Καλάθη, Σλούκα, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μπουρούση να χάσει με πέντε πόντους από τη Ρωσία, λίγο πριν… λιώσει από την κούραση στο παρκέ του «Σινάν Ερντέμ».

Τώρα, ο Μίσσας επιστρέφει στη μόνιμη δουλειά του (τεχνικός σύμβουλος στη γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού…) και η Εθνική πρέπει να βρει έναν προπονητή για να την οδηγήσει στο Παγκόσμιο του 2019, μέσω των προκριματικών. Όλα δείχνουν πως δεν θα γίνει κάποια μεγάλη έκπληξη, ούτε κάποια υπέρβαση. Φαβορί αυτή τη στιγμή είναι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, που οδήγησε προ δύο μηνών την Εθνική Νέων στην πρώτη θέση της Ευρώπης. Νέος είναι, όρεξη για δουλειά έχει, ίσως και να μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά.

Ανεξάρτητα με την πρόσληψη νέου προπονητή, που δεν θα αργήσει, η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη. Όχι μόνο για την Εθνική, αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες. Οι τέσσερις από τους έξι αγώνες των προκριματικών ομίλων θα διεξαχθούν σε ημερομηνίες που παράλληλα γίνεται η Ευρωλίγκα (23, 26/11 και 23, 26/2/2018) και με τα υπάρχοντα δεδομένα, σχεδόν καμία εθνική ομάδα δεν θα χρησιμοποιήσει την πλειονότητα των καλών παικτών της. Η κόντρα της ΦΙΜΠΑ με την Ευρωλίγκα και τους 16 συλλόγους της καλά κρατεί, δίχως να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

Για παράδειγμα, από τη 12άδα που παρέταξε η Εθνική στο Ευρωμπάσκετ, ούτε ένας δεν θα μπορέσει να τη βοηθήσει στα προκριματικά. Δυνητικά, θα μπορούσε μόνο ο Γιάννης Μπουρούσης, που από εφέτος θα παίζει στην Κίνα, αλλά το ματς με τη Ρωσία ήταν το τελευταίο του 34χρονου σέντερ με την Εθνική, αφού έχει ανακοινώσει την απόσυρσή του. Όλοι οι υπόλοιποι παίζουν είτε στην Ευρωλίγκα, είτε στο ΝΒΑ.

Αν όλα πάνε καλά και τελικά η Εθνική πάρει την πρόκριση για το Παγκόσμιο, θα δούμε τον τωρινό κορμό με λίγες σχετικά αλλαγές. Στα γκαρντ οι Καλάθης-Σλούκας μοιάζουν αμετακίνητοι, ενώ δίπλα στους Μάντζαρη, Παππά μπορεί να προστεθεί ο Ντόρσεϊ των Ατλάντα Χοκς ή ο Κόνιαρης που διέπρεψε εφέτος με τη Νέων.

Σαφέστατα και υπολογίζουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σαν φόργουορντ, όπως και τον Παπανικολάου, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον ηγέτη των πιτσιρικάδων, που εφέτος αναμένεται να πάρει μπόλικο χρόνο συμμετοχής στον ΠΑΟΚ, με προπονητή τον Παπαθεοδώρου.

Κάτω από το καλάθι, ο Πρίντεζης θα είναι 34 και λογικά θα θέλει να δώσει το «παρών» για τελευταία φορά σε μεγάλη διοργάνωση, θα υπάρχει ο Μήτογλου, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, και οι Παπαγιάννης, Όγκαστ και Κουφός, αν ο τελευταίος μας κάνει τη… χάρη.

Και μην ξεχνάμε τον Κώστα Αντετοκούνμπο, ο οποίος στα 19 του εφέτος θα δοκιμάσει την τύχη του σε αμερικάνικο κολλέγιο. Μπορεί σε δύο χρόνια να παίζει ήδη στο ΝΒΑ και να μας εκπλήξει, αφού πολλοί λένε πως σε ταλέντο και προσόντα είναι καλύτερος του Γιάννη!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ