Αθλητισμος

Η Εθνική μπάσκετ κέρδισε χρόνο και ηρεμία

Πάει στην Πόλη χωρίς πολύ άγχος και με καλύτερη διάθεση

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
370757-765817.jpg
Eurokinissi Sports

Την πιο σημαντική κουβέντα μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Πολωνίας την είπε ο Κώστας Σλούκας: «Έχουμε χρόνο μπροστά μας για να ξεκουραστούμε, να ηρεμήσουμε και να συζητήσουμε μεταξύ μας».

Μπορεί να μην το παραδέχτηκε, αλλά όλοι ξέρουμε πως το κλίμα ανάμεσα στους διεθνείς, αλλά και το τεχνικό τιμ δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Αφού αποφεύχθηκε το κάζο ενός τόσο πρόωρου αποκλεισμού, σαφέστατα η πίεση είναι λιγότερη, αφού απέναντι στη Λιθουανία πηγαίνουμε πια ως αουτσάιντερ.

Η αποστολή σήμερα πηγαίνει από το Ελσίνκι στην Κωνσταντινούπολη, θα αράξει, θα προπονηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στις 9.30 το βράδυ θα κοντραριστεί με τους Λιθουανούς, που τερμάτισαν πρώτοι στον δεύτερο όμιλο.

Αναμφίβολα ο χρόνος είναι αρκετός για να πέσουν οι τόνοι, να σκεφτούν όλοι με καθαρό μυαλό, με στόχο να επαναλάβουν και να ξεπεράσουν την εμφάνιση των τριών δεκαλέπτων κόντρα στους Πολωνούς.

Είναι πασιφανές στα πρόσωπα των παικτών πως έχει βρεθεί η αυτοσυγκέντρωση, αλλά και η αυτογνωσία. Παράλληλα, και η διάθεση για λίγη πλάκα, δείγμα ηρεμίας. Ο Νίκος Παππάς είπε στον Θανάση Αντετοκούνμπο μετά το ματς, «μίλησες πάλι ή σε προλάβαμε;» με καθαρά περιπαικτική διάθεση που έφερε χαμόγελα σε όλους, ενώ ο γνωστός ατακαδόρος Γιάννης Μπουρούσης, είπε στην ομήγυρη «τι θα γίνει; Θα τσακωθείτε επιτέλους»;

Λένε μερικές φορές πως από τ’ αγκάθι βγαίνει ρόδο. Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στο τρέχον Ευρωμπάσκετ. Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει την κάκιστη εικόνα των πρώτων αγώνων, τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Μια νίκη επί την Πολωνία δεν έκανε την Εθνική ξαφνικά «ομαδάρα», όμως ίσως αποτελέσει εφαλτήριο ανάκαμψης. Διότι οι περισσότεροι διεθνείς δεν είναι κακοί παίκτες. Το αντίθετο.

Ως παράδειγμα θα μπορούσαμε να πάρουμε την εθνική Σερβίας του 2014. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, οι γείτονες είχαν τερματίσει τέταρτοι στον όμιλό τους, παίρνοντας την πρόκριση την τελευταία στιγμή. Στο πρώτο νοκ άουτ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Ελλάδα, που ερχόταν φορτσάτη με 5/5 νίκες στο ενεργητικό της. Κι όμως, οι Σέρβοι νίκησαν με 18 πόντους διαφορά (!), πήραν τα πάνω τους και έφτασαν ως τον τελικό, όπου ηττήθηκαν φυσιολογικά από τους Αμερικανούς.

Θα μπορούσε να πετύχει κάτι ανάλογο η Εθνική τώρα; Θα μπορούσε. Όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι πιθανότητες πρόκρισης δεν είναι με το μέρος μας. Κι αν έρθει ο αποκλεισμός το Σάββατο το βράδυ, τότε πρέπει να ετοιμαστούμε για… αποκαλύψεις, απόρροια της εσωστρέφειας που υπάρχει εξαρχής στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ