Αθλητισμος

Sports-Manifesto

Ενός φασίστα, μύριοι κρυφοφασίστες έπονται

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 428
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37058-83357.jpg

Ο Γιωργάκης ο Κατίδης ο 2ος ο ζωηρός προκάλεσε σάλο, αμηχανία αλλά και απέχθεια με τις φασιστοχαιρετούρες του, αλλά στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου δεν ήταν ο πρώτος δυστυχώς που επιχείρησε να ξεσηκώσει τα πλήθη με ναζιστικό χαιρετισμό. Έχουν προηγηθεί άλλοι το ίδιο υπερήφανοι στα... μυαλά, αλλά ακόμα πιο υπερήφανοι για τις πολιτικές ιδέες που πρεσβεύουν. Σωστά, λοιπόν, το παιδί ισχυρίστηκε ότι τον πανηγυρισμό με το χέρι τεντωμένο σε στάση προσοχής τον έχει «απολαύσει» στο you tube... 

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2005, ο Πάολο Ντι Κάνιο σκόραρε στο ματς της Λάτσιο κόντρα στη Λιβόρνο και έφυγε να πανηγυρίσει μαζί με τους οργανωμένους οπαδούς των «λατσιάλι». Ο Ιταλός σήκωσε ψηλά το χέρι του και χαιρέτησε ναζιστικά τους φίλους της ομάδας. Καθόλου τυχαία. Όχι μόνο γιατί ο Ντι Κάνιο εν αντιθέσει με το δικό μας Γιωργάκη τον επιπόλαιο δεν είχε κρύψει ποτέ του τις βιτσιόζικες πολιτικές του προτιμήσεις, αλλά κυρίως γιατί απέναντί του είχε τους οπαδούς της Λιβόρνο.

● Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το Λιβόρνο θεωρείται η πατρίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας. Εκεί ιδρύθηκε το Κόμμα το μακρινό 1921, συγκεκριμένα την 21η του Γενάρη, από τους Αντόνιο Γκράμσι και Αμαντέο Μπορντίγκα. Ήξερε λοιπόν ο ποδοσφαιριστής της Λάτσιο σε ποιους απεύθυνε τη χειρονομία και τις παρενέργειες που θα δημιουργούνταν από την απόφασή του να τους προκαλέσει με αυτό τον τρόπο.

● Τότε, ο Ντι Κάνιο τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Αλλά υπάρχει και προϊστορία, αγαπητά μου παιδιά. Λίγο καιρό πριν είχε ντεμπουτάρει τη φασιστοχαιρετούρα του στο ντέρμπι της Αιώνιας πόλης κόντρα στη Ρόμα! Κι σε αυτό το ματς η επιλογή του δεν ήταν τυχαία.

● Οι οπαδοί της Λάτσιο και όχι μόνο ο σκληρός πυρήνας των φανατικών θεωρούνται φασιστικών φρονημάτων, δεν το κρύβουν, αντίθετα δηλώνουν υπερήφανα ότι και ο Ντούτσε ο Μουσολίνι ήταν οπαδός της ομάδας. Ο αετός μάλιστα, το σύμβολο που φιγουράρει στη φανέλα, υπήρξε εντελώς συμπτωματικά το σύμβολο των απανταχού Μελανοχιτώνων στην Ιταλία.

● Αντίθετα η Ρόμα υπήρξε πάντα η λαϊκή ομάδα, με οπαδούς στην πλειοψηφία τους αριστερών φρονημάτων. Ο Ντι Κάνιο με σηκωμένο το χέρι σε στάση προσοχής και τα χείλια σφιγμένα ήθελε πολύ απλά να τους υπενθυμίσει ότι οι φασίστες θα σας κερδίζουν πάντα.  

● Παρά το σάλο που ξέσπασε τότε η ιταλική λίγκα έκανε τη βλακεία να τον αφήσει ατιμώρητο, με αποτέλεσμα ο Παολίτο να ξαναχτυπήσει. Βέβαια, ο ποδοσφαιριστής της Λάτσιο δεν προσπάθησε να κρυφθεί. Δεν τον έπιασε πανικός, όπως τον δικό μας τον Γιωργάκη τον επιπόλαιο. Ο Ντι Κάνιο είχε δηλώσει τότε, «ο πανηγυρισμός μου δεν είχε πολιτικό περιεχόμενο και θα συνεχίσω να χαιρετώ τους φίλους της ομάδας έτσι. Είμαι φασίστας, αλλά όχι ρατσιστής. Έκανα το χαιρετισμό των Ρωμαίων».

● Πώς γίνεται τώρα να είσαι φασίστας αλλά όχι ρατσιστής, ο Θεός και η ψυχή του το ξέρουν. Οι οπαδοί πάντως της ομάδας του είχαν προλάβει να διώξουν από το σύλλογο κάτι σκουρόχρωμους ποδοσφαιριστές που η διοίκηση είχε μεταγράψει, αδιαφορώντας προφανώς αν με τις επιλογές της διαβρώνει την «καθαρότητα» της ομάδας. Από την άλλη τι χαιρετισμός των Ρωμαίων ήταν αυτός, όταν τα σύμβολα της Αρχαίας Ρώμης εκπροσωπούνται και διακρίνονται στο έμβλημα της Ρόμα; Άβυσσος η ψυχή, αλλά και το μυαλό του κάθε φασίστα!

● Στην αυτοβιογραφία του μάλιστα είχε γράψει, «ο Μουσολίνι ήταν πολύ πειθαρχημένο και ηθικό άτομο, ο οποίος έχει παρεξηγηθεί από την ιστορία». Μη σας πιάνει πανικός και απελπισία για τα λεγόμενά του. Τα ίδια περίπου έχει δηλώσει ένα πιο... «υπεύθυνο» άτομο, που διετέλεσε μάλιστα και πρωθυπουργός της χώρας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φιλοδοξεί να επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο!

● Ανάλογο περιστατικό έχει σημειωθεί και στην Αγγλία με πρωταγωνιστή τον νυν ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ Τζόντζο Σέλβι. Τότε, τον Νοέμβριο του 2011 το παλικάρι αγωνιζόταν με τη φανέλα της Μπλάκπουλ και... φανερώθηκε στο ματς με τη Λιντς (5-0 νίκησε η Μπλάκπουλ, για την ιστορία). Μετά το γκολ που πέτυχε, ζήλεψε τον πανηγυρισμό αλά Ντι Κάνιο (ο οποίος είχε περάσει και από την Αγγλία). Ο ίδιος με δηλώσεις του αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία. Απλά είχε σηκώσει το χέρι για να διαπιστώσει αν μυρίζουν οι μασχάλες του από την υπερπροσπάθεια. 

● Τον Νοέμβριο που μας πέρασε, η Μπάγερν αντιμετώπιζε τη Νυρεμβέργη και ο Μάριο Μάντζουκιτς σκόραρε. Ο Κροάτης επιθετικός ύψωσε το δεξί του χέρι πανηγυρίζοντας το τέρμα που πέτυχε μαζί με τον Τζερντάν Σακίρι. Και οι δύο κατηγορήθηκαν πως ο χαιρετισμός τους απευθυνόταν προς τους πρώην Κροάτες στρατηγούς, Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, οι οποίοι μία ημέρα νωρίτερα είχαν αθωωθεί για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αλλά το γεγονός θεωρήθηκε τυχαίο...

● Ακόμα και οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν αμαυρωθεί από ναζιστικές χαιρετούρες. Συγκεκριμένα, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Χανς Βέλκε, ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει τον Ολυμπιονίκη να χαιρετάει ναζιστικά. Άλλες εποχές τότε!

●Πρόσφατα όμως, σε ένα γυμνάσιο των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Greely High School, τρεις παίκτριες της ομάδας μπάσκετ έβγαλαν φωτογραφία κάνοντας το ναζιστικό χαιρετισμό, την οποία πόσταραν στο twitter. Να τις βλέπει ο δικός μας ο Γιωργάκης να μην αισθάνεται μόνος! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ