Αθλητισμος

Νεϊμάρ: Φεύγοντας από τη σκιά του φίλου του

Το παρασκήνιο πίσω από την πολύκροτη μεταγραφή των 222 εκατομμυρίων ευρώ  

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366938-758817.jpg
EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Εδώ και λίγες ώρες είναι γεγονός η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τα 222 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Παρί Σεν Ζερμέν για να πάρει τον Νεϊμάρ. «Έναν από τους πέντε καλύτερους παίκτες στον κόσμο», όπως δήλωσε πρόσφατα ο προπονητής των Γάλλων, Ουνάι Έμερι.

Η αλήθεια είναι πως εξαρχής το φετινό καλοκαίρι… μύριζε πως θα κρύβει τουλάχιστον μία μεγάλη μετακίνηση. Κι αφού ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν θ’ αφήσει τη Ρεάλ, όπως αρχικά σκόπευε, είναι ο Νεϊμάρ αυτός που έκανε το μεγάλο βήμα.

Το πρώτο και βασικό ερώτημα είναι:

Γιατί έφυγε ο Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα;

Η απάντηση δεν είναι πολύ δύσκολη. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε την τύχη και την ατυχία ταυτόχρονα να παίζει δίπλα στον Λιονέλ Μέσι. Μαζί με τον Σουάρες είχαν δημιουργήσει την πιο φονική επιθετική τριπλέτα του κόσμου, αυτή που ονομάστηκε MSN. Όμως, κάτι δεν πήγαινε καλά για τον 25χρονο.

Ο Μέσι έχει τον ρόλο του ηγέτη, ο Σουάρες έχει συμβιβαστεί να είναι ο σκόρερ που δεν θα γίνει σταρ. Ο Νεϊμάρ, τι; Ο ίδιος θεωρεί εαυτόν ισάξιο του Μέσι, ενώ ταυτόχρονα είναι και πέντε χρόνια νεότερός του.

Στη σεζόν που πέρασε, ο Αργεντινός είχε κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, με συνέπεια να πάρει τον ηγετικό ρόλο ο Βραζιλιάνος σε πολλά παιχνίδια.

Όπως για παράδειγμα στο, κομβικό για την ιστορία μας, 6-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Όταν η Μπαρτσελόνα ήθελε τρία γκολ στα δέκα τελευταία λεπτά για να προκριθεί, μόνο ο Νεϊμάρ έδειχνε να το πιστεύει. Και χάρη σε αυτόν έγινε η μεγαλύτερη ανατροπή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μόνο που στο τέλος του ματς, οι φίλοι της Μπάρτσα σήκωσαν τον Μέσι στους ώμους τους, κι ας μην είχε τόση μεγάλη συμβολή στην επιτυχία. Ο Νεϊμάρ κατάλαβε ότι δύσκολα θα γίνει το «νούμερο 1» των Καταλανών, αλλά αποφάσισε να κάνει λίγη υπομονή.

Εκκρεμούσε η ανανέωση συμβολαίου του Μέσι, ο οποίος δεν ήταν σίγουρος αν θα υπέγραφε ή αν θα ζητούσε να πάρει μεταγραφή σε άλλη ομάδα. Τελικά, ο Λίο προτίμησε την παραμονή και ο Νεϊμάρ άρχισε να χωνεύει την ιδέα ότι θα γίνει πρώτο βιολί, σε μια πενταετία και αν…

Γρήγορα έριξε στην πιάτσα το «τυράκι» ότι είναι διαθέσιμος, η Παρί Σεν Ζερμέν «τσίμπησε», και από τη στιγμή που διέθετε τα χρήματα της ρήτρας, ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί αυτή η τεράστια μεταγραφή.

Η… πλάκα στην υπόθεση αυτή είναι, ότι με τον Μέσι έχουν πολύ καλές σχέσεις. Δεν είναι κολλητοί φίλοι, αλλά τα πήγαιναν καλά σε αυτή την τετραετή συνύπαρξή τους στην καταλανική πρωτεύουσα.

Πάμε τώρα στο δεύτερο ερώτημα:

Γιατί η Παρί πήρε τον Νεϊμάρ;

Όπως προαναφέρθηκε, κομβικό σημείο ήταν αυτό το εφιαλτικό 6-1 στο «Καμπ Νόου». Ανεξάρτητα με τον ρόλο που έπαιξε η διαιτησία, η Παρί Σεν Ζερμέν πιστοποίησε εκείνο το βράδυ πως δεν έχει τους παίκτες που θα δώσουν ειδικό βάρος στη φανέλα της. Βασικά, είναι η ομάδα που στερείται ενός σταρ, ενός ηγέτη.

Οι Γάλλοι, λοιπόν, τη… φυλούσαν στους Ισπανούς και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή. Η… προειδοποιητική βολή ήρθε πριν από έναν μήνα, όταν ο Ερνέστo Βαλβέρδε ζήτησε για την ομάδα του, τον Μάρκο Βεράτι, τον Ιταλό μέσο της Παρί. Ο παίκτης ήθελε σαν τρελός να πάει στη Βαρκελώνη, αλλά από τη στιγμή που δεσμεύεται με πολυετές συμβόλαιο, η διοίκηση των Παριζιάνων είχε στα χέρια της ένα δυνατό όπλο: «Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά. Αν δεν μείνεις στην ομάδα, τότε θα βρίσκεσαι εσαεί εκτός αποστολής. Αν μείνεις, θα σε χρυσώσουμε». Ο Βεράτι –θέλοντας ή μη- πείστηκε και υπάκουσε. Όχι μόνο έμεινε, αλλά έκανε και μια δήλωση «μετάνοιας», που έμοιαζε στημένη και καθοδηγούμενη από τη διοίκηση.

Η… εκδίκηση της Παρί ολοκληρώθηκε με την απόκτηση του Νεϊμάρ. Άπαξ και ο  παίκτης είχε ρήτρα παραχώρησης στο συμβόλαιό του, τότε δεν ήταν δύσκολο να πειστεί, αφού οι Γάλλοι του πρότειναν τις ετήσιες αποδοχές που παίρνει και ο Μέσι στην Μπαρτσελόνα: 30.000.000 ευρώ τον χρόνο. Τόσα χρήματα δεν τα έδινε η Μπάρτσα…

Αν στα παιχνίδια για τη φάση των «16» του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ, οι «μπλαουγκράνα» προκρίθηκαν με συνολικό σκορ 6-5, η «χυλόπιτα» για τον Βεράτι και η απόκτηση του Νεϊμάρ έχουν φέρει το… σκορ στο 7-6 υπέρ της Παρί. Ως την επόμενη φορά που θα συναντηθούν, τουλάχιστον…

O οξύθυμος Νεϊμάρ

Στα 16 του έγινε βασικός στη Σάντος, έναν χρόνο μετά αγωνίστηκε στην εθνική Βραζιλίας, κάπου ήταν λογικό να τη δει ο Νεϊμάρ, λίγο… Πελέ. Έχοντας την καθοδήγηση του πατέρα του (που ουσιαστικά αυτός παίρνει τις αποφάσεις), ο «Νέι» ένιωσε γρήγορα ηγέτης, αστέρας, αναντικατάστατος κλπ.

Γι’ αυτό δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθε σε κόντρα με συμπαίκτες ή προπονητές. Από την πρώτη του κιόλας σεζόν. Τον Σεπτέμβριο του 2010, σε ένα ματς της Σάντος με την Γκοϊανένσε για το πρωτάθλημα Βραζιλίας, ο Νεϊμάρ κέρδισε ένα πέναλτι και ήθελε να το εκτελέσει ο ίδιος. Όπως ακριβώς στις αλάνες…

Ο προπονητής Ντοριβάλ Ζούνιορ δεν τον άφησε, διότι λίγες μέρες νωρίτερα είχε χάσει ένα άλλο κρίσιμο, στον τελικό Κυπέλλου. Ο 18χρονος έγινε έξαλλος με τον κόουτς, όσοι προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν έγιναν… στιγμιαίοι εχθροί του, ενώ από την οργή του δεν ξέφυγε ούτε ο αρχηγός Εντού Ντρασένα, ο οποίος ένας φεγγάρι πέρασε κι από τον Ολυμπιακό. Ο Ντοριβάλ εισηγήθηκε στη διοίκηση την τιμωρία του νεαρού Νεϊμάρ, αλλά τελικά απολύθηκε…

Τα επόμενα χρόνια, ο Βραζιλιάνος έβρισκε και τα έκανε στη Σάντος, αλλά δεν σταμάτησε ούτε στην Μπαρτσελόνα, όπου τσακώθηκε με τον Ραφίνια, τον Σουάρες, τον Λουίς Ενρίκε, άλλα μέλη του προπονητικού τιμ, σχεδόν με όλον τον κόσμο…

Παραλίγο στη Ρεάλ

Ήταν το καλοκαίρι του 2013 όταν ο Νεϊμάρ Ντα Σίλβα Σάντος Ζούνιορ, αποφάσισε να διασχίσει τον Ατλαντικό και να έρθει στην Ευρώπη. «Θέλω να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα. Στη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα ή την Τσέλσι δήλωνε τότε και παραλίγο να γίνει το χατίρι του και να πάρει μεταγραφή στην πρώτη επιλογή του.

Φαινομενικά, η Μπάρτσα έδινε 57,1 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, ενώ οι Μαδριλένοι γύρω στα 65. Όλα έδειχναν πως ο Νεϊμάρ θα φορέσει τη φανέλα της «βασίλισσας», όμως κάνοντας στροφή 180 μοιρών την τελευταία στιγμή, πήγε στη μεγάλη της αντίπαλο.

Αντί για τον Βραζιλιάνο, η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε τον Μπέιλ, έναν παίκτη που ετοιμάζεται να ξεφορτωθεί ως το τέλος του μήνα…

Τότε, αυτή η μεταγραφή, επικοινωνήθηκε ως μεγάλη επιτυχία των Καταλανών, ειδικά αφού οι… απέναντι έδιναν περισσότερα χρήματα. Σχεδόν κανένας δεν ψυλλιάστηκε κάτι, όταν η ομάδα δεν ανακοίνωσε τις οικονομικές λεπτομέρειες του deal.

Το σκάνδαλο

Η αλήθεια έλαμψε αργότερα, έξι μήνες για την ακρίβεια. Διετάχθη εισαγγελική έρευνα, καθώς από τα στοιχεία προέκυπτε πως η μεταγραφή αυτή κόστισε πολύ παραπάνω απ’ όσο έλεγαν τα χαρτιά. Κι έτσι ακριβώς ήταν. Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα έδωσε γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ «μαύρα» στην οικογένεια του παίκτη, ώστε να τον πείσει να πάει στη Βαρκελώνη και όχι στη Μαδρίτη.

Δίχως ακόμη η υπόθεση να έχει ξεκαθαρίσει 100%, ο τότε πρόεδρος Σάντρο Ροσέλ είναι στη φυλακή, ενώ κινδυνεύει και ο νυν πρόεδρος (τότε αντιπρόεδρος) Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου…

Το «χρυσό» συμβόλαιο

Είναι θέμα ημερών να διαρρεύσουν όλες οι λεπτομέρειες του συμβολαίου που υπέγραψε ο Νεϊμάρ με την Παρί Σεν Ζερμέν. Προς το παρόν ξέρουμε μόνο τα βασικά. Ότι θα παίρνει 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ότι πήρε ήδη 30 εκατομμύρια ως πριμ μεταγραφής, ενώ θα εισπράξει ένα οκταψήφιο ποσό, αν κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα», δηλαδή τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Αν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί Σεν Ζερμέν ή το Μουντιάλ με τη Βραζιλία.

Το 2014 όλη η χώρα περίμενε απ’ αυτόν να οδηγήσει τη «σελεσάο» σε κατάκτηση μέσα στο σπίτι της. Ήρθε, όμως, αυτό το εφιαλτικό 7-1 από τη Γερμανία, όπου έφταιγαν όλοι εκτός από τον Νεϊμάρ. Πολύ απλά γιατί ο 25χρονος άσος δεν είχε παίξει σε αυτόν τον ημιτελικό. Στον προημιτελικό με την Κολομβία, ο «Νέι» δέχτηκε μια γονατιά στην πλάτη από τον Σούνιγκα και παραλίγο να μείνει ανάπηρος. Στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, δεν αποκόμισε μόνιμη ζημιά και παράλληλα εξακολουθεί να είναι η ελπίδα των συμπατριωτών του.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας απέχει λιγότερο από έναν χρόνο μακριά, κι εκεί ο Νεϊμάρ θα πάει σαν ηγέτης φύσει και θέσει.

Αν οδηγήσει τη Βραζιλία στο τρόπαιο, πέρα από τη χαρά που θα δώσει στους Βραζιλιάνους, πέρα από την προσωπική δικαίωση και την αποθέωση που θα λάβει, θα κάνει και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: Θα κατακτήσει το σημαντικότερο κύπελλο στον πλανήτη, αυτό που λείπει περισσότερο από τη συλλογή του Λιονέλ Μέσι.

Χωρίς τον Μέσι, απέναντι από τον Μέσι, ψάχνει τη δική του… Νέ-ΜΕΣΙ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ