1821 Digital Gallery
Ντοναρούμα: Παράτησε τις εξετάσεις του και πήγε διακοπές

Ντοναρούμα: Παράτησε τις εξετάσεις του και πήγε διακοπές

Τι του έγραψε η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας

Παράτησε τις εξετάσεις της σχολής του και πήγε διακοπές με το κορίτσι του στην Ίμπιζα της Ισπανίας, έχοντας στην τσέπη του πρόταση για πενταετές επαγγελματικό συμβόλαιο με 6 εκατ. ευρώ / χρόνο.

Λέγεται Τζανλουίτζι (Τζίτζο) Ντοναρούμα, είναι μόλις 18 ετών, παίζει τερματοφύλακας στη Μίλαν και η ενέργειά του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ενδιαφέρον έχει πώς αντιμετώπισαν το θέμα η αρμόδια καθηγήτρια της σχολής του και η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας- πολύ διαφορετικά:

Τι είπε η κ. Έλντα Φρόγιο, καθηγήτρια της σχολής του 

«Είναι μια συμπεριφορά που δείχνει σοβαρή έλλειψη σεβασμού στον θεσμό του σχολείο, στην Επιτροπή και στους υπόλοιπους που φοιτούν. Είμαι ενήμερη για τις υποχρεώσεις του κ. Ντοναρούμα, αλλά υπάρχουν και άλλοι 57 υποψήφιοι που δίνουν εξετάσεις, κάποιοι από τους οποίους έχουν σοβαρά οικογενειακά θέματα, αλλά έρχονται να περάσουν τη διαδικασία. Μπορεί να τα καταφέρουν, μπορεί και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν εξαφανίζονται. Προφανώς πίστευε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες του τις υποχρεώσεις, αλλά έπρεπε να θυμάται ότι έχει να κάνει και κάτι άλλο πριν πετάξει για Ίμπιζα», δήλωσε στο πρακτορείο «ANSA» η επικεφαλής της Επιτροπής Εξετάσεων στο τμήμα Λογιστικής του πανεπιστημίου «Λεονάρντο ντα Βίντσι» στο Βιτζέβανο.

Σχετικα
Το Καστελλόριζο απέκτησε την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του
Το Καστελλόριζο απέκτησε την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του

Τι του έγραψε σε ανοιχτό γράμμα η υπουργός Παιδείας κ. Βικτόρια Φεντέλι

«Αγαπητέ Τζίτζο,

μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου αναφέρεται σ' εσένα. Όχι μόνο για το συμβόλαιο με τη Μίλαν, για το οποίο σου δίνω τις καλύτερες ευχές μου, αλλά και για την επιλογή σου να μην λάβεις μέρος στις εξετάσεις.

Σχετικα
Θετικός στον κορωνοϊό ο προπονητής της Σάλκε, Δημήτρης Γραμμόζης
Θετικός στον κορωνοϊό ο προπονητής της Σάλκε, Δημήτρης Γραμμόζης

«Έκανε καλά, τελικά σε τι χρησιμεύει ένα κομμάτι χαρτί σε μια χώρα όπως η Ιταλία σήμερα;». «Ήταν μια ανεύθυνη απόφαση, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και θα πρέπει να εξετάσει το γεγονός ότι είναι ένα πρότυπο για πολλούς νέους ανθρώπους»... Αυτά  είναι μερικά από τα σχόλια που διατυπώθηκαν.

Πιθανόν να έχεις εξετάσει την επιλογή σου και δεν περιμένεις άλλους να την κρίνουν. Αλλά, λέω ανοιχτά, ότι ελπίζω να αποφασίσεις να τελειώσεις τις σπουδές σου, παίρνοντας μέρος στις εξετάσεις του επόμενου έτους, χωρίς δισταγμό και με αυτοπεποίθηση. Αποδεικνύοντας, όπως έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν άλλοι πρωταθλητές, ότι τα πόδια και το κεφάλι μπορούν να συμβαδίζουν, ότι ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου και οι σπουδές δεν είναι κάτι ασυμβίβαστο. Αντίθετα έχουν πολλά κοινά: και τα δύο απαιτούν δέσμευση, επιμονή, πάθος, σκληρή δουλειά. Το δικό σου παράδειγμα θα είναι πολύτιμο για όλους τους νέους και για εκείνους που βλέπουν σ' εσένα ένα μοντέλο για να ακολουθήσουν. Που ονειρεύονται να γίνουν όπως εσείς.

Οι σπουδές  αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη. Είναι το μέσο που περισσότερο από κάθε άλλο μπορεί να μας δώσει την αυτονομία, την ανεξαρτησία, την κριτική σκέψη, να μας κάνει πολίτες που δραστηριοποιούνται. Μόνο η γνώση δημιουργεί την αληθινή ελευθερία κι επιτρέπει στον καθένα να βρει τη 'φωνή' του, τον δικό του δρόμο.

Για όσους αθλούνται σε ψηλό επίπεδο, οι σπουδές μπορούν να φανούν ως ένας δρόμος μετ' εμποδίων. Τους καταλαβαίνω. Αλλά γι' αυτό, μετά από χρόνια αιτήματα από τον αθλητικό κόσμο, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της σχετικής μεταρρύθμισης, άρχισε να εφαρμόζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητριών και των φοιτητών που είναι και αθλητές. Τα δευτερεύοντα γυμνάσια μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την CONI (σ.σ. Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας) και τη Lega Serie A, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή των ειδικών εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τα πρώτα αποτελέσματα: τις τελευταίες εβδομάδες 70 μαθητές και αθλητές έχουν ενταχθεί στις εξετάσεις, 18 εκ των οποίων προέρχονται από τις επαγγελματικές ομάδες της Serie A και της Serie B. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέροντες αριθμοί, που επιβεβαιώνουν τη δίψα για γνώση, τη φιλοδοξία και την επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη που δεν τελειώνει  στην ανταγωνιστική πρακτική του αθλήματος.

Όπως όταν κάνεις απόκρουση σε ένα πέναλτι, το να δοκιμάζεις τον εαυτό σου στις σπουδές είναι μια πρόκληση που απαιτεί πάθος, πίστη, αφοσίωση και θυσίες. Είμαι βέβαιη, Τζίτζο, ότι στο επόμενο έτος, θα είσαι μέρος αυτής της ομάδας. Είσαι ένα βήμα μακριά από τον τερματισμό. Μην τα παρατάς».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5