Αθλητισμος

Ζουμπούλης, Μπάκας και ... Μπριζίτ Μπαρντό!

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350304-726696.jpg

Σαν σήμερα το 1995, Μεγάλη Τετάρτη ήταν, έγινε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους τελικούς στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος. Ένα παιχνίδι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ που κρίθηκε στο τέλος παράτασης (1-0 το "τριφύλλι"), όμως άπαντες θυμούνται το... τρίτο ημίχρονο αυτής της αναμέτρησης. 

Από τα φοβερά επεισόδια στην ανάπαυλα μέχρι τον περίφημο αστυνόμο Ζουμπούλη και από τις διαμαρτυρίες των ΑΕΚτζήδων στον διαιτητή Μπάκα ώς τον ξυλοδαρμό του από αγνώστους και την αποκάλυψη με το... κόκκινο εσώρουχο. 

Όχι, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν χάλασε τα τελευταία χρόνια. Πάντα έτσι ήταν. Κωμικοτραγικό. Κι αυτός ο τελικός επιβεβαίωσε κάθε παθογένεια. Μόνο που τότε υπήρχαν κάμερες παντού, ο κόσμος δεν είχε τόσα προβλήματα όσο σήμερα κι έτσι, ένας τελικός Κυπέλλου ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις για μέρες. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν στο τέλος του πρώτου μέρους με μια μίνι-συμπλοκή ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές. Η ένταση μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια, όπου ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επιχείρησε να εισβάλλει. Ενας αστυνομικός ονόματι Ζουμπούλης προσπάθησε να τον παρεμποδίσει -ήρεμα είναι η αλήθεια- όμως έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ο πρόεδρος του ΠΑΟ ήταν έξαλλος, ο επικεφαλής προσπαθούσε να συνετίσει τον Ζουμπούλη (!) με προφορά από τα βάθη της ελληνικής επαρχίας, ενώ την ίδια ώρα στις εξέδρες έπεφτε ανελέητο ξύλο, αφού τότε δεν είχε προβλεφθεί διαχωριστικό κενό στο κάτω διάζωμα όπου κάθονταν οι "κυριλέ" φίλοι των δύο ομάδων. 

Έπειτα από ένα κακό ματς, ο Παναθηναϊκός νίκησε στο 119', με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι που κέρδισε κι ευστόχησε ο Κριστόφ Βαζέχα. Ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας δέχτηκε τις έντονες διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, που του έσκισαν την μπλούζα, όμως τα βάσανά του δεν είχαν τελειώσει. Δύο εβδομάδες μετά, άγνωστοι του επιτέθηκαν με σιδερολοστούς και για να φανούν τα τραύματα στις φωτογραφίες, ο Μπάκας εμφανίστηκε χωρίς παντελόνι, φορώντας μόνο ένα κόκκινο εσώρουχο. Αμέσως μετά, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Χάρη Αλευρόπουλο, όπου αποκάλεσε "Μπριζίτ Μπαρντό" τον διαιτητή του τελικού! 

Οι δράστες της επίθεσης προς τον Μπάκα δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ η καριέρα του αστυνομικού δεν επηρεάστηκε από εκείνο το περιστατικό. Σήμερα, ο Φώτης Ζουμπούλης είναι ταξίαρχος και διοικητής στη Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής, η οποία συμπτωματικά εδρεύει ακριβώς δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ