Αθλητισμος

Το ντέρμπι του διαιτητή Κουκούλα

Όταν ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Παναθηναϊκό με ένα πέναλτι στο 90' 

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1992-04-08 ΠΑΟ-ΟΣΦΠ=1-1 ΚΥΠ

Πολλές φορές νοσταλγούμε τα παλιά, ωραία χρόνια τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε άλλους τομείς της ζωής μας. 

Μόνο που λίγα πράγματα ήταν αθώα και τότε. Για παράδειγμα, το 1992 στις 8 Απριλίου, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντήθηκαν στον επαναληπτικό προημιτελικό του Κυπέλλου. Και όσα συνέβησαν τότε δεν απέχουν σε τίποτα από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. 

Με το πρώτο ματς να λήγει 0-0, στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ οι "πράσινοι" κρατούσαν στα χέρια τους την πρόκριση χάρη σε γκολ του Σαραβάκου. Θα μπορούσαν να την είχαν καθαρίσει αν ο διαιτητής Κουκούλας έδινε καθαρό πέναλτι στον Βαζέχα. Δεν το έκανε. Αντίθετα, σε μια περίεργη φάση έδωσε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις! Ο Ολεγκ Προτάσοφ ευστόχησε, έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του και άνοιξε τον ασκό του αιόλου. 

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έσπασαν και εκσφενδόνισαν χιλιάδες -και δεν είναι υπερβολή- πλαστικά καθίσματα, ενώ τον ρέφερι από τη Λέσβο περίμενε στη φισούνα... επιτροπή υποδοχής, όπου τον προπηλάκισε. 

Οι απειλές εναντίον του συνεχίστηκαν από την ώρα που επέστρεψε στο νησί του και κράτησαν για μήνες. 

Οταν τα πράγματα ηρέμησαν, ο Κουκούλας έδωσε μια συνέντευξη στα ΝΕΑ, όπου υπενθύμισε πως ήταν μέλος της Θύρας 13 παλιότερα, ενώ αυτό που έκανε εντύπωση στην εφημερίδα ήταν πως ο συγκεκριμένος ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Αλλες εποχές... 

Βέβαια, το ντέρμπι είχε πάρει ήδη πολιτική χροιά, όταν την ώρα των επεισοδίων στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έκανε φραστική επίθεση στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, επειδή οι αστυνομικοί χτυπούσαν κόσμο στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον διαιτητή! 

Το παιχνίδι δεν είχε μεταδοθεί "ζωντανά" από την τηλεόραση. Διασώζονται τα στιγμιότυπα από το MEGA, αλλά δεν υπάρχουν τα σκηνικά βίας που διαδραματίστηκαν μετά το τέλος της αναμέτρησης. Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών, πάντως, μας βάζουν στο κλίμα... 

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1992

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ