Αθλητισμος

Το βαθύ σκοτάδι στο νέο Champions League

Οι δικοί μας καταδικάζονται να παίζουν μεταξύ τους με την ελπίδα να συντηρήσουν το όποιο ενδιαφέρον των φανατικών

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347243-720894.jpg

Τα πράγματα όπου να 'ναι αλλάζουν. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά, στο Champions League θα παίζουν μόνιμα οι 4 πρώτες ομάδες από την Αγγλία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Ιταλία, κι από κει και πέρα θα υπάρχουν οι υπόλοιπες κενές θέσεις για όλους τους άλλους που θα παίρνουν υποχρεωτικά μέρος σε προκριματικά για να εξασφαλίσουν θέση στο «κλειστό κλαμπ» που κατασκευάζεται. Δεν είναι σχέδιο, αλλά απόφαση. Η νέα ποδοσφαιρική Ευρώπη που χτίζεται απαγορεύει ακόμη και τα όνειρα στους δικούς μας.

Πρακτικά, ο 1ος και ο 2ος του ελληνικού πρωταθλήματος θα γλιτώνουν μεν στη φάση του Αυγούστου τα κλαμπ από τις τέσσερις θεωρητικά ισχυρότερες χώρες, αλλά θα πέφτουν υποχρεωτικά πάνω σε Γάλλους, Ολλανδούς, Τούρκους, Πορτογάλους, Ελβετούς, Σκοτσέζους, Ρώσους και άλλα τέτοια... ευκολάκια, καθώς θα προσπαθούν να περάσουν στους ομίλους!

Έτσι όπως γίνονται πλέον τα πράγματα, όποιος δεν ξοδέψει από την αρχή για να φτιάξει ομάδα ικανή να χτυπήσει όλους αυτούς και να τους πετάξει έξω τώρα που είναι νωρίς, θα μείνει να παίζει μόνιμα στο ελληνικό ποδοσφαιρικό χωριό και να μιζεριάζει κάθε χρόνο ανακυκλώνοντας τον στείρο φανατισμό ανάμεσα σε Ολυμπιακούς, Παναθηναϊκούς, ΑΕΚτζήδες και ΠΑΟΚτζήδες. Σιγά-σιγά οι τέσσερις «μεγάλοι» μας δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να συντηρήσουν ποιοτικά ρόστερ από τη στιγμή που οι ελπίδες της ευρωπαϊκής διάκρισης θα είναι ελάχιστες. Και φυσικά, κανένας φιλόδοξος ποδοσφαιριστής δεν θα έρχεται πλέον εδώ αφού θα ξέρει πως για ένα, δύο, τρία χρόνια θα παραμένει «αόρατος» από το πλατύ ευρωπαϊκό κοινό, καταδικασμένος ταυτόχρονα να τσαλαβουτάει στα ελληνικά γήπεδα. 

Η καινούργια πραγματικότητα σηκώνει ήδη σκόνη και φουντώνει τις συζητήσεις καθώς η UEFA αποφάσισε να κόψει τις γέφυρες ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Ο χρόνος και η πράξη θα δείξουν αν με τα «νέα κόλπα» θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να έρθει και περισσότερο χρήμα. Τα ντέρμπι θα είναι συνεχόμενα ανάμεσα σε 10-12 ομαδάρες, αλλά ο πολύς κόσμος θα παρακολουθεί από τον καναπέ σε δύο τηλεοπτικές ζώνες των 8 μ.μ και των 10 μ.μ. κάθε Τρίτη και Τετάρτη, με κίνδυνο να προκύψει γενικότερο ξενέρωμα, αφού οι περισσότεροι θέλουν να βλέπουν και τη δική τους ομάδα να παίρνει μέρος στο πανηγύρι − έστω για λίγο. 

Όπως και να 'χει, οι δικοί μας καταδικάζονται να παίζουν μεταξύ τους βρίζοντας απλώς ο ένας τον άλλο, με την ελπίδα να συντηρήσουν το όποιο ενδιαφέρον των φανατικών...

Όχι τίποτ' άλλο, αλλά θα έχει τελειώσει και το survivor τότε!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ