Αθλητισμος

Το πανό για τη Σρεμπρένιτσα και η αποκάλυψη του Παπασταθόπουλου τα highlights του αγώνα με τη Βοσνία

 Η Εθνική κρατήθηκε «όρθια» στο Καραϊσκάκη με ισοπαλία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
France's Valls 'permanently marked' by Paris attacks - BBC News

Με το γκολ του Τζαβέλλα στο 95ο λεπτό, η Εθνική κατάφερε να «κρατηθεί» όρθια απέναντι στη Βοσνία, αποσπώντας ισοπαλία 1-1 στο Καραϊσκάκη, για να παλέψει για τη 2η θέση των προκριματικών για το Μουντιάλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις κερκίδες

Ο Αλέξης Τσίπρας στις κερκίδες

Ωστόσο, ο αγώνας αμαυρώθηκε από την επιλογή φιλάθλων από τις ελληνικές κερκίδες να σηκώσουν πανό με αναφορά στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, προκαλώντας την αντίδραση των Βοσνίων, αλλά και της UEFA η οποία ζητεί εξηγήσεις από την Εθνική μας.

Φωτοβολίδες από Βόσνιους φιλάθλους

Φωτοβολίδες από Βόσνιους φιλάθλους

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν ένα έγκλημα πολέμου που διεπράχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες και αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

Επίσης, στα highlights του αγώνα ήταν και η «αποκάλυψη» του Παπασταθόπουλου. Συγκεκριμένα, στο 76', ο Τζέκο προσπάθησε να κοντρολάρει τη μπάλα υπό την ασφυχτική πίεση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, ο οποίος του έκανε φάουλ.

Ο Παπαδόπουλος έπεσε με δύναμη πάνω του, προσπάθησε να του πάρει γρήγορα τη μπάλα από τα χέρια, με αποτέλεσμα ο Τζέκο να εκνευριστεί και να του πιάσει τα δύο πόδια με τα χέρια και ακολούθως να του κατεβάσει το σορτς, μπροστά στα μάτια του διαιτητή.

Αφού σηκώθηκε ο Τζέκο, έσπρωξε τον Παπασταθόπουλο στο έδαφος, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Απανωτά σπρωξίματα ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, μπουκάλια στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Κυριάκος Παπαδόπουλος πρώτα κουτούλησε και μετά έριξε σφαλιάρα στον Ζουκάνοβιτς, μπροστά στα μάτια του επόπτη.

Ο ρέφερι της αναμέτρησης, αφού κουβέντιασε με τους βοηθούς του, έδειξε κόκκινη κάρτα σε Τζέκο και Παπαδόπουλο, αλλά και κίτρινη στον Λούλιτς. Ο Τζέκο αποχώρησε από το ματς μετά την αποβολή του, ενώ έτρεχε αίμα πίσω από το αυτί του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ