Αθλητισμος

Γκολ στη φτώχεια

Ένας αγώνας στην πλατεία Αριστοτέλους που θα έχει μόνο νικητές

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328207-678205.jpg

Η καρδιά της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνεται σε ένα αλλιώτικο, φιλόξενο, γήπεδο για καλό σκοπό. Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου η πόλη παίζει μπάλα και οι ενεργοί πολίτες σκοράρουν με γκολ και αγάπη τα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Εθνική Αστέγων, οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ, η ομάδα κάτω των 19 του Άρη, οι Γιατροί του Κόσμου, η ΧΑΝΘ, το ACT, πρόσφυγες, δομές αλληλεγγύης, πωλητές, φίλοι και υποστηρικτές του περιοδικού δρόμου «σχεδία» θα είναι εκεί. Εσύ;

Για πρώτη φορά, θα στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Με διαστάσεις 22 x 16 μέτρα, τάπητα από ειδικό υλικό, το γήπεδο έχει σπόντες, και οι κανονισμοί που εφαρμόζονται το κάνουν πολύ πιο διασκεδαστικό και γρήγορο από τους αγώνες ποδοσφαίρου που έχεις συνηθίσει να βλέπεις ή να παίζεις.

Το «σφύριγμα» για το τουρνουά «Γκολ στη Φτώχεια» έχει οριστεί για τις 10:00 ακριβώς και οι αγώνες θα συνεχιστούν έως τις 17:00. Κάθε αγώνας έχει διάρκεια 14 λεπτά και θα τηρηθούν οι κανονισμοί που διέπουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Πέρα από το αγωνιστικό, οι άνθρωποι του περιοδικού δρόμου «σχεδία», της Εθνικής Αστέγων και άλλων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης θα είναι εκεί για να συζητήσουν, να γνωριστούν και να μιλήσουν για όλα αυτά που μας αφορούν και μας ενώνουν. 

Η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας από τις συμμετοχές της Εθνικής Αστέγων στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Αστέγων του Ρίο (2010) και της Γλασκώβης (2016), όπως και οι γελοιογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό δρόμου «σχεδία», θα είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους επισκέπτες να δουν εικόνες από το σπουδαίο κοινωνικό και ποδοσφαιρικό παγκόσμιο κίνημα.

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, η Εθνική Αστέγων θα βρεθεί με το γηπεδάκι της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο Κορδελιό. Από το πρωί έως αργά το απόγευμα, θα παίζει μπάλα με τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους, και σημαδεύοντας τις ποδοσφαιρικές εστίες, θα μιλήσει, ο καθένας από την πλευρά του, για την απώλεια της πραγματικής εστίας, τον κοινό αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη ζωή. Διαδώστε το. Αξίζει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ