Αθλητισμος

Τι μας έμαθε ο Φορτούνης

Ο παρά λίγο αποδιοπομπαίος ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο 3-0 του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326315-673527.jpg

Μπορεί ο Μάρτινς να ανακηρύχθηκε MVP του ντέρμπι κι ο Ελγιονούσι να έκανε αθόρυβα τη βρώμικη δουλειά για όσους μπορούν να βλέπουν πίσω από τα προφανή, αλλά το κεντρικό πρόσωπο στο 3-0 του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ ήταν ο Φορτούνης. 

Αρχικά, μπήκε στο γήπεδο λέγοντας με τον τρόπο του... «σήμερα θα σας παίξω μόνος μου»! Φανερό ότι ζητούσε να πετάξει από πάνω του την αμφισβήτηση που τον κυνηγούσε το προηγούμενο διάστημα. Κυριάρχησε αμέσως χωρίς να αφήσει στον αντίπαλο περιθώριο ακόμη και να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να τον νικήσει. Κάλυψε χώρους πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που πρόβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Κατάλαβε την αδυναμία της ΑΕΚ να αντιδράσει και το πήρε πάνω του από το πρώτο λεπτό. Ήταν μία από τις αιτίες που η ομάδα του κυκλοφορούσε την μπάλα σαν σε προπόνηση. Με το καθαρό του μυαλό ετοίμασε λύσεις όχι μόνο στη δημιουργία μιας σειράς από φάσεις, αλλά έδωσε βοήθειες ακόμη και στο αμυντικό κομμάτι στις λίγες περιπτώσεις που χρειάστηκε. Κυρίως έβγαλε κέφια, παρασύροντας τους υπόλοιπους στο ρυθμό του. Άψογο στιλ, ακούραστη προσπάθεια, με δυο λόγια ηγετική εμφάνιση. Ίσως γι’ αυτό η τύχη στο τέλος τού έκανε το χατήρι προσφέροντάς του το τρίτο γκολ, δώρο από καραμπόλα.

Ας γυρίσουμε τώρα λίγο καιρό πίσω, να θυμηθούμε κάποια πράγματα που συνήθως ξεχνιούνται στο μεθύσι μιας μεγάλης νίκης... Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που το γήπεδο τον έκραζε στο ματς-ρεβάνς με την Αρόουκα ύστερα από το ψυχοβγαλτικό 2-1 στην παράταση. Όταν ο Μπέντο τον άφησε έξω πριν τον αγώνα με τον Ηρακλή διαρρέοντας ότι το περιθώριο θα του έκανε καλό, «όλοι» πήραν το μέρος του προπονητή. Ο παροπλισμός του βόλευε, καθώς ο παίκτης μπορούσε άνετα εκείνη τη στιγμή να είναι ο «κακός» της ιστορίας: το «κωλόπαιδο», που «πήραν τα μυαλά του αέρα», «έκανε μια καλή χρονιά και νόμισε πως έγινε κάποιος», «το παίζει φίρμα» και τα υπόλοιπα γνωστά που ακούνε όσοι ποδοσφαιριστές γίνονται στόχος, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα.

Λίγες μέρες αργότερα, καθώς η ομάδα δεν τράβηξε κι έχασε με 1-0 από τη Λάρισα, ο Φορτούνης έγινε ξανά απαραίτητος σε ένα κλαμπ που οι απόψεις αλλάζουν βδομάδα τη βδομάδα ανάλογα με το αποτέλεσμα. Η ευθύνη της απουσίας του από την ενδεκάδα χρεώθηκε αυτόματα στον προπονητή επειδή έτσι απαιτούσαν πλέον οι «νέες συνθήκες», ειδικά μετά το 1-0 από τον ΑΠΟΕΛ, όπου αντικαταστάθηκε μάλλον... κατά λάθος για να εφευρεθεί στη συνέχεια ότι κουβαλούσε κάποιον τραυματισμό που (ω του θαύματος!) τον ξεπέρασε μια μέρα μετά! Ώσπου έπαιξε σαν μόνος εναντίον όλων απέναντι στην ΑΕΚ, για να εισπράξει το αποθεωτικό χειροκρότημα των ίδιων περίπου ανθρώπων που τον έκραζαν. 

Όπως είδαμε, ο παρά λίγο αποδιοπομπαίος έδωσε όλες τις λύσεις, αν και μπήκε στο ματς παρέα με έναν Ολυμπιακό ο οποίος είχε φορτώσει στις πλάτες των παικτών και του προπονητή του τη μεγαλύτερη κρίση επί εποχής Μαρινάκη. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά από τότε που χτίστηκε, το νέο Καραϊσκάκη δεν γέμισε σε ντέρμπι. Ακόμη και στο προπέρσινο παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΚ της Β΄ Εθνικής (0-0) δεν έμεινε εισιτήριο απούλητο. Πλέον, η αποχή μερίδας του κόσμου δείχνει την απογοήτευση για την ως τώρα πορεία. 

Αυτή η εικόνα γύρισε τούμπα, αλλά προσωρινά. Πολλά θα εξαρτηθούν δηλαδή από τη συνέχεια. Μπορεί το 3-0 να κρατάει τον Μπέντο μέχρι νεωτέρας, αλλά καθόλου παράξενο να τον δούμε να ξηλώνεται, αν π.χ. στο επόμενο ματς ο Ολυμπιακός φέρει άσχημο αποτέλεσμα με τον Πανιώνιο. Όπως και να γίνει, η καλή ή κακή παρουσία του Φορτούνη από δω και πέρα θα παίζει το ρόλο της στην τελική τύχη του προπονητή, ο οποίος κυκλοφορεί ήδη με ημερομηνία λήξης που συνεχώς θα... ανανεώνεται. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ