Αθλητισμος

Παγκόσμια αναγνώριση για το Σύρο παραολυμπιονίκη της Κυψέλης

Τιμήθηκε με το βραβείο Youn Whang Dai, σύμβολο των Αγώνων από την Σεούλ το 1988

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324902-670073.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Με το βραβείο Youn Whang Dai, σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων από την Σεούλ το 1988, τιμήθηκε ο Ιμπραχίμ Αλ Χουσεΐν, ο πρόσφυγας που ζει στην Αθήνα και έχει δεσμευθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Συρία όταν σταματήσει ο πόλεμος. Καθισμένος στην αναπηρική καρέκλα , εξαιτίας του τραυματισμού του στα πόδια από βόμβα, Ιμπραχίμ Αλ Χουσεΐν και η  Τατιάνα ΜακΦάντεν, με τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια στο στίβο στο Ρίο, παρέλαβαν το βραβείο ως οι αθλητές που αντιπροσωπεύουν καλύτερα το πνεύμα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ιμπραχίμ, που συμμετείχε στο άθλημα της κολύμβησης με την ομάδα των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών (IPA), ήταν εκείνος που  παρέδωσε την Φλόγα στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας του Ελαιώνα.  Ο 27χρονος Σύρος, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έκανε κολύμβηση και τζούντο σε επίπεδο πρωταθλητισμού.  Μέλος 14μελους οικογένειας, το 2012 έχασε το πόδι του -κάτω από το γόνατο- όταν βομβαρδίστηκε η γειτονιά του. Μετά από νοσηλεία περίπου ενός έτους στην Τουρκία, πέρασε στην Σάμο, όπου ζήτησε άσυλο το 2014. Πλέον ζει στην Κυψέλη.

Το βραβείο  Whang Youn Dai ξεκίνησε το 1988 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και δίνεται σε κάθε Παραολυμπιακούς Αγώνες από τότε. Οι νικητές έλαβαν ένα καθαρό χρυσό μετάλλιο, βάρους 75 γραμμαρίων, κατά την Τελετή Λήξης του Ρίο το 2016 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στο Ρίο 2016, οι 17 συμμετέχουσες χώρες είχαν ορίσει 21 υποψήφιους αθλητές για το βραβείο Whang Youn Dai. Οι δύο τελικοί νικητές επιλέχθηκαν, από μια ανεξάρτητη επιτροπή κριτών αποτελούμενη από μέλη του διοικητικού συμβουλίου IPC. Η αποστολή του βραβείου Whang Youn Dai είναι να ενισχύσει τη θέληση των ατόμων με αναπηρία να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες τους μέσα από τον αθλητισμό και μέσω των Παραολυμπιακών Αγώνων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ