Αθλητισμος

Ρώσοι χάκερ παίρνουν εκδίκηση βγάζοντας «ντοπέ» Αμερικανίδες αθλήτριες

Διέρρευσαν απόρρητους ιατρικούς φακέλους των αδελφών Γουίλιαμς και της γυμνάστριας Σιμόν Μπάιλς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324466-669023.jpg
EPA/HOW HWEE YOUNG

Η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (Wada) καταδίκασε τους Ρώσους χάκερ που κατάφεραν να διαρρεύσουν απόρρητους ιατρικούς φακέλους Αμερικανών αθλητών και ολυμπιονικών του Ρίο. Μεταξύ των αθλητών που επηρεάζονται και εκτίθενται για χρήση απαγορευμένων ουσιών στο παγκόσμιο κοινό είναι οι αδελφές Σερένα και Βίνους Γουίλιαμς και η έφηβη γυμνάστρια, Σιμόν Μπάιλς. Την ευθύνη της διαρροής ανέλαβε μια ομάδα ονόματι «Fancy Bears», η οποία κατάφερε να εισβάλει σε βάση δεδομένων της Wada. Και με αυτόν τον τρόπο εξέθεσε τόσο τους αθλητές όσο και τη Wada που φέρεται να κάνει τα στραβά ματιά μπροστά στη χρήση απαγορευμένων ουσιών από κάποιους αθλητές και από άλλους όχι.

Αμέσως μετά τη διαρροή η νεαρή Ολυμπιονίκης της ενόργανης Σιμόν Μπάιλς δήλωσε ότι χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό το εν λόγω φάρμακο. Εν αντιθέσει οι Ρώσοι χάκερ μάς έδειξαν ότι η Αμερικανίδα είχε βρεθεί θετική στη χρήση ψυχοδιεγερτικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το δείγμα μάλιστα φέρεται να συλλήχθηκε στις 11 Αυγούστου. Η 19χρονη Σιμόν εξήγησε ότι λαμβάνει το φάρμακο για το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας. «Πάντα ακολουθώ τους κανόνες», ξεκαθάρισε η πρωταθλήτρια της ενόργανης.

Η Wada ανακοίνωσε ότι η κυβερνοεπίθεση έγινε με μοναδικό στόχο την υπονόμευση της αξιοπιστίας του παγκόσμιου συστήματος αντιντόπινγκ.  

Από την πλευρά της ρωσικής ηγεσίας ο εκπρόσωπος Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «αδιανόητο» να πιστεύει κανείς ότι πίσω από την επίθεση μπορεί να κρύβονται ρωσικές μυστικές ή το Κρεμλίνο.

Πολλοί αναλυτές πάντως κάνουν λόγο για εκδίκηση των Ρώσων αθλητών μετά τη συνολική τιμωρία που τους επιβλήθηκε από την Wada και που τους στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ