Αθλητισμος

Ο νέος Νεϊμάρ και η μικρή Ζιζέλ στη σκιά του Καλατράβα

Τεράστια ποσά ξοδεύτηκαν για να φτιαχτεί η όμορφη εικόνα που θα αναγκάσει τον άλλο να ξεκινήσει για το μεγάλο ταξίδι

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 579
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322824-658459.jpg

Η βιτρίνα του Ρίο έχει απ’ όλα... Ήλιο, τεράστιες παραλίες, γυναικάρες, beach soccer, ποδοβόλεϊ, ανάποδα ψαλίδια, τακουνάκια και άλλα κόλπα με την μπάλα, σάμπα, βουτιές και ατελείωτο σεξ. Τεράστια ποσά ξοδεύτηκαν για να φτιαχτεί η όμορφη εικόνα που θα αναγκάσει τον άλλο να ξεκινήσει για το μεγάλο ταξίδι με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όποιος ταξιδέψει έστω για λίγες μέρες, θα θαυμάσει το ολοκαίνουργιο σούπερ μοντέρνο Μαρακανά, το γήπεδο - θρύλο που ξεκίνησε να χωράει 192 χιλιάδες θεατές το 1950(!) και μετά από τρεις ανακατασκευές φιλοξενεί πλέον «μόλις» 78 χιλιάδες κόσμο... Στην πραγματικότητα δεν λεγόταν ποτέ Μαρακανά. Αρχικά το ονόμαζαν «Μάριο Φίλιο» προς τιμήν ενός αθλητικού συντάκτη και πλέον είναι το Ζοάο Χαβελάνζε, έχοντας το όνομα του παλιού προέδρου της FIFA.

Δεύτερο σύμβολο της πόλης το «Μουσείο του Αύριο» στην αποβάθρα Μάουα. Δίπλα στη θάλασσα, δείχνει να επιπλέει στο νερό «σαν ένα πλοίο, ένα πουλί ή ένα φυτό»! Απλώνεται σε μια έκταση 7.600 τετραγωνικών κάνοντας αγνώριστη την περιοχή με το που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες. Μια τεράστια πλατεία, κήποι, πάρκα αναψυχής, ποδηλατoδρόμιο, πισίνες... «Ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να ξαναβρεί μια πόλη την ποιότητά της», όπως είπε ο δημιουργός του, (ποιος άλλος;) ο Σαντιάγο Καλατράβα. 

Όλα τα υπόλοιπα μένουν κρυμμένα πίσω και κάτω από τη σκιά του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή, που κάνει πως δεν βλέπει την κακή πλευρά της πόλης από το λόφο Κορκοβάντο, απ’ όπου καλωσορίζει με απλωμένα χέρια τους επισκέπτες ... 

Πορνεία, ναρκωτικά, έγκλημα, φτώχεια κι ο καθένας για το τομάρι του. Πριν από κανένα μήνα ο «δικός μας» Ριβάλντο, με αφορμή τη δολοφονία μιας 17χρονης, ζήτησε από τον κόσμο να μην πάει τον Αύγουστο στη Βραζιλία: «Στο Ρίο ντε Τζανέιρο ληστές σκότωσαν ένα κορίτσι 17 χρονών. Η κατάσταση είναι κάθε μέρα και χειρότερη. Συμβουλεύω όσους έχουν την πρόθεση να επισκεφθούν τη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μείνουν στις πατρίδες τους. Εδώ ρισκάρουν τη ζωή τους. Για να μην αναφέρουμε την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και όλο αυτό το χάος στη βραζιλιάνικη πολιτική. Μόνο ο Θεός μπορεί να αλλάξει την κατάσταση της Βραζιλίας μας». 

Οι άσπονδοι φίλοι του γνωστού... δραχμοφονιά, παλιού σούπερ σταρ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, λένε ότι τα είπε αυτά επειδή τον άφησαν έξω από το πάρτι των 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύτηκαν για τη διοργάνωση. Θα μπορούσε εύκολα να είναι ένας από τους πρεσβευτές των Αγώνων, αλλά... πρόλαβαν άλλοι.

Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται. Οι φαβέλες μπορεί να μην είναι πλέον παράγκες και λασπότοποι όπως παλιά και να ’χουν γίνει κάτι σαν κοντέινερ ή παλιές εργατικές πολυκατοικίες δικές μας, αλλά η ζωή εξακολουθεί να κυλάει από δύσκολα μέχρι ανυπόφορα. 

Οι πιτσιρικάδες όλη μέρα με μια μπάλα στο δρόμο ονειρεύονται να γίνουν οι νέοι Νεϊμάρ και Ροναλντίνιο. Ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα δάχτυλα, αλλά πείσμα και πίστη για ένα επαγγελματικό συμβόλαιο κάπου στην Ευρώπη. 

Οι πιτσιρίκες αρχίζουν να κάνουν πιάτσα από τα 12 στη λεωφόρο BR116 με την ελπίδα ότι θα τις ανακαλύψει κάποιος μάνατζερ και θα τις κάνει μια νέα Ζιζέλ, Αντριάνα Λίμα ή Αλεσάντρα Αμπρόζιο... Ντύσιμο και βάψιμο για τα 3 ή 4 δολάρια που θα βάλουν στην τσάντα τους για τον κάθε πελάτη. Τα υπόλοιπα λεφτά στο «βαρόνο». 

«Μόλις το κάνουμε, μερικοί με πατάνε έξω από το αμάξι». Ο δημοσιογράφος της «Daily Mail» Ματ Ρόμπερ, που έχει εγκατασταθεί εκεί, διηγείται ιστορίες με ματωμένα ή μελανιασμένα γόνατα και τροφοδοτεί την εφημερίδα του κάθε λίγο με καινούργιο υλικό. 

Όσες και όσοι δεν καταφέρουν το πολυπόθητο happy end μέχρι τα 16-18 είναι καταδικασμένοι στη χειρότερη να δουλεύουν μια ζωή για τα ψίχουλα των πλουσίων ή να μπλέξουν στα διάφορα καρτέλ με το όνειρο μιας άλλης ζωής.

Η πρώτη συμβουλή σ’ εκείνους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν: μακριά απ’ όπου δεν μιλάνε αγγλικά. Μπορεί να δείτε την αληθινή εικόνα της Βραζιλίας πίσω από τους μεγάλους δρόμους και τις παραλίες, αλλά το πιθανότερο είναι να βρεθείτε με άστεγους, απελπισμένους, ναρκωτικά, συμμορίες, καθόλου φιλικές αστυνομίες και άλλα τέτοια. Να δείτε κάποιον να βγάζει όπλο μπροστά σας, να σας γδύνει, να κλέβει ό,τι έχετε πάνω σας και να  σας παρατάει – αν δεν αντισταθείτε... Είναι και ο ιός Ζίκα, που χρειάζεται προσοχή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες με αριθμούς

31 Ολυμπιακοί Αγώνες

5-21 Αυγούστου

10.500 αθλητές

206 χώρες

28 αθλήματα

984 μετάλλια

33 στάδια

100.000 εθελοντές από 180 χώρες. Το 58% γυναίκες, για 500 δράσεις.

25.000 δημοσιογράφοι.

6 πόλεις: Ρίο Ντε Ζανέιρο, Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια, Μανάους.

3.604 διαμερίσματα στο Ολυμπιακό Χωριό.

450.000 προφυλακτικά για αθλητές - αθλήτριες, αντιστοιχούν σε42 για τον καθένα.

Τα 100.000 προορίζονται για γυναίκες.

7.500.000 εισιτήρια.

Από 40 ευρώ στα προκριματικά, μέχρι 420 ευρώ στους τελικούς του μπάσκετ και του τένις κοστίζουν τα εισιτήρια, όπου υπάρχουν.

Στα 240 ευρώ οι τελικοί του στίβου.

500.000 τουρίστες.

Από 3.600 ευρώ κοστίζει το φτηνό ταξίδι για 4 μέρες στη Βραζιλία σε ξενοδοχείο 3 αστέρων και η τιμή ανεβαίνει ανάλογα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ