Αθλητισμος

Μπαμπά, πότε θα μικρύνω να πάω στον Τελικό;  

H ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας) στην πρώτη σύσκεψη με την αστυνομία αποφάσισε τα εισιτήρια του τελικού Κυπέλλου,

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 288
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας) στην πρώτη σύσκεψη με την αστυνομία αποφάσισε τα εισιτήρια του τελικού Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο κλειστό του Ελληνικού στις 20 Φεβρουαρίου, να διατεθούν σε μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου. Για όσους πάνε στο Λύκειο δεν έχει, γιατί έχουν αρχίσει να γίνονται ψιλοτσογλαναράδες και επικίνδυνοι.  Ακούνε μέταλλα, καπνίζουν σαν φουγάρα από ψησταριές στη Βάρη, σκίζουν τα τζιν, κάνουν γκράφιτι στους τοίχους, μουντζουρώνουν με μαρκαδόρους τα θρανία, έχουν αρχίσει νταλαβέρια με πολιτικές οργανώσεις και όλο και σε κάποιο κλαμπ οργανωμένων συχνάζουν.

Τώρα, βέβαια, είμαι πολύ περίεργος να δω αν τα μικρά θα πάνε τους μπαμπάδες τους στο γήπεδο ή οι μπαμπάδες τους μικρούς. Στη δεύτερη περίπτωση διακρίνω «αιχμαλωσίες» και παράνομες «υιοθεσίες». Τίποτα καλόπαιδα να βουτάνε τους πιτσιρικάδες από το αυτί για να μπουκάρουν μέσα στο γήπεδο και να το παίζουν κηδεμόνες. Μέχρι και το «γιε μου» του Κόκκοτα θα τραγουδάνε στους μπόμπιρες για να ψήσουν τους αστυνομικούς ότι είναι δικά τους. Θα βλέπεις τους γονιούς  και θα αναρωτιέσαι σε τι ηλικία το έκαναν το παιδί. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει ένας λογικός πατέρας που θα περάσει από το μυαλό του να συνοδεύσει τον πιτσιρικά στο γήπεδο. Οι άγριοι δεν ξέρεις από πού μπορεί να πεταχτούν και πού μπορεί να έχουν στήσει καραούλι.

Εδώ μιλάμε για αγώνες βόλεϊ που όσοι βρίσκονται στις κερκίδες ο μακρύτερος βαθμός συγγένειας που έχουν με τους αθλητές είναι ο πρώτος. Και όμως μέχρι και σε αυτά τα παιχνίδια έχουν αρχίσει πια και πηγαίνουν οι καφρόμαγκες, κλείνουν ραντεβού και πλακώνονται μέσα και έξω. Την άλλη φορά διέσχισαν τον αγωνιστικό χώρο και έφυγαν ανενόχλητοι από τη μεριά του κυλικείου, τσιμπώντας μάλιστα και κάτι, το οποίο πλήρωσαν με χαστούκια! Τι θα τους εμποδίσει να κατέβουν μέχρι το Ελληνικό και να αρχίσουν το παιδομάζωμα;

Κι αν πάλι δεν λειτουργήσει αυτό το μέτρο, η ΕΟΚ τι σκέφτεται να κάνει; Του χρόνου να διαθέσει τα εισιτήρια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς; Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι οποίοι με εκνευρίζουν περισσότερο δεν είναι οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας αλλά των δύο συλλόγων, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Και με εκνευρίζουν γιατί επιμένουν να θέλουν το παιχνίδι να γίνεται με την παρουσία οπαδών. Αφού δεν μπορούν να τους ελέγξουν και το έχουν αποδείξει άπειρες φορές μέχρι τώρα. Στα μεταξύ τους παιχνίδια των πλέι οφ που δεν επιτρέπεται η παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών και είναι στις κερκίδες μόνοι τους, ο αγώνας διακόπτεται τουλάχιστον 3-4 φορές από λέιζερ, από κροτίδες, κέρματα, μπουκάλια και πάσης φύσεως άλλα υλικά. Τρέχουν οι πρόεδροι στις κερκίδες και προσπαθούν να τους κατευνάσουν, αλλά έτσι δουλειά δεν γίνεται. Από τη στιγμή που έχουν αποφασίσει και οι δύο να τους δίνουν εισιτήρια και αδυνατούν να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι, τότε καλά θα κάνουν να μην επιμένουν ότι έχουν την κατάσταση στα χέρια τους και ότι το μέτρο ελεγχόμενης διάθεσης εισιτηρίων υποβιβάζει το άθλημα, γιατί αν γίνει –που είναι πολύ πιθανό– κανένα μακελειό, ο υποβιβασμός θα είναι οδυνηρός. Θα κλάψουμε πάλι καμιά ανθρώπινη απώλεια και μετά θα αρχίσουμε τα ευχολόγια και τις καταδίκες. Και από το επόμενο παιχνίδι, ενώ τα δάκρυα μπορεί να μην έχουν στερέψει, βάλτε κράνη και άντε και πάλι στη μάχη. Το σενάριο μόνο απίθανο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Όμως εμένα μου έχει κολλήσει ένα άλλο σενάριο τις τελευταίες μέρες. Έχει να κάνει με έναν άλλο τελικό. Αυτόν του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Διόλου απίθανο ο τελικός να φέρει αντιμέτωπες τις μοναδικές δύο ομάδες που προέρχονται από την ίδια πόλη: τον Άρη με τον ΠΑΟΚ! Δείτε ποιες έχουν μείνει και πώς σταυρώνουν τα ζευγάρια στα ημιτελικά  και θα διαπιστώσετε ότι δύσκολα μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Τώρα πού έγκειται η απορία μου; Η ΕΠΟ έχει δηλώσει ότι η έδρα του τελικού θα είναι το ΟΑΚΑ, ανεξάρτητα από το ποιες ομάδες θα αγωνιστούν ως φιναλίστ. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν πέρυσι και είχαν πει ότι είναι οριστικό. Το σκεπτικό τους είναι ότι το ΟΑΚΑ είναι ένα γήπεδο που η αστυνομία μπορεί εύκολα να περιφρουρήσει, εξασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού αλλά και την ομαλή προσέλευση και αποχώρηση των οπαδών κάθε τύπου. Από την άλλη, όμως, μην ξεχνάτε ότι έχει απαγορευθεί και η μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών και ο νόμος ισχύει τόσο για το πρωτάθλημα όσο και για το κύπελλο. Αν δηλαδή παίξουν Άρης-ΠΑΟΚ τελικό, το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ και οι οργανωμένοι θα πρέπει να μείνουν στη συμπρωτεύουσα 500 χιλιόμετρα μακριά. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει; Τουλάχιστον ένα μήνα πιο μπροστά θα ξεκινήσουν με τα πόδια για τη μητρόπολη. Θα έχουμε να κάνουμε με το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης μετά το ’50!  Αν χρειαστεί θα πέσουν με ελικόπτερα, θα καταλάβουν τρένα και λεωφορεία, θα προσεγγίσουν με υποβρύχια από τον Πειραιά. Σιγά μη μείνουν σπίτι. Μια λύση της τελευταίας στιγμής υπάρχει για την ΕΠΟ. Να μεταφέρει το ΟΑΚΑ στη Μαλακάσα! Εκεί η περιοχή είναι καταραμένη! Οι περισσότερες εκδηλώσεις αναβάλλονται.

 info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ