Αθλητισμος

Μόντριτς vs Ράκιτιτς: To clásico της Κροατίας

Το ποιος είναι καλύτερος από τους δύο εξαρτάται από... την ομάδα που υποστηρίζει ο καθένας

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 574
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322257-650614.jpg

Ο Λούκα Μόντριτς ψηφίστηκε από τους συμπατριώτες του για τέταρτη στη συνέχεια χρονιά κορυφαίος Κροάτης. Μόνιμα δεύτερος και με διαφορά ο Ιβάν Ράκιτιτς.

Το ποιος είναι καλύτερος από τους δύο εξαρτάται από... την ομάδα που υποστηρίζει ο καθένας. Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα και οι εχθροί της Ρεάλ Μαδρίτης δεν το συζητάνε για Ράκιτιτς. Όμως ο Μόντριτς θεωρείται γενικότερα ένα σκαλί παραπάνω. Το έδειξε και στην πριεμιέρα του Euro όταν μ’ εκείνο το βεγγαλικό ευθείας βολής «σκότωσε» τους Τούρκους σουτάροντας από 40 περίπου μέτρα.

Στο παιχνίδι μοιάζει «αόρατος». Πασάρει κάθετα, οριζόντια, κοντά, μακριά, ντριπλάρει, σουτάρει. Κερδίζει μια κακή πάσα και την κάνει καλή. Ενώ υπάρχει παντού, ελάχιστοι τον βλέπουν. Κάτι σαν... τον θεό! Φανταστείτε έναν από τους κορυφαίους πασαδόρους ενός κλαμπ όπως η Ρ. Μαδρίτης που βασίζεται στην ομορφιά του επιθετικού ποδοσφαίρου, να περνάει σχεδόν απαρατήρητος και να μην υπολογίζεται καν σαν ένας από τους πολλούς γκλαμουράτους galacticos που λάμπουν καθημερινά στα ισπανικά πρωτοσέλιδα. Όμως, ο Ζιντάν που ξέρει, τον θεωρεί πολυτιμότερο. Στην πραγματικότητα είναι η προέκταση του προπονητή στον αγωνιστικό χώρο, όπως έγραψε η «El Pais». Γι’ αυτό η ρήτρα αποδέσμευσης φτάνει στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό μαμούθ!

Δίπλα του στην Εθνική Κροατίας βρίσκεται ο μεγάλος του αντίπαλος στα clásico: Ο Ράκιτιτς. Γεννήθηκε στην Ελβετία όπου είχαν καταφύγει πρόσφυγες οι γονείς του στο γιουγκοσλαβικό εμφύλιο. Μάλιστα, έπαιξε στις μικρές ελβετικές Εθνικές ομάδες πριν διαλέξει αργότερα την κροατική ποδοσφαιρική υπηκοότητα.

Οι δυο τους συνεργάζονται καλά, αν και παίζουν μακριά ο ένας από τον άλλο. Ποτέ δεν έκαναν το χατήρι των δημοσιογράφων να ξεκινήσουν ή να συντηρήσουν μία από τις... «αιώνιες κόντρες» μεγάλων αστεριών με τις οποίες αγαπούν να ασχολούνται οι φίλαθλοι.

Λίγες μέρες πριν από τον πρόσφατο τελικό του Champions League ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Ατλέτικο δημοσιεύτηκε σε κροατική εφημερίδα δήλωση με την οποία ο Ράκιτιτς ευχόταν στον Μόντριτς να το σηκώσει. «Θέλω να του δώσω ώθηση για τους αγώνες της Εθνικής μας στο Euro 2016».

Όπως καταλαβαίνουμε, έπεσαν πάνω του οι απανταχού φίλοι της Μπαρτσελόνα και του ζήτησαν να το πάρει πίσω.

Έτσι αναγκάστηκε να γράψει στο Τwitter: «Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν το μεταφραστή τους... Εύχομαι τα καλύτερα στον Λούκα, αλλά δεν είπα ότι θέλω να πάρει το CL η Ρεάλ Μαδρίτης»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ