Αθλητισμος

Μυστικά έγγραφα «καρφώνουν» το Γουίμπλεντον

Βάσιμες υποψίες για στημένες αναμετρήσεις με δεκάδες μιλημένους αθλητές εδώ και μια δεκαετία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317492-625718.jpg
EPA/MAST IRHAM

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το παγκόσμιο τένις τις εξελίξεις που αμαυρώνουν την εικόνα του. Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το BBC και το BuzzFeed News υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για στημένες αναμετρήσεις σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα το Γουίμπλεντον.

Οι υποψίες για χειραγωγημένες αναμετρήσεις εμπλέκουν τουλάχιστον 16 τενίστες, οι οποίοι βρίσκονται στο τοπ 50 της παγκόσμιας κατάταξης. Όλοι οι εν λόγω εμπλεκόμενοι παίκτες, εκ των οποίων κάποιοι έχουν κατακτήσει τίτλους Grand Slam, συνέχιζαν να διαγωνίζονται παρά τις όποιες υποψίες περί χειραγωγήσεις των ματς. Συνολικά οι αποκαλύψεις φέρονται να αφορούν 28 παίκτες.

Ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Τένις, Κρις Κέρμοουντ (TIU), αρνήθηκε τις ενδείξεις στημένων ματς: «Είμαστε έκπληκτοι, δεν έχει γίνει έρευνα σε βάθος. Ενώ το BBC και το BuzzFeed αναφέρονται σε διοργανώσεις πριν από 10 χρόνια, θα ερευνήσουμε κάθε νέα πληροφορία». Τα έγγραφα που κατέχουν το BBC και το BuzzFeed News περιλαμβάνουν επίσης τα πορίσματα έρευνας του 2007 που είχε διενεργηθεί από την TIU. Η εν λόγω έρευνα έριξε φως στην ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα των Νικολάι Νταβιντένκο και του Μαρτίν Βασάγιο Αργκουέγιο. Αν και οι δύο αθλητές απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, η έρευνα έλαβε μεγαλύτερη έκταση εντοπίζοντας ένα δίκτυο παράνομου στοιχηματισμού με δραστηριότητα σε Ρωσία και Σικελία, συνδεδεμένο με top-level αθλητές. Η απόρρητη έρευνα του 2008 δεν προχώρησε ποτέ, ενώ το 2009 συστάθηκε νέα επιτροπή κατά της διαφθοράς. «Υπήρχε ένας πυρήνας 10 παικτών, οι οποίοι πιστεύουμε ότι είναι οι πιο συνήθεις δράστες. Η καρδιά του προβλήματος. Οι ενδείξεις είναι πραγματικά πολύ δυνατές», δήλωσε στο BBC ο Μαρκ Φιλιπς, ένας εκ των ερευνητών.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις κυκλοφόρησαν λίγες ώρες μετά την έναρξη του πρώτου Grand Slam της σεζόν, το οποίο διεξάγεται στη Μέλβουρνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ