Αθλητισμος

Το Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζει, στην Ελλάδα σκοτεινιάζει!

Τι είναι δύο μέρες μπροστά στην αιωνιότητα; Ένας κόκκος άμμου στην έρημο Σαχάρα! Ένα τίποτα ισχνό και αμελητέο

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 416
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30946-69734.jpg

Τη σχετικότητα του χρόνου ουδείς αμφισβήτησε! Τι είναι δύο μέρες μπροστά στην αιωνιότητα; Ένας κόκκος άμμου στην έρημο Σαχάρα! Ένα τίποτα ισχνό και αμελητέο.

Κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό να χρειάστηκε αυτό το μηδαμινό διάστημα των δύο ημερών μέχρι να… μετανοήσει ο Λουΐς Αντριάνο για την απαράδεκτη ενέργειά του στο ματς Νόρτζελαντ - Σαχτάρ Ντόνετσκ, όταν σημάδεψε από απόσταση αναπνοής ανάμεσα στα δυο φρύδια με το πιστόλι το fair play και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ενώ συμπαίκτες και αντίπαλοι έμειναν απορημένοι να τον κοιτούν και κάποιοι να αναρωτιούνται αν χρήζει ψυχιατρικής ανάγκης.

● «Δεν είδα το ξεκίνημα της φάσης γιατί είχα πλάτη στη μπάλα. Απλά την είδα να έρχεται σε μένα και έβαλα το γκολ. Επιθετικός είμαι και αυτή είναι η δουλειά μου» ήταν η παιδαριώδης δικαιολογία του Βραζιλιάνου προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα, ενώ δεν παρέλειψε να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του: «Κατάλαβα το λάθος μου όταν είδα το ριπλέι (σ.σ. προφανώς ούτε όταν όλο το γήπεδο τον αποδοκίμαζε δεν μπήκε στον κόπο να αντιληφθεί το ρεζιλίκι του). Ζητώ συγγνώμη για αυτό που έγινε και από την ομάδα της Νόρτζελαντ, αλλά και την UEFA. Κάτι τέτοιο δεν μου έχει ξανασυμβεί, πάντα σεβόμουν του κανόνες του fair play. Υπόσχομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί» ξεκαθάρισε.

Η UEFA, που δεν είναι ΕΠΟ να σκέφτεται αν πρέπει να τιμωρήσει κάποιον και αν οφείλει να κρατήσει ισορροπίες και άλλα κωμικοτραγικά, αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να τιμωρήσει τον Λουίζ Αντριάνο για την ενέργειά του επιβάλλοντάς του ποινή αποκλεισμού για ένα παιχνίδι. Μια βλακεία, ένα παιχνίδι έξω. Περισσότερες βλακείες, περισσότερα παιχνίδια.

● Και μια που αναφερθήκαμε στην UEFA, τα τελευταία νέα από το μέτωπο δεν είναι και τόσο ευχάριστα για τις ομάδες μας όσον αφορά την εκπροσώπησή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η UEFA αντιλαμβάνεται πως το Γιουρόπα Λιγκ δεν έχει τον αντίκτυπο που θα ήθελε στο ποδοσφαιρικό κοινό και πως βρίσκεται στη σκιά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σκιά που δεν επιτρέπει τον ήλιο να φωτίσει τη δεύτερη μεγάλη διοργάνωση. Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Daily Telegraph», ετοιμάζει αλλαγές σημαντικές και ρηξικέλευθες!

● Η άποψη που έχει επικρατήσει και θέλει τους συλλόγους, αλλά και τους οπαδούς τους, να θεωρούν αποτυχία τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ και το… διωγμό τους στο Γιουρόπα, είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καίγεται να αλλάξει. Θέλει να κάνει και τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση έναν αξιόλογο και ανταγωνιστικό θεσμό και όχι κάτι… στα όρια του αδιάφορου, όπως θεωρείται αυτή τη στιγμή.

● Η πιο άμεση διαμόρφωση που μπορεί να γίνει αφορά το σύλλογο που θα φτάσει στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ και το φιναλίστ. Οι ομάδες που θα φτάνουν στο μεγάλο τελικό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα εξασφαλίζουν ένα «εισιτήριο» ελευθέρας για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου! Φυσικά, κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα πρέπει να «κοπούν» δύο ευρωπαϊκές θέσεις.

● Συν τοις άλλοις, το οικονομικό σκέλος του Γιουρόπα Λιγκ και τα ελάχιστα έσοδα συγκριτικά, πάντα, με το Τσάμπιονς Λιγκ οδηγεί τους προπονητές αρκετών ομάδων να μη δίνουν τόσο μεγάλη βαρύτητα στο θεσμό, υποτιμώντας τον ακόμα περισσότερο. Από τη στιγμή που μπορούν να επιστρέψουν στο μεγάλο θεσμό μέσω του πρωταθλήματος, μοιραία ρίχνουν εκεί το βάρος.

● Απώτερος σκοπός και μακροπρόθεσμο πλάνο της UEFA και του Le President Μισέλ Πλατινί, όπως παρουσιάζεται από την «Daily Telegraph», είναι ουσιαστικά η ένωση των δύο διοργανώσεων, με το Τσάμπιονς Λιγκ να διεξάγεται με 64 και όχι 32 ομάδες! Να δω πού θα χωρέσουν οι δικές μας, που ούτε στην πρώτη φάση του Γιουρόπα δεν καταφέρνουν να μπουκάρουν...

● Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη που μας πέρασε, από τη FIFA –για να πάμε τώρα στη μεγάλη αδελφή της UEFA– και τη FIFPro, οι 15 κορυφαίοι επιθετικοί του κόσμου για το 2012 που θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στην καλύτερη ενδεκάδα του έτους. Φυσικά, σε αυτή συμπεριλαμβάνεται το δίδυμο Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, οι οποίοι θέλουν να βρεθούν στους κορυφαίους 11 για έκτη φορά, ενώ υπάρχουν κι άλλα «βαριά» ονόματα, όπως οι Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Ρανταμέλ Φαλκάο, Ρόμπιν Φαν Πέρσι και Ντιντιέ Ντρογκμπά.

● Ο Μάριο Μπαλοτέλι συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στη λίστα με τους 15 κορυφαίους επιθετικούς και για πρώτη φορά θα βρεθεί με όλους αυτούς χωρίς να υπάρχει λόγος να πλακωθεί μαζί τους. H καλύτερη ενδεκάδα του 2012 θα ανακοινωθεί σε γκαλά της FIFA που θα διεξαχθεί στη Ζυρίχη στις 7 Ιανουαρίου.

● Μην ψάχνεται Έλληνα στη λίστα ή ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στη χώρα μας. Η παράγκα της FIFA... βλέπετε, για να μιλάμε με όρους που γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ