Αθλητισμος

Μπάρτσα Massive Attack και στην Ελλάδα πατατράκ

Μετά, σου λέει ο άλλος… ελληνικό πρωτάθλημα.

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 414
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30200-68150.jpg

 Μετά, σου λέει ο άλλος… ελληνικό πρωτάθλημα. Με τις ώρες έψαχνα να βρω πότε ήταν η τελευταία φορά που στην Ένωση Έλληνες ποδοσφαιριστές… έβγαζαν κυβέρνηση στον πίνακα των σκόρερ ύστερα από ένα παιχνίδι πρωταθλήματος.

Αναγκάστηκα να ταξιδέψω έξι ολόκληρα χρόνια πίσω, όσο χρόνο χρειάζεται δηλαδή ένα παιδί να μεγαλώσει, να σταθεί στα πόδια του και να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη βασική εκπαίδευση στο δημοτικό! Χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια και 6 μέρες, αν θέλω να είμαι απόλυτα ακριβής, ώστε να σκοράρουν τουλάχιστον τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στο ίδιο παιχνίδι, σε αγώνα της Σούπερ Λίγκας. Στο ματς με τη Βέροια οι Κατίδης, Φούντας και Σταματής βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα και έγραψαν ιστορία!

Το ταξίδι στην κάψουλα του χρόνου μού αποκάλυψε ότι η προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι ανάλογο, να σημειώσουν δηλαδή γκολ τρεις ή περισσότεροι γηγενείς παίκτες της «Ένωσης» στον ίδιο αγώνα πρωταθλήματος, ήταν όταν οι Λυμπερόπουλος, Λαγός, Τζιωρτζόπουλος (τον θυμόσαστε τον Τζιωρτζόπουλο;) και ο «κίτρινος» τότε Καμπάνταης διαμόρφωσαν μαζί με τον Μαντούκα, που είχε σημειώσει το πρώτο τέρμα, το 5-0 επί της Λάρισας σε αγώνα της περιόδου 2006-07!

Με δεδομένο, βέβαια, πως φέτος οι Έλληνες ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ αποτελούν επιτέλους συντριπτική πλειοψηφία. Ωστόσο για την «Ένωση», τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν ένα πολύ σύνηθες γεγονός να σκοράρουν τρεις ντόπιοι παίκτες της και μάλιστα στην ίδια αναμέτρηση.Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτό τον αφελληνισμό στις ενδεκάδες της όλες αυτές τις περιόδους πλήρωσε και ακόμα πληρώνει ακριβά η Ένωση. Όλες αυτές τις «καραβιές» ξένων ταλαντούχων παικτών που θα έγραφαν ιστορία, αλλάζοντας τη μοίρα της.

Και ιστορία έγραψαν, και τη μοίρα άλλαξαν. Αλλά προς το χειρότερο! Αφήνοντας, φυσικά, στο περιθώριο όλο αυτό το διάστημα ένα σωρό από Φούντες και Παυλήδες να μαραζώνουν. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο ΑΡΗΣ, που ακολούθησε με την «Ένωση» την ίδια αυτοκτονική πολιτική, αγκομαχάει και αυτός τώρα να σκαρφαλώσει σε θέσεις ασφαλείας στη βαθμολογία. Το έχει το χρώμα της φανέλας, φαίνεται…

 

Και από τον Δικέφαλο του Νότου σε αυτόν του Βορρά. Μπορεί να μην ξέρουν στον ΠΑΟΚ πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει φέτος η ομάδα, αλλά για ένα πράμα νιώθουν απόλυτα σίγουροι. Ότι τον τίτλο του πρωταθλητή αποβολών τον έχουν ήδη στο τσεπάκι τους. Με την κυριακάτικη αποβολή του Χακόμπο απέναντι στον Παναθηναϊκό, οι συμπατριώτες μου Θεσσαλονικείς έφτασαν τις 7, με τις 6 στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Δύο φορές έχει δει από απόσταση αναπνοής την κόκκινη κάρτα ο Κοστίν Λάζαρ. Η πρώτη ήταν στο ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη Ραπίντ κι η πιο πρόσφατη με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, όταν είχε τη φαεινή ιδέα να αρχίσει να αμολά στην κερκίδα τα μπουκάλια που του πετούσαν οι ανεγκέφαλοι. Return to sender, που τραγουδούσε και ο Βασιλιάς Έλβις Πρίσλεϊ! Αποβολή που κόντεψε να στοιχίσει το «διπλό» στην ομάδα του.

Το παράδοξο είναι πως η κατάσταση εξαλλοσύνης διακατέχει τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, ακόμη και σε ματς που το υπέρ του αποτέλεσμα έχει κριθεί από νωρίς. Όπως στο ντέρμπι με τον ΑΡΗ, όπου παρά το ευρύ προβάδισμα (4-1) οι Κατσικάς και Λόρενς πνίγηκαν στα νεύρα τους κι έφυγαν για τα αποδυτήρια με την κόκκινη κάρτα να τους σημαδεύει! Ο Ιρλανδός είχε αποβληθεί (αυστηρά) και στο ντέρμπι «Δικεφάλων» με την ΑΕΚ.

Και μια που μιλάμε για… παρεκκλίσεις δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην επιτυχία που σημείωσαν οι διωκτικές αρχές στην Ιταλία, επιτυχία που αποσόβησε τα χειρότερα. Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών της Λάτσιο και του Παναθηναϊκού απέτρεψε η ιταλική αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ενώ κατασχέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές και φωτοβολίδες! Κανονική δολοφονική ενέδρα στους οπαδούς του Τριφυλλιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής ιστοσελίδας roma.repubblica.it, οι ιταλικές αρχές κατάφεραν την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν τη συνάντηση μεταξύ των φιλήσυχων (όταν… κοιμούνται) «λατσιάλι» και των οπαδών του Τριφυλλιού.

Παράλληλα, υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία αναφέρει πως πριν από το παιχνίδι μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Λάτσιο στο Ολίμπικο της Ρώμης έγινε έρευνα γύρω από το στάδιο όπου και βρέθηκαν μαχαίρια και σιδερογροθιές, καθώς και 30 πυροτεχνήματα, τα οποία κατασχέθηκαν.

Δεν μπορούν στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών να μας αποστείλουν έστω και υπηρεσιακώς το σχέδιο εξάρθρωσης της αστυνομίας, μήπως και το ξεπατικώσουν τα δικά μας τα τσακάλια και καταφέρουν κάποτε να συλλάβουν όλους αυτούς που πάνε φορτωμένοι στα γήπεδο χειρότερα και από μουτζαχεντίν σε αποστολή αυτοκτονίας;

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση! Από τα 17 επίσημα ματς που έχει δώσει η «Μπάρτσα» φέτος, έχει κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν μόλις πέντε φορές. Στην Primera Division έχει δεχτεί 15 γκολ σε 12 αγωνιστικές, έχει σκοράρει 39 φορές κι ενώ στο Champions League έχει παραβιαστεί η εστία της 5 φορές, έχει σκοράρει εκείνη 8. Αν σε αυτά προσθέσουμε το 3-0 επί της Αλαβές στο μοναδικό παιχνίδι της για το Κύπελλο, προκύπτει ότι οι κυπελλούχοι Ισπανίας έχουν μεν δεχτεί 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά έχουν βάλει… δυόμισι φορές περισσότερα γκολ, ήτοι 50!

Αν ήταν μουσικό συγκρότημα μόνο ένα όνομα θα της ταίριαζε: Massive Attack!

 info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ