Αθλητισμος

Κόκκινα… στημένα και πράσινα απωθημένα

Τα στημένα έχουν σώσει τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 412
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29267-65571.jpg

Τα στημένα έχουν σώσει τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για να μην πάει το μυαλό σας στο κακό, όταν αναφέρομαι στα στημένα δεν υπονοώ κάτι για παράνομες δοσοληψίες, ούτε υπόγειες και σκοτεινές διαδρομές. Για να αποκλείσουμε κάθε λογής πονηρό από την ανάγνωση του κειμένου, διευκρινίζω πάραυτα ότι η αναφορά στημένα έχει να κάνει με τις στημένες φάσεις.

Ο επιθετικός και όχι μόνο πλουραλισμός του φετινού Ολυμπιακού εκφράζεται όταν η μπάλα δεν τρέχει στο χορτάρι ή αλλάζει πόδια, αλλά όταν εκτελεί στημένες μπάλες. Έλλειψη δημιουργίας σε συνδυασμό με έλλειψη εμπνεύσεων, θα μπορούσε κάποιος να διαγνώσει. Αλλά, ευτυχώς για τους ερυθρόλευκους, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχει ένα στατιστικό στοιχείο που λέει ότι περισσότερα από τα μισά γκολ ακόμα και σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου προέρχονται από στημένες φάσεις. Τα 14 από τα 26 τέρματα που έχει σημειώσει ο Ολυμπιακός σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι προϊόντα ακριβώς αυτής της τακτικής.

Τυχαίο; Μάλλον όχι, γιατί μια σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και όλα δείχνουν ότι οι φάσεις αυτές δουλεύονται πολύ στις προπονήσεις και αποτελούν το μυστικό όπλο του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Για πολλούς, που αν δαγκώσουν τη γλώσσα τους κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν, ίσως είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο τεχνικός του Ολυμπιακού!

Από στημένες φάσεις λοιπόν έχουν χριστεί σκόρερ δέκα διαφορετικοί παίκτες! Μια διαφορετική περίπτωση πλουραλισμού, με πρωταγωνιστές τον Τζεμπούρ και τον Χολέμπας, που έχουν πετύχει από τρία γκολ, και ακολουθούν οι Μοντέστο, Σιόβας, Φουστέρ, Μανωλάς, Τοροσίδης, Αμπντούν, Μήτρογλου και Μασάντο από ένα. Συνεπώς το 54% των τερμάτων των ερυθρόλευκων προέρχονται από φάσεις που ξεκινάνε με την μπάλα να «ξεκουράζεται» στον καταπράσινο τάπητα.

Για του λόγου το αληθές, κάνω ένα rewind στο μυαλό μου: Βέροια-Ολυμπιακός 1-2: Μοντέστο (από κόρνερ), για την 1η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας/ Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 4-0: Σιόβας (από φάουλ), Τζεμπούρ (από φάουλ) για την 2η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας/ Ολυμπιακός-Πανθρακικός 4-1: Τζεμπούρ (από φάουλ) για την 4η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας/ Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-1: Φουστέρ (από φάουλ) για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας/ Ολυμπιακός-Αστ. Τρίπολης 1-0: Χολέμπας (από φάουλ) για την 6η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας/ Ολυμπιακός-Ξάνθη 4-0 Μανωλάς (από φάουλ), Χολέμπας (από κόρνερ), Τζεμπούρ (από φάουλ) για την 7η αγωνιστική της Σούπερ/ Μονπελιέ-Ολυμπιακός 1-2: Τοροσίδης (από φάουλ) πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Champions League/ Άρης-Ολυμπιακός 2-2: Αμπντούν (πέναλτι), Χολέμπας (από φάουλ) για την 8η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας/ Ολυμπιακός-ΟΦΗ 2-0: Μήτρογλου (από φάουλ), Μασάντο (από φάουλ) για την 9η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

Στην αντίπερα καταπράσινη όχθη το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα γκολ. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να σκοράρει με την ίδια συχνότητα που στάζει ο ορός πάνω από το κεφάλι ενός ασθενούς, αλλά δεν είναι μόνο το αγωνιστικό που προκαλεί ημικρανίες στους διοικούντες της Πράσινης ΠΑΕ. Το οικονομικό είναι κυρίως που τρομάζει και καθρεφτίζει πέντε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν κάνει άνω κάτω τον οικονομικό σχεδιασμό.

Πρώτος και καλύτερος ο παίκτης που πέρσι ήταν όνειρο και φέτος μεταμορφώθηκε σε εφιάλτη. Ο Σεμπαστιάν Λέτο! Όλοι ήξεραν ότι η φετινή σεζόν λόγω τραυματισμού θα είναι χαμένη. Είναι διαφορετικό όμως να τον πληρώνεις αδρά (2 εκατ. ευρώ, παρακαλώ, με την εφορία) κι άλλο να δεχθεί να σε βοηθήσει, όντας απών από την αγωνιστική δράση. Από τη στιγμή που ο Αργεντινός δεν δέχθηκε να μειώσει ούτε σεντς στις αποδοχές του, στέρησε μια άλλη λύση ή την πληρωμή κάποιων οφειλών σε συμπαίκτες του.

Δεύτερη περίπτωση, ο παίκτης φάντασμα Χαμπίμπ Σο. Μαζί με τον Σισοκό, οι ποδοσφαιριστές για τους οποίους ο Φερέιρα δεν έχει κρύψει την αδυναμία του. Κανείς όμως δεν ρώτησε, δεν έψαξε, δεν ερεύνησε. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα είναι υποχρεωμένος κάποιος να δώσει εξηγήσεις, γιατί ο Σενεγαλέζος είναι ήδη τέσσερις μήνες κλινήρης, ενώ έφυγαν Καραγκούνης, Σιμάο κι ο Κατσουράνης χρεώθηκε με απευθείας κόκκινη από τη διοίκηση.

Τρίτος ο Μπουμσόνγκ. Το καλοκαίρι μείωσε τα χρήματά του (κοντά στις 550-600.000 ευρώ) επεκτείνοντας το συμβόλαιο έως το 2014. Φέτος έχει παίξει μόνο πέντε αγώνες, οι τραυματισμοί του είναι όλο και πιο συχνοί και «περίεργοι», και ο πρόεδρος Αλαφούζος δεν δείχνει διατεθειμένος να το αφήσει έτσι...

Πάμε στον Φορναρόλι, για την απόκτηση του οποίου ο Φερέιρα επέμενε. Η παρουσία του, αναμφισβήτητα φτωχή, δείχνει ότι δεν είναι ο φορ περιοχής που έψαχναν οι πράσινοι. Για την αγορά του δαπανήθηκαν 400.000-500.000 ευρώ!

Μίστερ Κουίνσι, ο επόμενος. Ενάμιση μήνα ο Παναθηναϊκός ήταν σε διαπραγματεύσεις με τον Γκανέζο. Ο Φερέιρα τον ήθελε πώς και πώς, αλλά όλοι ήξεραν το αγωνιστικό του προφίλ. Ξαφνικά ανακάλυψαν στο ματς με τον ΟΦΗ ότι δεν μαρκάρει! Ανακάλυψη βέβαια θα ήταν αν τον έβλεπαν… να μαρκάρει, αλλά τώρα του το χρεώνουν κι ακόμα και ο Πορτογάλος ευεργέτης του έχει αρχίσει να δυσφορεί!

Μπαρμπαρούσης και ο Βελάσκες, τέλος, είναι δύο μεταγραφές που δεν έχουν δικαιώσει τον Πορτογάλο. Και όλα δείχνουν ότι η γιούχα μετά από κάθε μέτρια εμφάνιση του Παναθηναϊκού δεν θα έχει ως αποδέκτη μόνο τον Φερέιρα, αλλά και τις επιλογές του. Καλύτερα κακός μάντης παρά μάντης κακών, αλλά προβλέπω ότι σε λίγο οι συντονισμένες αποδοκιμασίες θα είναι η μόνη εκδήλωση που θα δικαιολογεί τον τίτλο Παναθηναϊκή Συμμαχία!

➜ info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ