Αθλητισμος

ΝΒΑ 2Κ13

Η σεζόν μόλις άρχισε, απαντάμε στα faq της…

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29025-65815.jpg

Το 67ο πρωτάθλημα του ΝΒΑ ξεκίνησε στις 30/10 και θα μας κρατήσει κομμένη την ανάσα μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Το αμερικάνικο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ διανύει ίσως την καλύτερή του περίοδο από τα mid – 90s, όταν καβαλούσε στο άστρο του Michael Jordan και ολοκλήρωνε την καθιέρωσή του ως ένα απόλυτα αναγνωρίσιμο brand σε όλη την υφήλιο. Τα ‘00s ακολούθησαν λίγο μουδιασμένα. Γιατί δεν υπήρχαν εκείνες οι προσωπικότητες πάνω στις οποίες θα φτιαχτούν παραμυθάκια αντιπαλότητας τύπου Μάτζικ Τζόνσον – Λάρι Μπερντ. Για την ακρίβεια δεν είχαν ωριμάσει. Όμως στους περσινούς τελικούς είδαμε Λε Μπρον Τζέιμς vs. Κέβιν Ντουράντ. Και ξαναμύρισαν οι παλιές καλές εποχές. Πώς θα είναι φέτος τα πράγματα; Διαλέγουμε τα σημαντικότερα ερωτήματα της σεζόν κι επιχειρούμε απαντήσεις – προβλέψεις…

image

Γίνεται να χάσει το πρωτάθλημα το Μαιάμι;

Δύσκολα. Ο Λε Μπρον Τζέιμς είναι μέχρι αποδείξεως του ενάντιου ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος συμπληρώνουν την τρόικα της Φλόριντα και ο φονικός σουτέρ Ρέι Άλεν ήρθε να συμπληρώσει το καρέ στα 37 του. Μοιάζουν πολύ καλοί για να πεθάνουν.

image

Υπάρχει πιο ωραία μπασκετική εικόνα από το να βλέπεις τον Κέβιν Ντουράντ να σουτάρει;

Μπα. Ο τρόπος που σπάει αρμονικά τον καρπό του και απελευθερώνει την πορτοκαλί μπάλα είναι στα όρια της ποίησης. Μόνο που η Οκλαχόμα (και ο ίδιος) πέρυσι αποδείχθηκε άγουρη στους τελικούς. Επίσης, κανείς δεν κατάλαβε γιατί έστειλαν τον Τζέιμς Χάρντεν στο Χιούστον, διαλύοντας τη δική τους τριανδρία που υμπληρώνει ο παράφρων Ράσελ Ουέστμπρουκ.

image

Τι συμβαίνει με τους Λέικερς;

Έχουν 10 συνεχόμενες ήττες. 8 στην προετοιμασία και 2 στο ξεκίνημα της σεζόν. Τη στιγμή που στο ρόστερ τους συνωστίζονται Κόμπι Μπράιαντ, Στιβ Νας, Πάου Γκασόλ και Ντουάιτ Χάουαρντ. Προφανώς ακόμα δεν έχουν ταιριάξει τα χνώτα όλων αυτών των all stars, αλλά όταν συμβεί αυτό και είναι άνοιξη, δηλαδή έχουν αρχίσει τα πλέι οφ, κανείς δε θα τους θέλει απέναντί του.

image

Εκτός από αυτούς τους 3, υπάρχει άλλος διεκδικητής;

Χλωμό. Βοστόνη και Σαν Αντόνιο έχουν βετεράνους και σεβασμό, αλλά δύσκολα θα εχουν βενζίνη τον Μάη. Οι Μπουλς με τον Ντέρικ Ρόουζ τραυματία κι εκτός για αόριστο (μεγάλο) χρονικό διάστημα δεν μπορούν να έχουν βλέψεις. Ενώ οι Ντάλας Μάβερικς μοιάζουν αποδυναμωμένοι και συν τοις άλλοις ξεκινάνε με τραυματία τον γερμανό σούπερ σταρ Ντιρκ Νοβίτσκι.

image

Θα είναι επιτέλους ανταγωνιστική η Νέα Υόρκη;

Εξαρτάται για ποιους μιλάς. Οι Νικς για άλλη μια φορά ξεκινάνε με τις προσδοκίες (της μεγάλης αγοράς που σέρνουν πίσω τους), έχουν πια και Τζέισον Κιντ να καθοδηγεί Καρμέλο Άντονι και Αμάρε Στούνταμαιρ αλλά θα πρέπει να είναι τρισευτυχισμένοι αν φτάσουν στον τελικό της Ανατολής. Μόνο που φέτος έχουν αντίπαλο εντός πόλης, καθώς οι Νετς μετακόμισαν από το Νιου Τζέρσεϊ στο Μπρούκλιν και είναι φιλόδοξοι και ισχυροί με ηγέτες Ντερόν Ουίλιαμς και Τζο Τζόνσον. Άσε που εδρεύουν στη Μέκκα των hipsters.

image

Η έκπληξη ποια θα είναι;

Οι ειδικοί μιλούν για χρονιά ωρίμανσης των Κλίπερς με το δίδυμο Κρις Πολ και Μπλέικ Γκρίφιν να δεσπόζει, η Ιντιάνα είναι υπολογίσιμη, αλλά τα στοιχήματα υπέρβασης αποτελούν Φιλαδέλφια και Ντένβερ, σε Ανταολή και Δύση αντίστοιχα. Σκληροί οι πρώτοι, αλέγκροι και φουλ επιθετικοί οι δεύτεροι (στους οποίους παίζει ο Κώστας Κουφός που βλέπεις από πάνω). Θα θέλαμε να δούμε την ευρωπαϊκή Μινεσότα των Ρούμπιο – Κιριλένκο – Πέκοβιτς να πηγαίνει καλά.

image

Ποιος θα βαρεθεί να χάνει;

Κάπου ανάμεσα σε Ουάσιγκτον, Σάρλοτ και διαχρονικά Σακραμέντο πρέπει να ψάξουμε για τον ουραγό. Δύσκολο να παίζει σε κανονική σεζόν 82 αγώνων και να χάνεις συνέχεια.

image

Οι αποκαλύψεις της σεζόν;

Έγκυροι αναλυτές συνιστούν να έχουν στραμμένα τα βλέμματά μας πάνω στους: Τον Ντάρεν Κόλισον των Μάβερικς και τον Τζον Γουόλ (φωτό) των Γουίζαρντς ως τα νέα μεγάλα πλέι μέικερ. Τον τούρκο σέντερ Ενές Καντέρ της Γιούτα Τζαζ και τον ρούκι πάουερ φόργουορντ των Πίστονς, Αντρέ Ντράμοντ, με τα χέρια τανάλια. Και βέβαια τον Άντονι Ντείβις, νο.1 του ντραφτ για τη Νέα Ορλεάνη, 4-5αρι.

Καλή σεζόν (και Go Celtics), λοιπόν…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ