Αθλητισμος

Τώρα με την κρίση πώς την βγάζετε εσείς οι φτωχοί;

Ακόμα και στο εξωτερικό το χρήμα δύσκολα αλλάζει χέρια

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 404
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25806-56983.jpg

 Μπορεί η ΑΕΚ να παλεύει για την καταξίωση και συγχρόνως για το όνειρο με τον Αρκούδα και τον Κουρέλα. Στον ΑΡΗ κουμάντο στο κέντρο κάνουν ο Νταμαρλής και ο Σουνάς. Στον Ολυμπιακό, που τα χρήματά του ακόμα περνάνε, ψάχνουν να βρουν τον Αντι-Μιραλάς, αφού με τα χρόνια ο Αντι-Τζόρτζεβιτς έχει ξεχαστεί. Στον Παναθηναϊκό πλην του Σισοκό, που ήρθε δανεικός, οι υπόλοιπες μεταγραφές ήταν μονόστηλα άλλων εποχών που έγιναν πρωτοσέλιδα λόγω... λειψανδρίας!

 

Κρίση μαύρη πλάκωσε, και όχι μόνο για τις ελληνικές φτωχές, πλην τίμιες, ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό το χρήμα δύσκολα αλλάζει χέρια. Στην Ιταλία Μίλαν και ΙΝΤΕΡ κοιτάζουν πώς να ξεφορτωθούν βαριά συμβόλαια, την ίδια ώρα που ολόκληρη Μπαρτσελόνα δηλώνει πολύ σεμνά χορτασμένη και αρνείται να σερβιριστεί από τον πανάκριβο μπουφέ των μεταγραφών!

Αλλά ο κανόνας της αγοράς παραμένει απαράβατος. Στην ύφεση οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, όχι απλά φτωχότεροι (πολύ σικ), αλλά δούλοι! Σε αυτή τη δύσκολη σε όλους τους τομείς περίοδο, που δεν βρίσκεις εύκολα χρήματα ούτε στη Monopoli, σας παρουσιάζω την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Τις δέκα ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού. Δέκα και καλές!

Πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο Χουλκ. Δεν είναι ήρωας κόμικ ούτε του wrestling. Είναι ο παίκτης της Πόρτο, ο στράικερ που μετακόμισε στη Ζενίτ της Αγίας Πετρούπολης. Την απόκτηση του Βραζιλιάνου επιθετικού την κυνηγούσε από την αρχή του καλοκαιριού η ρωσική ομάδα, όμως τη θετική απάντηση των Πορτογάλων την απέσπασε λίγο πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Το ποσό που χρειάστηκε τελικά η Ζενίτ για να τον κάνει δικό της είναι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Την αποβραζιλιανοποίηση της Μίλαν την πλήρωσε και ο θεωρούμενος ως καλύτερος αμυντικός στον κόσμο Τιάγκο Σίλβα! Τα πετροδόλαρα των Παριζιάνων αποτέλεσαν ισχυρό δέλεαρ, και ο 28χρονος αμυντικός παραχωρήθηκε για το ευτελές ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Κόντεψαν να πουλήσουν όλο το Μόναχο οι Βαυαροί, ακόμα και τον πολυτραγουδισμένο σταθμό του Μονάχου. Όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρός τους, Καρλ Χάινζ Ρουμενίνγκε, η απόκτηση του Ισπανού αμυντικού χαφ Χάβι Μαρτίνεζ ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση. Τελικά, η Μπάγερν χρειάστηκε να ξοδέψει 40 εκατομμύρια, χρήματα που αποτελούν το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για μετακίνηση στην Μπουντεσλίγκα.

Καλύτερος ποδοσφαιριστής της Λιλ με διαφορά την περσινή περίοδο ήταν ο Βέλγος μεσοεπιθετικός Εντέν Αζάρ, με αποτέλεσμα Μάντσεστερ και Τσέλσι να τον φλερτάρουν. Τελικά ο 21χρονος ποδοσφαιριστής επέλεξε τους πρωταθλητές Ευρώπης. Και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς πλήρωσε με άνεση 40 εκατομμύρια ευρώ για να τον φέρει στο Λονδίνο.

Στο Παρίσι ο Άγιος Βασίλης έφτασε… κατακαλόκαιρο. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός Λούκας Μόουρα της Σάο Πάολο κατόρθωσε να μπει στο στόχαστρο των διοικούντων την Παρί Σεν Ζερμέν, με μια επιταγή 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ο νεαρός Βραζιλιάνος θα μετακομίσει στη γαλλική πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 2013.

Τα 40 εκατομμύρια είναι must. Aυτό ήταν και πάλι το ποσό που έδωσε η Ζενίτ για να εντάξει στο δυναμικό της τον Άξελ Βίτσελ. Ο Βέλγος μέσος προερχόταν από μία πολύ καλή χρονιά με την Μπενφίκα και το νεαρό της ηλικίας του, μόλις 23 ετών, τράβηξε το ενδιαφέρον των πρωταθλητών Ρωσίας.

Εκτός από τον Αζάρ, ο Αμπράμοβιτς, που δεν του αρέσουν τα μονά, δώρισε στην αγαπημένη του Τσέλσι άλλον ένα φέρελπι ποδοσφαιριστή, τον 21χρονο Όσκαρ. Ο Βραζιλιάνος μέσος, ο οποίος ανήκε στην Ιντερνασιονάλ, έχει αγωνιστεί σε όλες τις εθνικές ομάδες της χώρας του από την ηλικία των 15 ετών και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Βραζιλίας. Μόλις 32 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει κάτοικος Λονδίνου.

Στην όγδοη θέση των ακριβότερων μεταγραφών βρίσκεται εκείνη του Ρόμπιν Φαν Πέρσι από την Άρσεναλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ολλανδός συμφώνησε με τους «κόκκινους διαβόλους», προκαλώντας την οργή των οπαδών της Άρσεναλ. Η μεταγραφή του ιπτάμενου Φαν Πέρσι κοστολογήθηκε στα 30.700.000 ευρώ.

Ο Κροάτης μέσος της Τότεναμ, Λούκας Μόντριτς, κοντός αλλά πεισματάρης, αρνούνταν να πάει οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Ρεάλ. Μάταιες οι προσπάθειες των Πετεινών να τον μεταπείσουν. Τελικά, η «Βασίλισσα» προμήθευσε τον 26χρονο ποδοσφαιριστή με 30 εκατομμύρια ευρώ.

Τελευταίος στη λίστα ο Εζέκιελ Λαβέτσι, ο παίκτης που αγαπήθηκε σαν Θεός στη Νάπολι. Με 30 εκατομμύρια, όμως, αργύρια αλλαξοπίστησε και βρέθηκε στην πόλη του Φωτός να φορά τη φανέλα της Παρί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ