Αθλητισμος

OLE-OLE-OLE-OLE, ελληνιστί τεσσάρα!!!

Και τι δεν έχει ακούσει το παλικάρι. Είναι και συμπαθητικός.

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 399
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23683-52557.jpg

Ο Φερνάντο Τόρες είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος παίκτης που έχει σκοράρει σε δύο νικηφόρους τελικούς της εθνικής του ομάδας!

● Και τι δεν έχει ακούσει το παλικάρι. Είναι και συμπαθητικός. Δεν μιλάμε για καμιά αντίφατσα σαν τον Σέρχιο Ράμος, που μόλις τον βλέπεις λες: «Δεν είναι τυχαίο, ρε φίλε, που σε γουστάρει ο Μουρίνιο». Αλλά ο Φερνάντο Τόρες μια χαρά παιδί φαίνεται. Σεμνός, με το βλέμμα χαμηλωμένο, τα μαγουλάκια κόκκινα από την υπερπροσπάθεια και, γιατί όχι, από ντροπή.

Τον έχουν αμφισβητήσει όλοι. Ο καλούλης Φερνάντο Τόρες, όμως, από το βράδυ της Κυριακής έχει... τριπλό λόγο να πανηγυρίζει. Γιατί το κατόρθωμα των Φούριας Ρόχας δεν ήταν μόνο η ανεπανάληπτη τρίτη επικράτηση σε μεγάλο θεσμό (2008 Euro, 2010 Mundial, 2012 Euro), αλλά το γεγονός ότι κατόρθωσαν να βγάλουν πρώτο σκόρερ αυτόν που έφαγε περισσότερες πέτρες και από τον Άγιο Στέφανο.

● Ο Τόρες μπορεί να «συγκατοικεί» με άλλους 6 ποδοσφαιριστές στην κορυφή των σκόρερ του φετινού Euro, όμως τα 3 γκολ του σε συνολικά 189 λεπτά συμμετοχής τού «χαρίζουν» τον άτυπο τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.

Εκτός του ότι είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος παίκτης που έχει σκοράρει σε δύο νικηφόρους τελικούς της εθνικής του ομάδας!

● Η ιστορία δεν γράφεται –ευτυχώς– μόνο στους αγωνιστικούς χώρους. Οι ποδοσφαιριστές του Ντελ Μπόσκε μετά το εκκωφαντικό 4-0 κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών τους δεν ξέχασαν όσους θα καμαρώνουν από ψηλά για τα επιτεύγματά τους.

Ο Σέρχιο Ράμος εμφανίστηκε στην απονομή με μία φανέλα με το πρόσωπο του αδικοχαμένου Αντόνιο Πουέρτα και το μήνυμα «για πάντα μαζί μας», ενώ ο Σεσκ Φάμπρεγκας πέρα από τον Πουέρτα τίμησε τη μνήμη κι άλλων τριών του ισπανικού ποδοσφαίρου που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή: των ποδοσφαιριστών Τζάρκε και Μίκι, αλλά και του προπονητή Μανόλο Πρεθιάδο.   

● «Αν δεν έχεις μάθει να χάνεις, δεν θα μάθεις να κερδίζεις». Μια ρήση σοφή την οποία ασπάζεται απόλυτα ο μεγάλος Τζίτζι Μπουφόν των 120 συμμετοχών με τη φανέλα της Σκουάντρα Ατζούρα. Αν και η φράση που τον χαρακτηρίζει και σημάδεψε την καριέρα του είναι άλλη: «Καλύτερα να υποφέρεις και μετά να χαίρεσαι, παρά να απογοητεύεις και μετά να πεθαίνεις»! 

● Ο τερματοφύλακας και αρχηγός της εθνικής Ιταλίας υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Ισπανίας και δεν αναζήτησε δικαιολογίες. «Για μας το ματς με τη Γερμανία ήταν κάτι σαν τελικός. Σήμερα δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Η Ισπανία ήταν πολύ καλύτερη. Σίγουρα όταν φτάνεις σε έναν τελικό θέλεις να πάρεις και το τρόπαιο, αλλά σήμερα αντιμετωπίσαμε μία ομάδα ανώτερου επιπέδου. Τους βγάζουμε το καπέλο. Ευχαριστούμε τον κόσμο μας που ποτέ δεν έχασε την πίστη του σε μας» δήλωσε ο Μπουφόν.

● Αυτό το κατηγορηματικό «δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα» τα λέει όλα! Συγχρόνως… σώζει και τον Πραντέλι, ο οποίος απέδωσε την ήττα της Ιταλίας στη διαφορά φρεσκάδας και φυσικών δυνάμεων!

 ● «Είναι σκληρό να χάνεις σε έναν τελικό και το 4-0 είναι βαρύ σκορ. Η Ισπανία ήταν από την αρχή εμφανώς πιο φρέσκια. Δεν είχαμε λάθος τακτική προσέγγιση, αλλά από άποψη φυσικής κατάστασης οι αντίπαλοι ήταν σε άλλο επίπεδο. Όταν βρεθήκαμε πίσω με 2-0 ήταν απίθανο να επιστρέψουμε» τόνισε ο Ιταλός προπονητής και πρόσθεσε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την προσπάθεια. Πρέπει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να μάθουμε να αντιπαρερχόμαστε την κούραση που έχουν οι παίκτες από τις συλλογικές τους υποχρεώσεις».

● Στον αντίποδα ο προπονητής της Ισπανίας, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, που δεν έχω καταλάβει γιατί ακόμα και τα Μέσα της χώρας του τον «κυνήγησαν» τόσο σ’ αυτήν τη διοργάνωση, δήλωσε υπερήφανος μετά την κατάκτηση του Euro 2012: «Συγχαρητήρια στην ομάδα μου. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, έδειξαν την κλάση τους. Είναι μία φοβερή γενιά ποδοσφαιριστών, από μία χώρα που φαίνεται πως ξέρει να βγάζει παίκτες που ξέρουν ποδόσφαιρο. Είναι μία σπουδαία εποχή για το ισπανικό ποδόσφαιρο. Είχαμε απέναντί μας έναν πολύ ικανό αντίπαλο, μία ομάδα που ωριμάζει κι έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά» τόνισε ο Ισπανός τεχνικός.

● «Επέλεξα και πάλι να παίξουμε χωρίς κλασικό σέντερ φορ, έκανα αυτό που θεωρούσα καλύτερο για την ομάδα μου. Είχαμε τον έλεγχο από την αρχή, καλή κυκλοφορία και πίεση. Οι παίκτες μου δούλεψαν σκληρά και ήρθε το πρώτο γκολ. Μετά το δεύτερο όλα τελείωσαν. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και περήφανοι που καταφέραμε να δώσουμε χαρά στους συμπατριώτες μας. Αφιερώνω τον τίτλο σε όλο το ισπανικό ποδόσφαιρο και την οικογένειά μου. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και τον επόμενο στόχο μας, που είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014» συμπλήρωσε.

Ποια πρόκριση, Βιθέντε; Εδώ μιλάμε για το ανεπανάληπτο, για το μοναδικό, για το μυθικό, τέσσερα στα τέσσερα!  

info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ