Αθλητισμος

Γέλα, πουλί μου, γέλα, μας τρέμει η Αγγέλα!

Πες τα, ρε Φερνάντο, να μη λένε ότι τα λέει μόνο ο Τσίπρας

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 397
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23347-51663.jpg

«Όχι, παίξαμε γιατί μας εμπνέει η ιστορία της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αξίες που σήμερα απολαμβάνει όλος ο κόσμος. Για αυτό παίξαμε και είναι ώρα όλοι σας να δείξετε σεβασμό…» - Μέρκελ

Πες τα, ρε Φερνάντο, να μη λένε ότι τα λέει μόνο ο Τσίπρας. Η απάντηση του Σάντος στην ερώτηση «αν παίξαμε για να αποδείξουμε ότι κάνει λάθος η κυρία Μέρκελ, που λέει ότι πρέπει να διατηρηθούν οι Έλληνες σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο» ήταν εντυπωσιακά αφοπλιστική: «Όχι, παίξαμε γιατί μας εμπνέει η ιστορία της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αξίες που σήμερα απολαμβάνει όλος ο κόσμος. Για αυτό παίξαμε και είναι ώρα όλοι σας να δείξετε σεβασμό…».

● Έμειναν όλοι άφωνοι και έσκυψαν το κεφάλι με σεβασμό. Αν πάντως υπάρχει μια δήλωση του Σάντος σ’ αυτό το τουρνουά πέρα από τακτικές και συστήματα που δεν χωράει αμφισβήτηση, είναι η εξομολόγηση του ομοσπονδιακού προπονητή: «Εγώ είμαι πιο Έλληνας από όλους τους Έλληνες!». Και το απέδειξε περίτρανα με την απάντηση που έδωσε!

● Αλλά δεν μίλησε μόνο για τα δημοκρατικά ιδεώδη: «Πολύ σημαντικός ο Καραγκούνης, ένας παίκτης που εμπνέει τους συμπαίκτες του. Ήταν υπερβολική και άδικη η κάρτα που δέχτηκε, μας στοιχίζει. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρω την κατάλληλη λύση για να παίξουμε το καλύτερο δυνατό ποδόσφαιρο. Όποιος κι αν κληθεί να τον αντικαταστήσει, πιστεύω 100% πως θα το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

● Για την προσεχή μας αντίπαλο δήλωσε: «Η αξία της Γερμανίας είναι αδιαμφισβήτητη. Σίγουρα έχει τις πιθανότητες με το μέρος της, αλλά και ένα σπουδαίο προπονητή που την έχει καθοδηγήσει καλά τα τελευταία χρόνια. Η συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών είναι εκεί που πρέπει από την πρώτη στιγμή. Γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο παιχνίδι. Εμάς, όμως, τέτοιου τύπου ματς μάς ωφελούν πολύ, όπως φάνηκε».

● Μέχρι και για το ζήτημα της ανανέωσης του συμβολαίου του βρήκε κάτι να πει: «Άργησα λίγο να πάρω την απόφασή μου γιατί σκεφτόμουν μήπως προπονήσω κάποιο σύλλογο, όμως το πλάνο που είχε δημιουργηθεί με επηρέασε στην τελική μου απάντηση. Ιδίως σε ό,τι αφορά τις μικρές ομάδες, που μου δίνει κίνητρο. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, οπότε δεν μιλάω για δικαίωση επειδή προχωρήσαμε. Έτσι είναι η ζωή του προπονητή. Νικάς και μένεις, χάνεις και φεύγεις».

● Κλείνοντας το μάτι σε όσους –και δικαιολογημένα– έκαναν πονηρές σκέψεις για την αλλαγή του συστήματος στο ματς με τη Ρωσία, ο Σάντος δήλωσε: «Αλλάξαμε το σύστημα, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το τι θα γίνει στα επόμενα ματς. Μιλάμε για διαφορετική στρατηγική. Πίστευα πως με Πολωνία και Τσεχία θα μπορούσαμε να έχουμε τον έλεγχο. Με τους Ρώσους ξέραμε πως αυτοί θα είχαν την κατοχή και για αυτό έβαλα δύο κόφτες στο κέντρο. Ήταν συγκεκριμένη η στρατηγική. Όταν δέχεσαι δύο γκολ σε έξι λεπτά, ό,τι και να έχεις σχεδιάσει πηγαίνει στράφι. Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα λεπτά σε αυτά τα δύο πρώτα παιχνίδια με τα νεκρά διαστήματα, θεωρώ πως παίξαμε καλά, όπως και απέναντι στη Ρωσία».

● Όσο για την επόμενη μέρα και πού μπορεί να φτάσει αυτή η Εθνική: «Από το 2004 οι Καραγκούνης, Κατσουράνης και Χαλκιάς έχουν μείνει μόνο. Αυτή η ομάδα έχει άλλα χαρακτηριστικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία, που νομίζω πως σιγά-σιγά φαίνεται, και έτσι θα συνεχίσουμε να φέρνουμε επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό».

● «Μπορούμε να φτάσουμε παντού. Όλα τα ματς είναι νοκ άουτ και κρίνονται σε 90 λεπτά. Ξέρουμε τις δυνατότητές μας, πως δεν είμαστε οι καλύτεροι του κόσμου, αλλά όποια ομάδα και να βρεθεί μπροστά μας θα πρέπει να φτύσει αίμα για να μας περάσει»... Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, Σάντος, αν η Εθνική μας συνεχίσει να παίζει… ελληνικά. Το Euro 2004 προσφέρεται σε dvd για τυχόν ενδοιασμούς επί των πεπραγμένων.

● Αλλά από το μέτωπο του Euro έχουμε και «άσχημα» νέα! Οι εμφανίσεις του Όλοφ Μέλμπεργκ με τη φανέλα της Σουηδίας και ειδικά αυτή απέναντι στην Αγγλία, φαίνεται ότι έκαναν… κακό στον Ολυμπιακό. Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην πατρίδα του, ο αμυντικός των «ερυθρόλευκων» ανέβασε πολύ τις μετοχές του και είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ποδοσφαιρική στέγη τη νέα σεζόν.

● Το θέμα της παραμονής του Όλοφ Μέλμπεργκ στο «λιμάνι» έχει έτσι και αλλιώς τραβήξει αρκετά, με τον παίκτη να μην έχει απαντήσει στην πρόταση που η διοίκηση της ομάδας τού έχει καταθέσει. Όλο το σκηνικό έδειχνε σημάδια… «διαζυγίου», πριν ακόμα αρχίσει το Euro.

● «Μετά το ματς με τους Άγγλους, πήρε ακόμα περισσότερους πόντους στην Πρέμιερ Λιγκ. Είναι από τους Σουηδούς που αναμένεται να αλλάξουν ομάδα…» αναφέρει το άρθρο, τονίζοντας ότι και η Έβερτον τον «βλέπει» με καλό μάτι. Άμα μπει στο παιχνίδι η Πρέμιερ Λιγκ, τα ελληνικά ακρογιάλια ηττώνται κατά κράτος από τη χλωμή και βροχερή Αγγλία!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ