Αθλητισμος

Ένας τελικός Gogol Bordello!

Την ώρα της απονομής η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη.

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 345
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14067-31515.jpg

Την ώρα της απονομής η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη. Οι τρεις αρχηγοί της ΑΕΚ Δέλλας, Λυμπερόπουλος και Καφές, η παλιοσειρά της Ένωσης στην οποία θέση δικαιούται και ο Γεωργέας, σηκώνουν ψηλά την κούπα. Αν ήθελα κάποτε να μεταδώσω έναν τελικό κυπέλλου Ελλάδας, θα ήταν μόνο και μόνο για να αναφωνήσω με ύφος στομφώδες: «Ο αρχηγός σηκώνει την κούπα στον αττικό ουρανό»! 

Τους Τρεις Ιεράρχες πάντως της ΑΕΚ τους βλέπεις καθαρά να πανηγυρίζουν, να τραγουδούν μαζί με την κερκίδα τον ύμνο της Ένωσης. Στη θέα των θριαμβευτών δεν παρεμβαίνουν σύννεφα καπνού από τα καπνογόνα ή από τις «γουρούνες». Το κανονάκι της ΕΠΟ, επιφορτισμένο με τη ρήψη των κιτρινόμαυρων χαρτιών που θα έδιναν άλλο χρώμα στην τελετή απονομής, έχει κολλήσει! Κανένα ειλικρινά από τα δύο γεγονότα δεν με εκπλήσσει. Ούτε το κανονάκι που δεν λειτουργεί, ούτε ότι από τη μεριά των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ δεν εκτοξεύονται μανιτάρια καπνού. Τα παιδιά τα έχουν πετάξει όλα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.  

Πριν ξεκινήσει ο τελικός ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, οπαδοί της Ένωσης μπροστά από το πέταλο των φανατικών που έχει γεμίσει ασφυκτικά έχουν εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο και σουλατσάρουν κανονικά. Τι να κάνουν; Έχουν μπουκάρει τρεις ώρες πριν το παιχνίδι, χωρίς να υπολογίζουμε τα οδοιπορικά, δεν έχουν πού να κάτσουν, και από την άλλη ο Ατρόμητος δεν έχει μεγάλο αριθμό φανατικών οργανωμένων να ξεκινήσει καμιά μανούρα, μήπως και περάσει η ώρα. 

Μα πώς μπήκαν όλοι αυτοί στο γήπεδο; Δηλαδή, πώς πέρασαν την τάφρο και έφτασαν μέχρι τα όρια του αγωνιστικού χώρου; Κι από τη στιγμή που δεν χωράνε στην κερκίδα, σημαίνει ότι ή είναι υπεράριθμοι ή έκαναν ντου και μπήκαν με το έτσι θέλω. Σωστά; Απορίες που διατυπώνονται μόνο από ανθρώπους άσχετους με την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, ερωτήσεις που περισσότερο εκνευρίζουν παρά προβληματίζουν. Αν κάνεις δε το λάθος και απαντήσεις σε μία, θα πέσουν βροχή οι υπόλοιπες και τότε θα απαντάς μέχρι να δεις τον Πάγκαλο αγκαλιά με την Παπαρήγα στο «Χορεύοντας με τα αστέρια». 

Ο Δώνης ζητάει από τον Κάκο, τον Άρχοντα του Παιχνιδιού, να μην αρχίσει το ματς αν δεν αδειάσει ο χώρος πίσω από την εστία, αλλά το ματς αρχίζει γιατί είναι Σάββατο και όλο και κάπου θα έχουμε προγραμματίσει να πάμε μετά. Οι τηλεοπτικές κάμερες συλλαμβάνουν ουκ ολίγες φορές ματατζήδες να συνομιλούν με τα αγόρια τα ατίθασα και από τη στιγμή που δεν συμπλέκονται μεταξύ τους όλα κινούνται στη σφαίρα του φυσιολογικού. 

Μέχρι να πετύχει η ΑΕΚ γκολ, να μπουκάρουν, να ξαναμπουκάρουν όταν η Ένωση διπλασιάσει τα τέρματά της, να μπουκάρει ένας μόνος του, γιατί ήταν η σειρά του να βγει, όπως οι τραγουδιστές στην πίστα, για να τον βγάλουν έξω οι δικοί του και να του υπενθυμίσουν ότι κουμάντο κάνουν αυτοί και δεν χρειάζονται υπερβολές που θα χαλάσουν την πιάτσα. 

Μπουκάρουν - ξαναμπουκάρουν… Τα καραβάκια την ίδια μέρα έχουν εκτελέσει το δρομολόγιο Παλούκια-Πέραμα λιγότερες φορές από ό,τι αυτοί μπαινο-βγαίνουν στο γήπεδο. 

Για να τους τιμωρήσει, ο Κάκος αποφασίζει να κρατήσει 9 λεπτά καθυστέρηση. Καθυστέρηση τόση, που μπορεί να σου βάλει υπόνοιες ότι μιλάμε για εγκυμοσύνη. Τελικά στο πρώτο σφύριγμα των καθυστερήσεων κι ενώ έχει παιχθεί μόλις ένα λεπτό από τον έξτρα χρόνο, ο κύριος όγκος αποφασίζει να δώσει τέλος στο μαρτύριο της αναμονής, επιχειρεί λοιπόν το περίφημο ντου και εκεί τελειώνουν όλα! Ή, καλύτερα, αρχίζουν! Ο Κάκος εξαφανίζεται από τον αγωνιστικό χώρο –κορόιδο είναι να κάτσει–, ο τελικός για λόγους έκτακτης ανάγκης λήγει και αφήνει ένα χρεωστικό 8 λεπτών… στην ιστορία! Το έχει φαίνεται η μοίρα της σύγχρονης ΑΕΚ να χρωστάει παντού. 

Κόσμος τρέχει δεξιά, τρέχει αριστερά, να πανηγυρίσει με τους παίκτες, άλλοι ορμάνε στους ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου για… ξεμούδιασμα, ο αγωνιστικός χώρος γίνεται ρινγκ, άλλοι προσπαθούν να ξηλώσουν τα δίχτυα, να πάρουν κομμάτια από αυτά για σουβενίρ, κάποιοι κρεμιούνται από τα δοκάρια την ίδια ώρα που ο Δώνης δηλώνει στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης ότι το κράτος είναι μπουρδέλο και το ποδόσφαιρο μπουρδέλο και αυτό. Ο Δέλλας δεν έχει ακούσει τίποτα από όλα αυτά, φροντίζουν να τον πληροφορήσουν για τη δήλωση του κόουτς οι δημοσιογράφοι και χωρίς δεύτερη σκέψη απαντά ότι δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα! Μετά από αυτές τις σοκαριστικές δηλώσεις, οι υπεύθυνοι της ΕΠΟ αλλά και οι υπόλοιποι θεσμικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου μας αποφάσισαν ομόφωνα του χρόνου στην τελετή έναρξης του θεσμού να εμφανιστούν οι Gogol Bordello! Αυτές είναι ρηξικέλευθες αποφάσεις.        

info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ