Αθλητισμος

Χούλιγκαν, ντόπινγκ και σπανάκι για τους… Ρώσους Ποπάι!

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της UEFA και της IAAF

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131422-298344.jpg

Οι Ρώσοι είναι οι μόνοι που τιμωρήθηκαν ως τώρα -έστω με αναστολή- για τα επεισόδια των χούλιγκαν στο Euro. Οι Αγγλοι ρίχνουν το περισσότερο ξύλο αλλά δεν τους έχει πειράξει κανείς, ενώ οι Κροάτες που πέταξαν κροτίδες μέσα στο τερέν προκαλώντας τον τραυματισμό ενός σεκιουριτά και την διακοπή του αγώνα με την Τσεχία, γλίτωσαν με πρόστιμο μόλις 100 χιλιάδων ευρώ!

Οσο και να μη θέλει κάποιος, γίνεται αυτόματα καχύποπτος. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία συμπεριφέρεται η UEFA, έρχονται και κολλάνε με τις αντιδράσεις των Γάλλων, οι οποίοι ενώ έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να εμποδίσουν ακόμη και την είσοδο απλών φωτοβολίδων στις κερκίδες, ψάχνουν την ίδια ώρα αφορμές για να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι Ρώσοι ταραξίες, οι αρχηγοί των οποίων έχουν ήδη απελαθεί.

Οσα γίνονται μέσα κι έξω από τα γήπεδα του Euro έρχονται την ίδια στιγμή που η IAAF, η παγκόσμια ομοσπονδία, αποφάσισε να αποκλείσει όλους τους Ρώσους αθλητές του στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, επειδή τους θεωρεί ντοπαρισμένους ακόμη κι αν δεν πέρασαν από ελέγχους ή έχουν βρεθεί "καθαροί"!

Σε μια εποχή όπου το ντόπινγκ θριαμβεύει και βρίσκεται πάντα δύο ή τρία βήματα μπροστά από το αντιντόπινγκ, οι αθλήτριες και οι αθλητές της Ρωσίας κρίνονται όλοι ύποπτοι, επειδή ενώ παίρνουν τα φαρμακάκια τους όπως όλοι... εκεί το παρακάνουν!

Βέβαια, οι ντόπες στα σπορ κάνουν θραύση από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο πρωταθλητής είναι επαγγελματίας και μέσα από τα ρεκόρ του κλείνει συμβόλαια και φουσκώνει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Στην πραγματικότητα οι έλεγχοι που γίνονται σ όλον τον κόσμο (εκτός από την Ρωσία!) υπάρχουν για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια: τους κυνηγάμε, μα δεν τους πιάνουμε όλους, ή τους εντοπίζουμε αφού πάρουν το μετάλλιο.

Ακούγεται αστείο, αλλά αν προσπαθήσουμε να φανταστούμε Ολυμπιακούς Αγώνες όπου θα παίρνουν μέρος αθλητές που ντοπάρονται με... σπανάκι σαν τον Ποπάι, και προπονούνται τρώγοντας μοσχαρίσιες μπριζόλες, πατατούλες τηγανητές και αθώα συμπληρώματα διατροφής, καταλαβαίνουμε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν απογοητευτικά. Ποιος θα ξόδευε έστω και μισό ευρώ για να παρακολουθήσει κάποιον να πηδάει 4 μέτρα επί κοντώ ή να τερματίζει τα 100 μέτρα σε 14 δευτερόλεπτα;

Εδώ έχουμε το φαινόμενο, από τη μια όλοι να μαγεύονται από διάφορους supermen και superwomen, να τους πληρώνουν με εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια για να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα υπεράνθρωπα ρεκόρ τους, να τους βλέπουν υπερήφανους να δακρύζουν και να τους χειροκροτούν στο βάθρο με το μετάλλιο στο στήθος, αλλά από την άλλη να ζητάνε επίσημα "καθαρό αθλητισμό". Η υποκρισία σ’ όλο της το μεγαλείο.

Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς παίζεται το παιχνίδι... Κάθε φορά που η μπασκετική dream team των ΗΠΑ παίρνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι διοργανωτές δεσμεύονται να αφήνουν τους παίκτες της έξω από οποιοδήποτε ντόπινγκ κοντρόλ. Κανένας ΝΒΑer δεν βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του, τα συμβόλαιά του και την φήμη του για την περίπτωση που θα βρεθεί "θετικός" σε κάποια απαγορευμένη ουσία.

Αντίθετα, οι Ρωσίδες και οι Ρώσοι του στίβου αποκλείστηκαν προκαταβολικά επειδή η IAAF υποψιάζεται ότι "οι έλεγχοι είναι πλημμελείς", αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τα τελεσίγραφα που τους έστελναν κάθε τρεις και λίγο, ζητώντας να έχει τον έλεγχο στους ελέγχους η WADA, δηλαδή ο οργανισμό που είναι υπεύθυνος γιά το αντιντόπινγκ.

Πρόεδρος της IAAF, ο Σεμπάστιαν Κόε, δύο φορές ολυμπιονίκης στα 1500 μ. που πήρε μάλιστα το πρώτο του χρυσό το 1980 στη Μόσχα. Τώρα θα πρέπει να λύσει τον μεγαλύτερο γρίφο της νέας καριέρας του. Δέχεται κι αυτός τις πιέσεις του να επιμείνει στην άποψη ότι τα ντόπινγκ κοντρόλ θα πρέπει να γίνονται μόνο με διεθνή επίβλεψη, αλλά από την άλλη ακούει τον Πούτιν να τον κατηγορεί ανοιχτά ότι "δημιούργησε και συντηρεί την υπόθεση για να την χρησιμοποιήσει στην προώθηση μιας αντι-ρωσικής πολιτικής ατζέντας". Ο αντίλογος; Ολοι εκεί ντοπάρονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης που θέλει μετάλλια και διακρίσεις για να πλασάρει το καλό της πρόσωπο στον κόσμο. Ομως, κάτι τέτοιο συμβαίνει πάντα με όλους τους αθλητισμούς και με όλες τις κυβερνήσεις.

Είναι και η παλιά Σοβιετική Ενωση που μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ξυπνάνε μνήμες. Μόνο που εκείνες βρίσκονται πλέον στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, σε αντίθεση με την Ρωσία που επιμένει να λειτουργεί αυτόνομα και να θέλει να παίζει πρώτο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, κάτι που οι ΗΠΑ και η "καθωσπρέπει" Ευρώπη δεν συγχωρούν...

photo: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ