Αθλητισμος

25 φωτογραφίες 120 χρόνια πριν, σήμερα

Η Εύα Νάθενα βγάζει το φωτογραφικό λεύκωμα του Άλμπερ Μάγιερ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 από το αρχείο

320927-630336.jpg
Αγγελίνα Ματζιαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125929-648093.jpg

Η Αθήνα του 1896 βρίσκεται σε πυρετώδη κατάσταση, λίγο πριν τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός ξεκινά τον Μάρτιο και δεν μπορεί φυσικά να απουσιάζει η νέα τέχνη της εποχής: η φωτογραφία. Οι οργανωτές καλούν τον Γερμανό φωτογράφο Άλμπερ Μάγιερ να αποτυπώσει το χρονικό των αγώνων μέσα από το φακό. Μετά τη λήξη τους, όμως, το αρχείο ταξίδεψε με το δημιουργό του στη Δρέσδη και καταστράφηκε στο βομβαρδισμό της πόλης το 1945. Από το σύνολο τους, θα σωθούν μονάχα 25 φωτογραφίες, που σήμερα πρωταγωνιστούν στην πιο σπάνια έκθεση.

image

Το φωτογραφικό υλικό του Μάγιερ που διασώθηκε, φυλάσσεται στα Ιστορικά αρχεία του μουσείου Μπενάκη. Με αφορμή τα 120 χρόνια μετά τους πρώτους σύγχρονους αγώνες, οι τρεις δραστήριοι φορείς Μουσείο Μπενάκη, Costa Navarino και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών οργανώνουν μια πρωτότυπη έκθεση, στην οποία οι φωτογραφίες του σπάνιου Λευκώματος ζωντανεύουν με ήχο και κίνηση. Το πρωτοποριακό πολιτιστικό έργο «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα» επιμελείται η ίδια με τους συνεργάτες της.

Η εικαστικός και η ομάδα της θα φτιάξουν μια μοντέρνα video-art προσέγγιση του ιστορικού υλικού, για να του δώσουν μία νέα πνοή και να το συνδέσουν με τη σύγχρονη εποχή. Οι φωτογραφίες θα μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πως βρισκόμαστε στο Παναθηναϊκό Στάδιο πριν 120 χρόνια. Πρόκειται για ένα στοίχημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια εποχή που χρειάζεται τα ολυμπιακά ιδεώδη, δήλωσε ο Olivier Descotes, διευθυντής του μουσείου.

image

Στόχος της έκθεσης είναι η αναβίωση των ολυμπιακών αξιών και η προώθηση του μηνύματος της ειρήνης των λαών. Οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με φωτογραφίες των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που διαμόρφωσαν κατά πολύ τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη. Επίσης, ο εκθεσιακός χώρος στο αεροδρόμιο, που είναι σημείο συνάντησης πολιτισμών, θα δώσει την ευκαιρία σε εκατομμύρια ξένους επιβάτες να «ταξιδέψουν» εκτός από τον προορισμό τους και στους πρώτους σύγχρονους αγώνες της Ελλάδας.

image

Info: Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», στο επίπεδο αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από 16 Μαΐου έως 16 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα βρίσκεται στη Μεσσηνία, στον εκθεσιακό χώρο Costa Navarino, που φιλοξενεί σταθερά έργα καλλιτεχνών, από 27 Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ