Αθλητισμος

Τρίαθλο, η καλύτερη προπόνηση που έκανες

Συμβουλές από τον σπουδαίο Βασίλη Κρομμύδα

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
117480-262174.jpg

Το τρίαθλο, δηλαδή στη σειρά κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο, θεωρείται ως το κατεξοχήν 4Χ4 άθλημα. Δηλαδή είναι και αερόβιο και δυναμώνει όλο το σώμα. Ο καλύτερος Έλληνας τριαθλητής είναι ο Βασίλης Κρομμύδας. Έχει κερδίσει τα 13 από τα 14 πανελλήνια πρωταθλήματα στα οποία έχει συμμετάσχει και από το 1994 έχει το ρεκόρ στον αγώνα Ironman που γίνεται κάθε χρόνο στη Χαβάη, στην ηλικιακή κατηγορία 18 με 24. Ο αγώνας αυτός είναι 3.900 μέτρα κολύμπι, 180 χιλιόμετρα ποδήλατο και ένας μαραθώνιος (42 χλμ.) τρέξιμο. Το έκανε σε 8 ώρες και 55 λεπτά. Ακόμη, ήταν για 5 χρόνια προπονητής της εθνικής Ελλάδας και για 2 χρόνια της εθνικής Κύπρου, ενώ σήμερα προπονεί αθλητές κάθε κατηγορίας, από αρχάριους έως ελίτ. Ξεκίνησε τον αθλητισμό στα 10 του ως κολυμβητής στον ΠΑΟΚ, με σημαντικές διακρίσεις στο ύπτιο, και στα 20 το γύρισε στο τρίαθλο. Σήμερα είναι 45 χρόνων, το τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα που συμμετείχε ήταν το περσινό (το κέρδισε) και δίνει μερικές συμβουλές για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το τρίαθλο.

Είναι για όλους το τρίαθλο;

Ναι, ακόμη και για εκείνον που μέχρι χθες καθόταν στον καναπέ του και αποφάσισε να σηκωθεί. Απλώς, χρειάζεται τη σωστή μεθοδολογία, να δώσει ο καθένας τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό του για να αποφύγει τραυματισμούς. Από εκεί και μετά, επειδή όλοι μπορούμε να τρέξουμε και να κάνουμε ποδήλατο, βασικό είναι να έχει κανείς μια καλή πλευστότητα στο νερό, μια άνεση, να μπορεί να κολυμπήσει 25 μέτρα συνεχόμενα.

Σε πόσο καιρό μπορεί κανείς να μάθει να κολυμπάει σωστά;

Στους sprint αγώνες τριάθλου η κολύμβηση είναι 750 μέτρα. Για να μάθει κανείς να κολυμπάει σωστά και συνεχόμενα αυτή την απόσταση υπολόγισε ότι χρειάζεται μια χειμερινή σεζόν, δηλαδή από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο, Ιούνιο.

image

Πιο είναι το πιο δύσκολο, το κολύμπι, το ποδήλατο ή το τρέξιμο;

Είναι διαφορετικό για τον καθένα, θα έλεγα ότι πιο δύσκολο είναι αυτό που έχεις τη μικρότερη κλίση. Στους ελίτ αθλητές, συνήθως, οι καλοί κολυμβητές δυσκολεύονται περισσότερο με το τρέξιμο και οι καλοί δρομείς με το κολύμπι. Το ποδήλατο είναι το πιο ουδέτερο.

Πόσο συχνά θα πρέπει να προπονείται ένας αρχάριος;

Πέντε με έξι φορές την εβδομάδα είναι καλά. Όχι πέντε με έξι μέρες απαραίτητα, γιατί μπορείς σε μια μέρα να κάνεις δύο προπονήσεις, τρέξιμο και ποδήλατο για παράδειγμα. Οι προπονήσεις όμως θα πρέπει να μοιραστούν σε τρεις μέρες το λιγότερο.

Το τρίαθλο είναι μια ολοκληρωμένη άσκηση. Ένας τριαθλητής θα πρέπει να κάνει και κάτι άλλο εκτός από αυτό;

Όντως το τρίαθλο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο εκγύμνασης, τόσο καρδιοαναπνευστικά όσο και μυϊκά, όμως, όπως ισχύει και σε όλα τα αθλήματα, θα πρέπει κανείς να κάνει και ασκήσεις ενδυνάμωσης που βοηθούν στο να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

image

Πόση ώρα ασκήσεις ενδυνάμωσης χρειάζεται ένας τριαθλητής; Θα πρέπει να δίνει περισσότερο βάρος σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες;

Δυο με τρεις φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά είναι αρκετά και δεν χρειάζεται να δοθεί βάρος κάπου συγκεκριμένα, το πρόγραμμα πρέπει να είναι ισορροπημένο για όλο το σώμα και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό είτε χρησιμοποιώντας βάρη στο γυμναστήριο είτε με το βάρος του σώματός μας στο σπίτι.

Δώσε μας μερικά tips για την προπόνηση ενός αρχάριου.

Σημαντικό είναι να προσπαθήσεις να βελτιώσεις τη αδυναμία σου και εξίσου σημαντικό να κρατήσεις μια ισορροπία ανάμεσα στην προπόνηση και την ξεκούραση, που στο τέλος θα σε κάνει καλύτερο και δεν θα σε κουράσει, οδηγώντας σε στασιμότητα, υπερπροπόνηση κ.λπ.

Ποιες είναι οι αποστάσεις σε αγώνες τριάθλου και ποιες είναι στο περίπου οι συγκρίσεις με το τρέξιμο;

Η Ολυμπιακή απόσταση είναι 1,5 χλμ. κολύμβηση, 40 χλμ. ποδηλασία και 10 χλμ. τρέξιμο. Η απόσταση sprint είναι ακριβώς το μισό. Οι αγώνες Ironman είναι 3.900 μέτρα κολύμβηση, 180 χλμ. ποδηλασία και 42 χλμ. τρέξιμο. Ένας μέτριος δρομέας τερματίζει έναν μαραθώνιο σε περίπου 4 ώρες. Ένας αντίστοιχου επιπέδου τριαθλητής ολοκληρώνει την Ολυμπιακή απόσταση σε 3 με 3,5 ώρες. Όσον αφορά τις θερμίδες που καίγονται, είναι περίπου 800 με 1.000 την ώρα. Σε ένα Ironman μπορεί να κάψες και 10.000 θερμίδες.

image

Πιο σημείο ενός αγώνα τριάθλου είναι το πιο δύσκολο;

Οι ελίτ αθλητές συνήθως δυσκολεύονται περισσότερο στην πρώτη μετάβαση, από το κολύμπι στο ποδήλατο. Οι αρχάριοι στη δεύτερη, από το ποδήλατο στο τρέξιμο.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται;

Για το τρέξιμο ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Για το κολύμπι, τα γνωστά, μαγιό, σκουφάκι, γυαλάκια. Για το ποδήλατο, μια αξιοπρεπής κούρσα για αγώνα κοστίζει περίπου 500 ευρώ.

Περισσότερα για τον Βασίλη Κρομμύδα και το τρίαθλο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του: www.coachingservices.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ